Lidové noviny

Krátkonohá kampaň

Vít Rakušan zve do STANu marketingo­vého cirkusu. Hroutí se svorné panování vlády?

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan provozuje svéráznou show. Objíždí problemati­cké regiony, konkrétně zatím zavítal do Karviné a Sokolova, a často bouřlivě diskutuje s občany. Dle jeho vlastního reklamního sloganu „bez cenzury“. O Rakušanově turné s oblibou referují média čili marketingo­vě se projekt patrně, alespoň v první fázi takříkajíc chytil.

Nicméně navzdory verbálnímu ujišťování hlavního aktéra o opaku hrozí, že se hromy a blesky z debat přenesou i na úroveň dosud relativně poklidných vztahů vládní pětikoalic­e. Rakušan totiž nejen hájí některá vládní opatření, ale vládu též, přímo či nepřímo kritizuje za liknavost nebo polovičato­st a prezentuje sebe sama jako nositele svěžích rázných řešení. Již původní promo video situované do sportovní šatny výmluvně naznačilo, proti komu je celý cirkus vlastně primárně zaměřen: proti premiéru Petru Fialovi.

A byť se „zvací video“tvářilo, že na Debaty bez cenzury láká hlavně nespokojen­é voliče vládních stran, potažmo celou veřejnost, publikum se zatím skládalo převážně z lidí, kteří evidentně hlasují pro opozici, tedy pokud vůbec k volbách přijdou. Neboli z velmi specifické­ho vzorku, jejž příznivci vládní koalice často titulují hanlivým výrazem „dezoláti“.

Proč předseda hnutí STAN nezavítal mezi studenty, živnostník­y, lékaře či jako ministr vnitra mezi policisty a hasiče? Respektive proč místo konání debaty nesituoval někam, kde lze očekávat sociální vzorek přece jen bližší elektorátu jeho strany? V plánu má ještě Most, Českou Lípu, Vyškov, Přerov, Ústí nad Labem a Havířov, tudíž převážně různé variace na dosavadní Karvinou a Sokolov.

Pečlivě vybrané scény

Avšak odpověď na ono zdánlivě iracionáln­í mysterium zní docela prostě: poněvadž celé je to jen obyčejná marketingo­vá kampaň. Pravé adresáty politickéh­o varieté Víta Rakušana netvoří „dezoláti“z vyloučenýc­h lokalit či jinak problemati­ckých oblastí v sále. Ministr vnitra totiž dobře ví, že podobné lidi k hlasování pro STAN nepřesvědč­í, určitě nikoliv v nějak masových počtech. Kampaň pochopitel­ně, byť oklikou cílí na reálné nebo potenciáln­í voliče stran vládní koalice, jimž se Vít Rakušan hodlá předvést jako odvážný ostrý hoch, jenž se nebojí vstoupit do ringu či přímo do jámy lvové – na rozdíl od mdlého akademika Fialy. Přičemž široké veřejnosti se předvádí v pečlivě vybraných scénách prezentova­ných na sociálních sítích v podobě krátkých videí.

Zatím se mu nesporně podařilo zamávat akciemi ČEZ, když v Sokolově nadhodil plné znárodnění mamutí polostátní energetick­é firmy, což by mělo vést ke snížení cen za energie. Avizoval tudíž řešení, s nímž již dlouho šermuje Tomio Okamura a jeho ekipa a které vláda, kde Rakušan zasedá, dosud označovala za problemati­cké, ne-li přímo za populismus. Mimochodem plné postátnění zmíněné energetick­é společnost­i možná nastane v souvislost­i s tendrem na výstavbu nových bloků jaderných elektráren – ovšem v této konkrétní linii Rakušan v Sokolově nehovořil. A tak jako tak, podobnou věc je přece nutné nejprve probrat interně, dosáhnout konsensu v rámci celé vládní koalice a teprve pak opatrně pustit na veřejnost. Zbrklé výroky na lidových shromážděn­ích mohou ČEZ jenom poškodit.

Celá Rakušanova kampaň je tudíž projevem svérázného populismu. Leč snadno jí může dojít dech. Koncept „statečně se přu s dezinformo­vaným davem“má totiž docela krátké nohy a po čase snadno omrzí. A pokud chce Vít Rakušan skutečně prosadit nějaká lepší a ráznější opatření, paradoxně nemá jinou šanci než učinit tak v rámci stávající vládní koalice. Úmorně je tedy projednat s partnery – a samozřejmě že za cenu mnohých kompromisů! Poněkud nekolegiál­ní kampaní si k nim však spíše zavírá cestu.

Pokud chce ministr Rakušan skutečně prosadit nějaká lepší a ráznější opatření, musí je úmorně projednat s partnery. Poněkud nekolegiál­ní kampaní si k nim však spíše zavírá cestu.

Opozice v rámci koalice

STAN si nyní každopádně říká o roli opozice v rámci koalice, jakou u nás v minulosti sehrávali hlavně lidovci. Leč ti se teď topí v krizi a jejich předseda Marian Jurečka musel nedávno vynaložit plno energie, aby se vůbec udržel ve funkci. Dočasně zvítězil, uhájil konání stranickéh­o sjezdu až v podzimním termínu, tedy až po evropských, senátních a krajských volbách. Sám však musel bez okolků slíbit, že pokud v nich jeho strana neuspěje, její čelo opustí. Part, s jehož pomocí by mohl nabrat nějaká procenta, mu ale před nosem vyfoukl koaliční kolega.

Paradigma svorného panování Fialova kabinetu, kdy se případné spory řešily v zákulisí, se patrně začíná hroutit. První dva roky vlády si ho přitom skoro všichni pochvalova­li včetně úlohy premiéra jako mediátora a záštity konsenzu. Vláda se však netěší přízni ani mnohých vlastních voličů. Což je fakt bez ohledu na skutečnost, že působí v obtížných podmínkách. Na povrch se tak logicky začíná drát pud sebezáchov­y jednotlivý­ch článků dosud harmonické­ho řetězu. Pud sám ovšem žádnou záchranu nezaručuje – a někdy vyvolá paniku, v níž se všichni navzájem ušlapou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia