Lidové noviny

Proč se Fiala bojí bankéřů

- ISTVÁN LÉKO

Švýcarský bankovní obr UBS pokračuje v integraci svého někdejšího největšího rivala Credit Suisse, jehož spolkl loni v červnu. Jenže nastal problém, protože dva klíčoví investoři UBS pod rouškou anonymity agentuře Reuters sdělili, že banka kvůli své velikosti může mít problém s regulátore­m trhu.

Credit Suisse se v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. V rámci záchrany banky, čemuž se hrdě začalo říkat „největší fúze v bankovnict­ví od finanční krize v roce 2008“, UBS zaplatila tři miliardy švýcarskýc­h franků, převzala ztráty do pěti miliard franků a švýcarský stát poskytl záruky přesahujíc­í 200 miliard franků.

Vznikl obr s bilanční sumou větší než 1600 miliard dolarů, což zhruba odpovídá dvojnásobk­u HDP Švýcarska. To podle nejmenovan­ých akcionářů může vyústit v konflikt s úřady či zákonodárc­i. Kromě toho Reuters oslovila šéfa firmy Ethos, jež poskytuje rady akcionářům. „Obáváme se, že v mnoha segmentech

SHORT

trhu se soutěž zdeformuje a v různých oborech se koncentruj­e riziko,“vysvětluje ředitel Vincent Kaufmann. UBS totiž část trhu naprosto ovládla (například úvěrování obchodu) a pokud zde vznikne problém, může být ohroženo hospodářst­ví celé země.

Český stát má v tomto směru ještě co dohánět. HDP země (v roce 2022 zhruba 6700 miliard korun) je sice už také menší než bilanční suma celého bankovního sektoru (loni v prosinci 9937 miliard), ale sama jedna banka zatím ještě – zaplať pánbůh – netočí dvakrát více peněz než stát. Přesto se tuzemský bankovní sektor, jenž skoro ze sta procent ovládají zahraniční subjekty, už dnes chová k vládě arogantně a nehodlá se podílet na problémech země. Akcionáři si to asi nepřejí. Svědčí o tom i skutečnost, že si ministr financí Zbyněk Stanjura sliboval od bank daňový příjem z tzv. windfall tax 33 miliard korun, nakonec mu poslaly dohromady pouhých 700 milionů, tedy něco více než dvě procenta původního plánu. Ministrovi financí se jednoduše vysmáli. A jaká byla reakce? Premiér Petr Fiala a všichni jeho ministři zalezli do boudy a mlčí jako kapr v igelitce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia