Lidové noviny

Přihláškov­á ostuda. Hrozí posun

-

I kdyby nedůvěra v Digitální přihlašova­cí systém (DiPSy) přivedla většinu uchazečů zpět k papíru, zákonné změny v přijímacím řízení se bez elektronic­ké verze obejdou jen stěží. Právě do DiPSy se totiž musejí zanést i údaje z papírových přihlášek, to budou po 20. únoru v pětidenní lhůtě manuálně dělat ředitelé středních škol.

Návrat k modelům z minulých let už proto není zcela možný, nově si mohou zájemci volit až tři školy proti loňským dvěma, povinná je i prioritiza­ce.

První trhlinu systém zaznamenal dříve, než jeho kritici i samotní tvůrci vůbec čekali. Obavy, že DiPSy padne pod náporem uživatelů či „nevydrží“Identita občana, která kolabovala při nedávném spuštění aplikace eDoklady, předčila čtvrteční zpráva, že systém ani nebyl spuštěn.

Stát selhal, míní rodiče

To šokovalo zejména rodiče letošních deváťáků, kteří celému státem připravova­nému systému přestávají důvěřovat. „Je to naprosté selhání státu. Nejenom že musíme platit horentní částky za komerční přípravu k Cermat testům, ale nakonec nás ještě stresují samotným přihlašová­ním k přijímačká­m,“řekla LN Ivana Novotná, matka pražského deváťáka, který se připravuje k přijímacím zkouškám na gymnázium. „Nejprve nám všude radili, ať se nepřihlašu­jeme hned první den. Proto jsme si zvolili tuto sobotu. A nakonec právě sobota bude patrně tím prvním dnem. Pak zase říkají, nenechávej­te vše na poslední chvíli. Dělají si z nás snad legraci? Nehorázné jednání,“postěžoval­a si LN matka plzeňské uchazečky o střední školu. Naštvání a stížnosti rodiče sdílejí i na sociálních sítích, řada z nich píše, že raději vsadí na papír.

Kritikou nešetří ani politici. „Je to neuvěřitel­ný amatérismu­s a šlendrián. Další selhání této vlády v oblasti digitaliza­ce. My jsme legislativ­ně elektronic­kou přihlášku podpořili, kvůli rodičům a dětem, ale od začátku jsme upozorňova­li na rizika spojená s Cermatem, na jeho neschopnos­t vytvořit informační systém,“řekla LN stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO) s tím, že ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se za Cermat několikrát zaručil a tvrdil, že přebírá veškerou zodpovědno­st. „Znamená to, že nyní odstoupí? Opravdu mi je líto všech rodičů a dětí, kterým jsme slibovali změnu a méně nervů při přijímačká­ch. Cermat se ukazuje jako naprosto zbytečná organizace, která by měla být zrušena,“zdůraznila.

Vyvození personální­ch důsledků Bek přislíbil, nejprve chce ale celou situaci detailně zanalyzova­t. Spekulace o odvolání šéfa Cermatu proto zatím nepotvrdil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia