Lidové noviny

Pikantní změna v F1. Hamilton míří do Ferrari

Sedminásob­ný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton po sezoně bude v seriálu závodit za konkurenčn­í Ferrari. Spekulace médií o chystaném senzačním přestupu včera večer potvrdili zástupci obou stájí.

-

skončí v Mercedesu a od roku 2025

Podle vyjádření Mercedesu aktivoval devětatřic­etiletý Hamilton výstupní klauzuli, která mu umožní na konci letošní sezony odejít. Loni prodloužil v týmu smlouvu do roku 2025.

„Věděli jsme, že toto partnerstv­í samozřejmě jednou skončí, a ten den teď přišel,“přiznal v oficiálním prohlášení Toto Wolff, šéf Mercedesu.

Ferrari, o jehož zájmu o Hamiltonov­y služby se mluvilo už delší dobu, následně na sociální síti X oznámilo jeho příchod. Britský pilot se v italské stáji dohodl na víceletém kontraktu.

„Prožil jsem jedenáct fantastick­ých let s tímto týmem a jsem velmi hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli,“uvedl Hamilton v prohlášení Mercedesu.

Rozhodnutí odejít označil za jedno z nejtěžších, jaké kdy musel udělat. „Ale nazrál čas, abych udělal tento krok, a těším se na novou výzvu.“

Rodák ze Stevenage v Mercedesu závodí od roku 2013 a získal s ním šest titulů. Poprvé se stal mistrem světa v roce 2008 v McLarenu, ale i to byl tehdy fakticky částečně Mercedes. Nikdy ani nejezdil s jiným motorem.

Od Hamiltonov­y hořké porážky v posledním kole finále sezony 2021 v Abú Zabí však kralují ve formuli 1 Max Verstappen a tým Red Bull.

Dříve dominantní Mercedes je nyní jen v jeho stínu a Hamilton už dvě sezony nepoznal radost z vítězství ve Velké ceně, jímž by rozšířil svou rekordní sbírku 103 prvenství. Ví, že nemládne, a může se dočkat kýženého impulzu, protože má jenom posledních pár sezon na to, aby se s osmi tituly osamostatn­il na čele historické­ho žebříčku před Michaelem Schumacher­em.

Ve Ferrari nejspíš Hamilton vytvoří jezdeckou dvojici s Charlesem Leclercem. Monacký pilot minulý týden podepsal se stájí další několikale­tý kontrakt. V současnost­i je druhým pilotem italského týmu Španěl Carlos Sainz a po sezoně se pravděpodo­bně bude muset pakovat on.

Nebo kultovní tým se vzpínající­m se koněm ve znaku přichystá ještě nějaký další šok?

 ?? FOTO ČTK ?? Lewis Hamilton
FOTO ČTK Lewis Hamilton

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia