Lidové noviny

Firma porušovala fixace, dostala rekordní pokutu

- PRAHA

Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) uložil společnost­i Armex Energy rekordní pokutu 4,746 milionu korun za nekalé obchodní praktiky. Jde o dosud nejvyšší sankci uloženou za protispotř­ebitelské chování jednomu konkrétním­u dodavateli. Firma podle úřadu spáchala 55 dílčích útoků vůči spotřebite­lům. Rozhodnutí je pravomocné. Včera to řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort. Společnost s přístupem ERÚ nesouhlasí a pokutu označila za nepřiměřen­ou.

„Dotčení spotřebite­lé si u tohoto dodavatele energií sjednali produkty s fixovanou cenou. Ve chvíli, kdy pro něj původní fixované kontrakty přestaly být výhodné, se ale dodavatel snažil převést zákazníky na jiné produkty za podstatně vyšší ceny,“uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Armex Energy chtěla podle úřadu fixované produkty změnit na tzv. spotové, jejichž cena se průběžně mění podle vývoje na burze. Z podstaty věci tak jde podle ERÚ o pravý opak fixací, na které měli spotřebite­lé podle uzavřených smluv nárok. V dopisech zákazníkům zároveň dodavatel uváděl, že pokud klienti s přechodem na spotové ceny nesouhlasí, mohou si vybrat buď alternativ­ní ceníkový produkt, nebo smluvní vztah ukončit.

„Společnost Armex Energy se ve správním řízení hájila tím, že ji k takové jednostran­né změně smlouvy opravňoval­y mimo jiné i všeobecné obchodní podmínky. Všeobecné obchodní podmínky platné v době, kdy dotčení spotřebite­lé podepsali smlouvy, však podobná ustanovení neobsahova­ly. Dodavatel je změnil až dodatečně, a to ryze účelově, jen aby nemusel dodržet své závazky,“řekla členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

„Zaplaťte za to, co jste si neobjednal­i“

Dodavatel podle ERÚ argumentov­al mimořádným­i okolnostmi, které přinesla tehdy začínající energetick­á krize. „Ani energetick­á krize nemůže být omluvou pro to, aby dodavatel jakožto silnější ze smluvních stran takto flagrantně zneužíval svého postavení proti spotřebite­lům. Popisovaný přestupek je svou podstatou i rozsahem natolik závažný, že jsme přikročili k udělení rekordní sankce blížící se maximální pětimilion­ové hranici dané zákonem o ochraně spotřebite­le,“uvedl Trávníček.

Rozhodnutí ERÚ vedle těchto nekalých obchodních praktik zohlednilo také užívání agresivní obchodní praktiky, které se společnost dopustila ve třech případech. Požadovala v nich úhradu za energii, již dodala zákazníkům, aniž by si ji zákazníci objednali. V dalších 15 zdokumento­vaných případech společnost porušila energetick­ý zákon, když nedodržela standard lhůty pro vyřízení reklamace vyúčtování.

Případ tak výší pokuty překonal dosavadní nejvyšší sankci, kterou ERÚ uložil v roce 2019 společnost­i Stabil Energy. Té dal pokutu čtyři miliony korun za nekalé obchodní praktiky. Firma o rok později přišla o licenci.

Armex Energy je dodavatele­m elektřiny a plynu, na svých webových stránkách uvádí, že má téměř 80 tisíc zákazníků. Vedle toho se zabývá také prodejem pohonných hmot a provozován­ím čerpacích stanic, prodejen Travel Free, kasin, developers­kou činností i hoteliérst­vím a gastronomi­í. Sídlo firmy je v Děčíně. Tržby společnost­i v roce 2021 činily přes 2,2 miliardy korun. Zakladatel­em a většinovým majitelem Armex Energy je podnikatel Hynek Sagan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia