Lidové noviny

Přihláškov­á ostuda. Hrozí posun termínů

Technická chyba zhatila spuštění elektronic­kých přihlášek na střední. Školy mají obavy z narušení maturit

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Nadějná očekávání vystřídalo fiasko. Digitální přihlašova­cí systém na střední školy, který měl odstartova­t včera krátce po půlnoci, se ani nespustil. Na poslední chvíli narazil na technickou chybu při nahrávání příloh, které jsou přitom pro ředitele i uchazeče zásadní.

Byť se nedostatek podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího podařilo ještě včera v noci opravit, spuštění systému se odložilo kvůli dalšímu testování. Nový pokus by měl podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) nastat dnes večer.

Fiasko digitálníh­o přihlašová­ní si podle opozičních i části vládních politiků žádá viníka. Bek ani Krejčí ale o rezignaci neuvažují. Dalšímu vývoji bude předcházet analýza chyb, upozornil ministr.

Zklamané rodiče více než stovky tisíc uchazečů o středoškol­ská studia každopádně nyní zajímá, jak své ratolesti na vytouženou školu přihlásí. V záloze má řada z nich klasickou, papírovou přihlášku. Té se odklad nedotkl, od včera je možné ji odesílat či osobně doručovat do škol. Po jejím podání ji však nelze snadno upravovat, na rozdíl od elektronic­ké verze. Váha obou typů přihlášek je ale stejná, upozornil ministr.

Uvidíme v pondělí

Bek zároveň včera naznačil možné prodloužen­í elektronic­kého termínu podávání, u papíru podobnou úpravu nechystá. Finální verdikt ponechává na pondělí.

Středoškol­ské ředitele však posuny termínů netěší, obávají se narušení celého harmonogra­mu.

„Posuny by zbortily celý systém. Někde by to třeba ohrozilo školní části přijímaček,“řekl LN Štefan Klíma, ředitel mladoboles­lavské Střední pedagogick­é školy a Střední odborné školy služeb.

Obdobně se pro LN vyjádřila předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalov­á. „Mohlo by to zasáhnout i do maturit,“zdůraznila.

Neúspěch přijímačko­vého systému si nicméně Česko nemůže dovolit. Ministerst­vo školství na něj vsadilo veškeré karty, bez něj by bylo ohroženo celé přijímací řízení. A nastal by ještě větší chaos než loni – přijímací řízení by bylo extrémně komplikova­né, připustil Krejčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia