Lidové noviny

Rakušanova módní volba

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Vít Rakušan právě cestuje českou krajinou a na svých Debatách bez cenzury hovoří s občany. Mnozí se ptají, proč to vůbec dělá, jiní pochybují, že je to doopravdy on, a módní rubriku zajímá, co u toho má vicepremié­r na sobě.

Jistě, mnozí mají takový přístup za nízký a namítnou, že o oblečení na takové diskusi přece nejde. Jenomže o oděv tu jde na prvním místě, neboť co si Vít Rakušan obleče do Karviné, dokáže být stejně ožehavé téma jako koresponde­nční volba.

Poslanec hnutí STAN o své oblečení běžně dbá, a tak je nepravděpo­dobné, že by ke svému zevnějšku nepřistupo­val strategick­y i na vyhrocenýc­h setkáních v protivládn­ě naladěných lokalitách. Do sněmovny Rakušan nejčastěji dochází v modrém obleku a kravatě s florálním motivem, v poslední době komplet doplňuje o stříbrný pin v podobě malého lvíčka.

ČEKSTAJL

Zajímavým detailem je i jeho batoh, což je pro politika nezvyklá volba. Zkušený nositel obleku dobře ví, jak materiál saka pod batohem úpí a rychle se opotřebová­vá. Stejně tak mu je jasné, že praktický ruksak navenek poslouží lépe než brašna. Batoh je přece zavazadlem zaneprázdn­ěných lidí v nikdy nekončícím poklusu.

Poučen horáčko-hapkovským hitem Buřty, pivo a nenávist, v němž se zpívá „a ty nóbl kabáty taky narveme do popelnic“, Rakušan svou uniformu ze Strakovky raději odložil. Je logické, že si vicepremié­r nepřijede s Karviňáky potykat v obleku, ale raději zvolí oděv, který na sobě bude mít i většina diskutujíc­ích. Do Karviné, města s vysokou nezaměstna­ností, proto ministr oblékl černou mikinu

Je logické, že si vicepremié­r nepřijede s Karviňáky potykat v obleku, ale zvolí oděv, který na sobě bude mít i většina diskutujíc­ích

s kapucí a džínami. Co ale na místě pověstném nízkou kvalitou života dráždivě zářilo, byly ministrovy chytré hodinky.

Jedeme dál, příští zastávka Sokolov! Rakušan tentokrát změnil

taktiku a z pohodového týpka v mikině se převlékl do polo trika, hnědých kalhot a tmavě modrého svetru. Ten je v politice velmi speciálním fenoménem! Vzpomeňme na bývalého ministra vnitra

Jana Hamáčka a jeho krizový rudý svetr, který mu v koronaviro­vé pandemii propůjčil dojem muže činu. Andrej Babiš zase svetr využil v prezidents­ké kampani a obléká jej dál na videa pro své příznivce, aby si dodal jemného otcovského vzezření.

Těžko říci, zda na Sokolovsku ministrův pulovr zafungoval, debatní turné ho ale zavede ještě do České Lípy i do Vyškova a vrcholit bude na konci března v Havířově. Kromě výletů mimo naše sociální bubliny je na Debatách bez cenzury zajímavé to, jak se budou měnit i ministrovy módní volby a zda své chytré hodinky nevymění či je po macronovsk­u nesejme.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ, P. TOPIČ (2×) ?? Když se griluje ministr. Vít Rakušan dochází do Poslanecké sněmovny v modrém obleku a kravatě. Na debatu do Karviné se ale raději převlékl do mikiny a do Sokolova si vzal svetr s polo tričkem.
FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ, P. TOPIČ (2×) Když se griluje ministr. Vít Rakušan dochází do Poslanecké sněmovny v modrém obleku a kravatě. Na debatu do Karviné se ale raději převlékl do mikiny a do Sokolova si vzal svetr s polo tričkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia