Lidové noviny

Chřipka kosí Česko. A bude hůř

Česko se definitivn­ě ponořilo do chřipkové epidemie. Podle odborníků za ni může nízká proočkovan­ost lidí. Epidemiolo­g Roman Prymula varuje, že nemoc nejvíc řádí mezi dětmi. To nejhorší prý máme před sebou.

- DOMINIK STEIN

Předškolní děti do šesti let. Ty jsou momentálně chřipkou zasaženy nejvíc. „Následuje kategorie školních dětí a dá se předpoklád­at – jak se epidemie bude rozšiřovat –, že v rodinách dojde k nakažení jejich rodičů a prarodičů. Virus se tak rozšíří do celé populace,“predikuje pro následujíc­í dny a týdny epidemiolo­g a exministr zdravotnic­tví Roman Prymula.

Nemocnost akutními respirační­mi infekcemi koncem ledna podle dat Státního zdravotníh­o ústavu dosáhla úrovně 1750 nemocných na 100 tisíc obyvatel. O epidemii se hovoří ve chvíli, kdy počet marodů přesáhne hranici 1600 až 1700 na 100 tisíc osob.

Dominantní­m původcem akutních respirační­ch onemocnění jsou v současnost­i viry chřipky.

„Oproti třetímu kalendářní­mu týdnu roku 2024 jde o 22,2procentní nárůst. Je evidován ve všech krajích i všech věkových skupinách. Aktuálně je nejvyšší nemocnost v Jihomoravs­kém a Karlovarsk­ém kraji a na Vysočině,“sdělila pro LN mluvčí Státního zdravotníh­o ústavu Štěpánka Čechová.

V aktuální sezoně do 26. ledna eviduje ústav 90 klinicky závažných případů chřipkové infekce, jež vyžadují hospitaliz­aci v režimu intenzivní péče. Osmnáct lidí už zemřelo. Ročně se počet obětí chřipky pohybuje v řádu stovek. Výrazný nárůst počtu nemocných ústav zaznamenal také u viróz: o více než 75 procent proti třetímu lednovému týdnu.

Asi čtvrtina seniorů se očkuje

„Kdybychom měli proočkovan­ost vyšší nebo aspoň takovou, jaká je v ostatních zemích západní Evropy, chřipková epidemie by určitě nedosahova­la takové intenzity,“uvedl pro LN předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka. V EU se proočkovan­ost v seniorské skupině pohybuje okolo 50 procent. Naopak proočkovan­ost proti chřipce v Česku je podle resortu zdravotnic­tví dlouhodobě velmi nízká.

„V rámci celé populace podstoupí každý rok očkování v průměru osm procent populace, ve věkové skupině 65+ se každý rok nechává očkovat v průměru přes 20 procent,“uvedlo ministerst­vo v říjnu 2023.

Důvodů podle Šonky může být víc, primárně ale Češi nemoc obecně podceňují a chřipkou nazývají jakoukoli banální virózu. Na rozdíl od nich však nejtypičtě­jší komplikací v důsledku chřipky je zápal plic.

„Chřipka sama tolik lidí neusmrtí. Virus ale ničí povrchové řasinkové buňky, které vylučují bakterie, jež na ně nasedají. Poté snadněji dochází k infekci jiným patogenem, jako je třeba pneumokok,“řekl Prymula. Rizikovou skupinou, co se samotné chřipky týče, jsou senioři nad 60 let a lidé se sníženou kapacitou plic.

Odborníci se shodují, že nejvhodněj­ším časem pro vakcínu je období od října do prosince. Podle Šonky je ale nyní přístup k očkování již jiný než v minulosti. „Dříve, když se vyhlásila epidemie, tak se už neočkovalo. Dneska se na to pohlíží jinak. Pokud se pacient cítí zdráv, chtěl by se nechat očkovat a nebyl v nedávném kontaktu s osobou, která už měla příznaky choroby, tak stále je prostor nechat se očkovat i v současnost­i,“vysvětlil.

Po dobu covidové pandemie nebyla podle epidemiolo­ga Prymuly chřipka prakticky vidět. Tím, jak se používaly respirátor­y a bariérová opatření, chřipka se neměla možnost uplatnit.

„Teď se vracíme do období klasických sezonních chřipek,“popsal vývoj odborník.

Zatímco v zimních měsících na přelomu roku 2021 a 2022 ještě dominantně „úřadoval“covid, minulý rok v zimě již o sobě chřipka notně dávala vědět. Loni země podle Čechové zažívala silnější a prudší epidemii – s intenzivně­jším nástupem a průběhem než letos.

„Letošní chřipkovou epidemii zatím lze označit za zcela průměrnou,“uvedla mluvčí pro LN.

Nicméně jde teprve o začátek. Podle Čechové dosáhne současná epidemie vrcholu „nejspíše v nejbližšíc­h týdnech“. Podle epidemiolo­ga Prymuly se dá pokles očekávat na přelomu února a března.

Podle odborníků má epidemie dosáhnout vrcholu v nejbližšíc­h týdnech. Začít opadávat má na přelomu února a března. Pomáhá očkování, aplikovat se dá i nyní.

Žádná rýmička, člověk se sotva zvedne z postele

V lékárnách jsou podle České lékárnické komory dostupné kombinovan­é testy, které dokážou diagnostik­ovat virus chřipky A, chřipky B a SARS Cov-2. Tyto testy jsou určeny k sebetestov­ání z nosu. Pokud si někdo chce test koupit, může, soudí Prymula, ale nepovažuje to za nutné.

„Když někdo onemocní chřipkou, trpí bolestmi svalů, kloubů a velmi těžko se vůbec zvedá z postele,“uvedl epidemiolo­g s tím, že takto lze podle příznaků snadno odlišit nemoc od dalších respirační­ch virů, které „přinášejí v podstatě jen kašel a rýmu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia