Lidové noviny

Nejistá sezona

Tendr na jádro skončil krachem

- Marek Hudema

Místo stavby jednoho jaderného bloku si stát objedná čtyři. Alespoň tak to vypadá podle nedávného oznámení vlády, že vyzve dva úspěšné uchazeče v dosavadní soutěži o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, tedy francouzsk­ou společnost EDF a korejskou KHNP, k nové rozsáhlejš­í nabídce. Jenže ne všechno je takové, jaké se to zdá.

Ve skutečnost­i dosavadní soutěž skončila krachem. Vypadl jeden zájemce, americká firma Westinghou­se, která nepodala závaznou a jasnou nabídku. Můžeme jen spekulovat o tom, proč to udělala. Zřejmě buď kvůli sporu s korejskou KHNP, nebo kvůli pochybnost­em o výhodnosti závazné nabídky v takovém tendru. Každopádně prý byla nabídka Westinghou­se špatná, a tak ji vláda vyřadila. Ještě předtím, než oficiálně vyhodnotil­a nabídky společnost ČEZ, která má elektrárnu stavět. Tedy před koncem soutěže.

Zároveň se vláda rozhodla, že vlastně chce něco jiného, než si původně objednala. Místo pevné nabídky na jeden blok a nezávazné na tři další bloky chce závaznou nabídku na stavbu čtyř reaktorů. Protože dosavadní nabídky na další tři bloky byly vágní a nezávazné a protože na čtyři reaktory dostane slevu. Ale vláda si přece nezávaznou nabídku přála. A bude spokojena se závaznou nabídkou? Asi ne. Jak nedávno naznačil ministr financí Zbyněk Stanjura, pak přijde další vyjednáván­í o smlouvě, a nakonec možná i to, kdo je Česku geopolitic­ky blíž, zda Francouzi, nebo Korejci.

Ze soutěže o výstavbu jaderných bloků se tak stává nekonečný bazar doplněný celým komplexem nejistot. Když si k tomu připočteme, že stát neví, jak stavbu financovat, vypadá to celé dost podivně. Podle původního modelu pro jeden blok čtyři financovat nejdou, a tak k tomu Stanjura založil „expertní skupinu“. Ale jak víme, takové skupiny mohou jednat velmi dlouho a nemusejí nakonec vyplodit vůbec nic. Stavba čtyř bloků je tak ve hvězdách a ohrožena je vlastně i stavba jen jednoho reaktoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia