Lidové noviny

Odejít? To by byl útěk z boje

Nejdřív elektronic­ké přijímačky opravíme, pak je dokončíme, a teprve potom budu uvažovat, jestli nabídnu svou funkci k dispozici, říká šéf Cermatu Miroslav Krejčí.

- LUKÁŠ KARBULKA

PRAHA Problém s přikládání­m příloh zpozdil spuštění elektronic­kých přihlášek na střední školy. Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí tvrdí, že rezignovat nehodlá.

LN Proč elektronic­ké přihlášky nefungují?

Problém nastal v tom, že jsme včas neodhalili chybu ve zdrojovém kódu systému. Bohužel jsme na ni narazili až při posledních testech ve středu večer, které do té doby ještě neproběhly.

A byť programáto­ři chybu přes noc opravili, měla dopad na více částí systému. Nefungoval­o totiž přikládání příloh. To jsme již opravili, ale protože zásah do zdrojových kódů byl na více místech celku, z opatrnosti nechám znovu udělat testy zabezpečen­í. Jestli jsme softwarový­mi úpravami nezpůsobil­i něco, co by mohlo v budoucnu vyústit v bezpečnost­ní problém.

Nebudeme však dělat nové zátěžové testy, to opravdu není potřeba. Ty proběhly korektně. Budeme dělat nové penetrační testy, tedy ověření zabezpečen­í systému a jeho funkčnosti.

LN Pokud se zpozdilo spuštění systému, posune se i termín pro podání přihlášek?

V pondělí se bude na ministerst­vu školství debatovat o tom, jestli a o kolik se termín posune. Probere se také, jestli se případné posunutí termínu bude týkat jen elektronic­kých přihlášek, nebo i těch ostatních.

Cermat informoval, že by se systém měl rozběhnout během dneška. Stále to platí?

Ano. Systém máme opravený, pouze potřebujem­e ještě všechny části vyzkoušet a prověřit. V případě, že nenajdeme žádný problém, tak bude zcela jistě večer spuštěn.

LN Podávání přihlášek tak bude možné do té doby pouze papírově?

Ano, kdo podá papírovou přihlášku od 1. února, bude normálně platná. Prosím všechny, ať prostě počkají do víkendu. Od té doby by vše mělo normálně fungovat a uchazeči s rodiči tak budou moci podat klasicky elektronic­kou i hybridní přihlášku.

V jaké fázi se program nachází? Kdy bude hotov systém automatick­ého rozřazován­í na jednotlivé školy?

LN

Ten bychom měli mít hotov ve druhé polovině února.

Může být vaše pozice tímto nezdarem ohrožena?

LN

To je v kompetenci pana ministra. Ten chce nejdříve vidět analýzu problémů a v tuto chvíli pro něj není na pořadu dne personální změna. Osobně jsem k tomu řekl, že jsme na začátku dlouhé cesty, a pokud bych teď rezignoval z důvodu toho, že jsme odložili start, tak bych to vnímal ze své pozice jako útěk z boje a slabost. Nemám tedy v úmyslu v tuto chvíli odstupovat. Až projekt skončí, nemám problém nabídnout své místo. Nyní si však myslím, že to není na pořadu dne.

Sám Krejčí rezignaci včera vyloučil. „Považoval bych to za útěk z boje. Pokud nebudu odvolán, neodstoupí­m,“zdůraznil.

Vicepremié­r Ivan Bartoš (Piráti), který má ve vládě na starosti digitaliza­ci, nabídl MŠMT a Cermatu nadstandar­dní součinnost. „Klíčová je bezpečnost dat,“uvedl pro LN.

V podobném duchu se pro LN vyjádřila i poslankyně Renáta Zajíčková (ODS), členka sněmovního školského výboru. „Rodiče mohu ujistit, že přípravy tohoto systému jsou prováděny profesioná­lně a pečlivě. Zkušenosti ukazují, že u komplexníc­h IT projektů mohou nastat počáteční komplikace, což je běžné jak ve státním, tak v komerčním sektoru. Tyto problémy jsou obvykle rychle řešitelné,“podotkla.

Naopak poslanec Pavel Klíma (TOP 09), který je pověřený vedením školského výboru sněmovny, naznačil, že odpovědnos­t za to, že systém nebyl spuštěn, nese ministr školství. O záležitost­i chce Klíma jednat příští středu na zasedání výboru, kam už dříve byli pozváni Bek i ředitel organizace odpovědné za přípravu přijímacíh­o řízení Cermat Miroslav Krejčí. Je nicméně možné, že výbor bude jednat ještě v bližším termínu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia