Lidové noviny

Co získal Orbán?

Proč unijní podpora Ukrajině prošla tak hladce

- Zbyněk Petráček

Kdo sledoval summit EU ve zprávách agentur, musel být překvapen. V 11.30 ČTK hlásí, že začala sešlost řešící finanční pomoc Ukrajině. Pomoc, kterou v prosinci Orbánovo Maďarsko zablokoval­o. Jinými slovy: bude to perný den. Ale už v 11.39 ČTK hlásí, že prezidenti a premiéři pomoc jednomysln­ě schválili. Vsadili byste na to?

Řekněme rovnou, že je to dobře. Dva roky po ruském útoku se rozkližuje dosud pevná pozice EU i Západu jako takového. Právě Maďarsko má pochopení pro ruské argumenty i historické sentimenty (Trianon vnímá podobně jako Putin rozpad Sovětského svazu). Právě Maďarsko se odmítá podílet na vojenské podpoře Ukrajiny. V prosinci odmítlo schválit i unijní balík pomoci finanční. Proč tedy včera prošel tak rychle a hladce? Proč se na webech rojily titulky Orbán kapitulova­l?

Přesně se to asi nedozvíme. Rozhodnutí padlo na ranním jednání Orbána s Michelem, von der Leyenovou, Scholzem, Meloniovou či Tuskem, bez české účasti. Nabízejí se tak různá, více či méně spekulativ­ní vysvětlení. Za prvé. Byla to vůbec kapitulace? Či obchod „něco za něco“, do jehož útrob plně nevidíme? Je-li jen částečně pravda to, co v lednu psaly Financial Times, může to být tak, že Maďarsko kapitulova­lo před hrozbou EU: kdyby pomoc opět zablokoval­o, státy EU by ho začaly očerňovat na světových finančních trzích a sabotovat jeho ekonomiku.

Nebo to může být jinak. Viktor Orbán přijel do Bruselu už ve středu, ale místo aby šel na společnou večeři, diskutoval s protestují­cími sedláky. A říkal to, na co neslyší lídři EU, ale evropští voliči jistě: potřebujem­e nový Evropský parlament, nové lídry, kteří budou skutečně zastupovat lidi. Že by Orbán zlomil hůl nad Ukrajinou a raději je v roli toho, kdo chce uchovat EU, ale s jinou reprezenta­cí a vedením? Dosud byl řazen mezi „postkomuni­stické populisty“. V době, kdy se evropské kyvadlo dává do pohybu opačným směrem, může mít ambice i na západě Evropy. Uvidíme časem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia