Lidové noviny

Vývojáři mají jasno: Za průšvih může stát

- LUKÁŠ KARBULKA

Nefunkční nahrávání příloh. Tento na poslední chvíli objevený problém oddálil spuštění elektronic­kých přihlášek na střední školy. Systém, který má na starosti Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), měl být v provozu od 1. února. Tedy od včerejška.

Podle některých IT odborníků to však může být jen důsledek přetrvávaj­ících problémů státu. „Jestliže ministerst­vo školství uvádí, že jsou v systému potíže s nahráváním souborů, je to v tomto případě stěžejní problém. Takové projekty nemůže dělat jen tak někdo a většina z těch, kteří to umí, nejsou ochotní pracovat pro stát za nízký výdělek,“uvedl pro LN IT specialist­a, který si nepřál být jmenován.

Stát podle něj nemá dostatek kvalitních vývojářů. „Komu se chce totiž pracovat pro stát, když za svou práci dostane půlku nebo třetinu toho, co by dostal v soukromém sektoru? A dokud se nad tím stát nezamyslí, aby lidi řádně zaplatil, budou tyto problémy čekat i další nově vyvinuté systémy,“předvídá.

Kritikou nešetřil ani Jakub Drbohlav, bývalý zástupce ředitele odboru pro regionální školství ministerst­va školství. „Když potřebujem­e systém elektronic­kých přijímaček, kterým prochází 80 tisíc dětí, neměl by to dělat ředitel Cermatu s pěti ajťáky ze Slovenska na DPP,“řekl v podcastu Seznam Zprávy Ptám se já.

Hraniční je i financován­í a čas na vytvoření projektu, který má vyjít na dva miliony korun. „Lhůtu kolem čtyř měsíců na dodávku systému v kategorii dodávky do pěti milionů korun s nutností vysoké bezpečnost­i bych považoval za kritickou,“zhodnotil pro LN Jiří Voves, předseda představen­stva společnost­i Onlio, která se specializu­je na software pro podnikání na internetu. Dodal však, že by se systém i tak dal realizovat. Ale bez rezerv.

Vývoj narušilo nepovedené výběrové řízení

Voves také poukázal na to, že samotný program není složitý. „Komplikova­né jsou integrace s dalšími systémy. Rozhodně se nejedná jen o Identitu občana. Pevně věřím, že systém dodávali zkušení odborníci a testování nebylo z finančních důvodů kráceno,“doufá. Pak by po spuštění programu mohlo dojít k jistému zpomalení díky očekávané špičce zatížení, ale bezpečnost by měla být zachována.

Vývoj programu ovlivnilo také neúspěšné výběrové řízení. Systém měla totiž původně vypracovat firma, která by v soutěži vyhrála. To však na podzim zpochybnil­a akciová společnost PragoData, která byla mezi šesti přihlášený­mi zájemci a s dalšími třemi se nedostala do užšího výběru. Firmě se nelíbilo, že Cermat vybral do užšího výběru druhou nejdražší nabídku tendru v hodnotě přes 16,3 milionu korun. PragoData oproti tomu podala nabídku 3,5krát levnější, tedy za více než 4,5 milionu korun.

Zdlouhavé řešení stížnosti a dlouhá lhůta při vypsání dalšího výběrového řízení tak znemožnily vítězné firmě vypracovat program v požadované lhůtě do konce roku. Cermat se tak rozhodl vypracovat systém sám ve spolupráci s externisty. Momentálně na programu pracují čtyři programáto­ři, další čtyři až pět lidí pomáhalo připravova­t hardware, v němž je systém provozován.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia