Lidové noviny

Omán. Šance, která se neodmítá

První zahraniční angažmá. Nedávný kouč českých fotbalistů Jaroslav Šilhavý míří do arabského světa, bere i české asistenty

- LUCIE MACHÁČOVÁ

Bývalý trenér české fotbalové reprezenta­ce Jaroslav Šilhavý má nové angažmá. Dvaašedesá­tiletý kouč povede národní tým Ománu, podepsal dvouletou smlouvu.

Na exotickou štaci si s sebou bere i čtyři své kolegy. Do Ománu míří se Šilhavým také jeho asistenti Jiří Chytrý, Milan Veselý, kondiční trenér Pavel Čvančara a analytik František Ševínský.

„Je to pro mě velká sportovní i životní výzva. Skvělá šance, která se neodmítá. Moc se těším. Snem mnoha lidí v Ománu, který se teď stává i naším snem, je kvalifikov­at se na mistrovstv­í světa 2026,“řekl Šilhavý pro LN.

„Vždycky jsem si přál vyzkoušet si zahraniční angažmá. A povedlo se mi to až po šedesátce. Uvidíme, až zpětně člověk zjistí, jestli udělal správné rozhodnutí. Teď musíme co nejdřív poznat tamní ligu, hráče, kulturu. Jsem zvědavý.“

O informaci, že má Šilhavý namířeno právě do Ománu, se vědělo. Fotbalový agent Feras Ali v prosincové­m rozhovoru pro MF DNES připustil: „Omán vede už čtyři roky Chorvat Ivankovič, můj klient, jenže zatím jsme neprodlouž­ili smlouvu. Během ledna odehraje Asijský pohár a uvidíme. Právě Jarda Šilhavý by mohl přijít místo něj.“

Na mistrovstv­í Asie remizoval

Omán s Kyrgyzstán­em (0:0) i Thajskem (1:1) a podlehl Saúdské Arábii (1:2). Do vyřazovací fáze nepostoupi­l a kouč Ivankovič se s týmem rozloučil.

Šilhavý vedl přes pět let českou reprezenta­ci. Navzdory postupu na letošní Euro do Německa skončil. „Tlak už byl enormní, někdy jsem to ani nechápal. I to přispělo k mému rozhodnutí,“vysvětlil po výhře nad Moldavskem.

Dřív trénoval Slavii, Jablonec či Liberec. Mezi jeho největší úspěchy v roli kouče patří dva mistrovské tituly se Slavií a Libercem a postup do čtvrtfinál­e Eura 2020. Omán je jeho první zahraniční angažmá. V roce 2021 měl nabídku z egyptského Al-Ahlí, ale zůstal u české reprezenta­ce.

V sultanátu Omán, zemi u Arabského moře s bezmála pěti miliony obyvatel, podepsal před pár dny dvouletou smlouvu. Cíl? Postup na mistrovstv­í světa 2026, které se uskuteční v USA, Mexiku a Kanadě.

První zápasy čekají Šilhavého už v březnu. V asijské kvalifikac­i na světový šampionát se utká doma a venku s Malajsií. V červnu narazí na Tchaj-wan a Kyrgyzstán. Omán je nyní ve čtyřčlenné skupině po dvou duelech druhý s třemi body díky výhře nad Tchaj-wanem. Na vedoucí Malajsii ztrácí tři body.

Jde o druhého českého kouče, který povede národní tým Ománu, v letech 2006–2007 tam už působil Milan Máčala.

V Ománu. Fotbalový agent Ali a Šilhavý s Chytrým.

 ?? FOTO ARCHIV F. ALIHO ??
FOTO ARCHIV F. ALIHO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia