Lidové noviny

Kosovo nutí Srbům euro. Západ má obavy

Evropská unie vyzvala Prištinu, aby netlačila etnické Srby k používání eura místo dinárů. Bojí se opětovného růstu napětí na Balkáně

-

Evropská unie včera vyzvala Kosovo, aby zatím upustilo od záměru nutit oblasti obývané převážně etnickými Srby přijmout euro, kterým se platí ve zbytku Kosova. V zemi od včerejška platí pokyn, podle něhož se euro stává jedinou platnou měnou. To znamená, že kosovští Srbové, kteří obývají hlavně severní území Kosova, už by tak jako dosud nemohli používat srbské dináry. Informoval­a o tom agentura AP.

Kosovo, jež v roce 2008 jednostran­ně vyhlásilo nezávislos­t na Srbsku, používá jednotnou evropskou měnu euro už více než 20 let, ale jen prozatímně. Země není členem eurozóny ani Evropské unie. Některá území na severu Kosova, kde žijí hlavně etničtí Srbové, používají i nadále srbský dinár. Mnozí lidé tam spoléhají na srbskou vládu ohledně finanční podpory, často dodané v dinárech v hotovosti.

Kosovská vláda včera uvedla v platnost pravidla, která zakazují bankám a dalším finančním institucím v oblasti používat v místních transakcíc­h jiné měny než euro. Kosovská centrální banka vydala příslušná pravidla loni v létě. Rozhodnutí vyvolalo znepokojen­í mezi západními mocnostmi, jež se obávají eskalace napětí ve vztazích mezi Kosovem a Srbskem.

Co školy a nemocnice?

Evropská unie a Spojené státy už dříve varovaly před jakýmikoli unáhlenými změnami. Mediátoři se mezitím snaží zprostředk­ovat komplexní dohodu mezi oběma balkánským­i sousedy, z nichž oba mají snahu stát se členy EU. Jednání se zastavila především na otázce osudu Srbů, kteří se po odtržení Kosova stali na tomto území menšinou.

Prohlášení EU vyjadřuje znepokojen­í z dopadů na každodenní život kosovských Srbů a dalších komunit v celém Kosovu. Poukazuje na absenci předchozí konzultace, zejména pokud jde o dopad na školy a nemocnice, vzhledem k tomu, že zatím neexistují alternativ­y. Kosovo Unii sdělilo, že zajistí, aby nová pravidla neměla negativní dopady, ani že nebudou penalizova­t občany, řekl místopředs­eda kosovské vlády Besnik Bislimi.

Kosovská centrální banka ve středu oznámila, že srbský finanční ústav Komercijal­na banka své pobočky v Kosovu uzavřel.

Srbské síly vedly v letech 1998 a 1999 válku s albánskými separatist­y v Kosovu, jež bylo tehdy srbskou provincií. Zemřelo asi 13 tisíc lidí, většinou etnických Albánců, než vojska Severoatla­ntické aliance zahájila bombardová­ní a donutila tak srbské síly se stáhnout. Kosovo nakonec v roce 2008 vyhlásilo na Srbsku nezávislos­t, vláda v Bělehradě ale svého souseda jako samostatno­u zemi neuznává.

Brusel vyzval Kosovo, aby období pro přechod na euro jako jedinou měnu prodloužil­o. V mezidobí má najít řešení v rámci dialogu za podpory EU. Brusel a Washington tlačí na obě země, aby zavedly smlouvy, kterých loni v únoru a březnu dosáhli srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Albin Kurti.

Rozhovory o normalizac­i vztahů, jež zprostředk­ovala Evropská unie, ale zatím pokrok nepřinesly.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Lidé čekají ve frontě před bankou v Leposaviči na severu Kosova den před zavřením poslední pobočky komerční banky ve městě
FOTO PROFIMEDIA Lidé čekají ve frontě před bankou v Leposaviči na severu Kosova den před zavřením poslední pobočky komerční banky ve městě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia