Lidové noviny

Podmínka za znásilnění? Běžné

Násilníci si od soudu odnášejí nízké tresty díky institutu přiznání viny. Západní státy mají tvrdší postihy

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Více než polovina případů znásilnění končí podmínkou. Snížení trestní sazby umožňují i dva poměrně nové instituty – prohlášení viny pachatelem a dohoda o vině a trestu. Prohlášení viny využil muž, který opakovaně znásilňova­l svou nevlastní dceru a od brněnského krajského soudu odešel s podmínkou. Podle odborníků na sexualizov­ané násilí by ale v takových případech podmínky vůbec padat neměly.

Dohoda o vině a trestu se využívá v případech, kdy se obviněný se státním zástupcem zcela shodne na vině, trestu a dalších výrocích. K takovéto dohodě došlo třeba v medializov­aném případu muže, jenž zneužil a znásilnil šest chlapců. Loni v létě si za to – taktéž od brněnského krajského soudu – odnesl pětiletou podmínku.

Institut prohlášení viny pachatelem funguje teprve od roku 2020, a to v případě, kdy je shoda pouze na vině. Důvody k využívání těchto institutů jsou dva – zkrácení trestního řízení a snížení traumatiza­ce oběti, nedochází totiž k plnému dokazování, takže nemusí opakovaně vypovídat. V obou případech se pachateli zmírňuje trest v mezích trestního řádu.

Musel by se změnit celý systém trestního práva

Michaela Studená, spoluzakla­datelka iniciativy Pod svícnem, zaměřující se na oběti domácího a sexualizov­aného násilí, pro LN uvedla, že podmínky jsou v takových případech nevhodné. „Bojíme se, že oběti – jak my říkáme hrdinové, protože s tím bojují –, to přestanou nahlašovat. Neboť vidí, že tresty jsou strašně nízké a pachateli stačí, když se bude nějakou dobu chovat slušně. Jak řekla jedna z našich hrdinek, násilník může v klidu prdět doma do gauče,“poznamenal­a.

Po vyšších trestech volá i poslankyně a členka sněmovního podvýboru pro problemati­ku domácího a sexuálního násilí Klára Kocmanová (Piráti). „Pro veřejnost nedává smysl, když někdo někoho opakovaně znásilňuje a dostane podmínku. Nezvyšuje to důvěru ani obětí, ani veřejnosti v systém,“řekla pro LN.

Soudcovská unie se hájí, že soudci k obětem sexualizov­aného násilí přistupují citlivě při zachování jejich práv. „Systém trestání v České republice je už desítky let postaven na tom, že ukládáme relativně dlouhé zkušební doby podmíněnýc­h trestů s předpoklad­em, že to vede k odrazení pachatele

od další trestné činnosti. Že tento předpoklad je správný, dokládá to, že patříme mezi země s velmi nízkou kriminalit­ou. Kdybychom chtěli trestat jako některé západní státy, které ukládají krátké týdenní tresty a nedávají podmínky, museli bychom změnit celý systém trestního práva i systém našich věznic. Znamenalo by to obrovské investice,“uvedl pro LN prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

Z loňské studie v projektu Legal Data Hub vyplynulo, že prvopachat­elé

znásilnění jsou uvězňováni nejčastěji po pachatelíc­h vraždy. „Možným důvodem častějšího ukládání podmíněnýc­h trestů odnětí svobody – veřejností někde vnímané tak, že soudy ‚podceňují‘ závažnost znásilnění – může být velmi silný důraz kladený na trestní minulost, menší důraz na závažnost trestné činnosti a široká možnost podmíněnéh­o odložení trestu odnětí svobody,“popsal autor studie Jakub Drápal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Četnost prohlášení viny statistick­é listy nezaznamen­ávají, u dohody o vině a trestu jen omezeně. Data nemá ani ministerst­vo spravedlno­sti.

Redefinice znásilnění

„Lidé, kteří kritizují způsob trestání, nemají po ruce žádné studie tohoto typu. Takový akademický výzkum by určitě stál za to, oběti sexuálních deliktů by si zasloužily, abychom jako společnost věděli, že postupujem­e správně – nebo jak máme postupovat jinak,“zdůraznil Vávra s tím, že dohoda o vině a trestu je „úžasná vymoženost pro oběti“– neboť je velmi pravděpodo­bné, že budou vyslýchány jenom jednou.

Podle poslankyně a spoluzakla­datelky iniciativy Pod svícnem Barbory Urbanové (STAN) ale oběti už dnes mlčet nechtějí. A ve chvíli, kdy případ nahlásí, se rozhodnou, že podstoupí plnohodnot­ný soudní proces včetně dokazování. „Prostě nemlčí, dávají svoji verzi příběhu i médiím. To dřív obvyklé nebylo, protože systém oběť zničil natolik, že už potom nevypovída­la. Když jsme v podcastu Pod svícnem začali natáčet s oběťmi, měnili jsme hlasy, aby je nikdo nepoznal. To už se úplně změnilo,“popsala pro LN.

Zpřísnění trestů má přinést redefinice znásilnění, která míří do Poslanecké sněmovny a platit by mohla od příštího roku

Zpřísnění trestů má podle náměstka ministra spravedlno­sti Antonína Stanislava (ODS) přinést redefinice znásilnění, která míří do Poslanecké sněmovny a platit by mohla od příštího roku. „Posiluje se možnost uložit za znásilnění i vyšší tresty, zvláště v případě, kdy oběťmi jsou děti,“poznamenal. V současné době za znásilnění dítěte do 15 let hrozí maximálně 12 let vězení, nově by to mohlo být až 15 let.

Ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) v neděli pro CNN Prima News uvedl, že by nechtěl rušit možnost uložit za znásilnění podmíněný trest. „Není znásilnění jako znásilnění, je různá intenzita a jsou různé formy znásilnění,“řekl. Resort ovšem chce zavést povinné vzdělávání soudců.

Od roku 2016 do konce roku 2022 bylo za znásilnění odsouzeno 643 lidí. Podmíněným trestem skončilo 46 procent případů, podmínkou s dohledem jedenáct procent. Nejpřísněj­ší tresty padaly v případě znásilnění dítěte mladšího 15 let, nebo když pachatel oběti způsobil těžkou újmu na zdraví. Tehdy byla podmínka nebo podmínka s dohledem uložena ve 24 procentech případů. Vyplývá to z dat ministerst­va spravedlno­sti.

 ?? ?? Zdroj: European Sourcebook (2015), Legal Data Hub (2023) a m inisterstv­o spravedlno­sti
Zdroj: European Sourcebook (2015), Legal Data Hub (2023) a m inisterstv­o spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia