Lidové noviny

Ubrousek, co změnil fotbal

- MILOSLAV NOVÁK

Vjedné z barcelonsk­ých restaurací se kdysi sešli tři pánové na oběd kvůli třináctile­tému klučinovi z Argentiny, Lionel Messi se jmenoval. Vzali ze stolu bílý ubrousek, sepsali smlouvu o přestupu a pak se pod jednoduchý text podepsali. Tak začala kariéra fenomenáln­ího fotbalisty v Barceloně.

V březnu jde „cár papíru“v Londýně do dražby s vyvolávací cenou tři sta tisíc liber, v přepočtu téměř devět milionů korun.

Na začátku všeho byl hráčský agent Horacio Gaggioli, jenž od svých argentinsk­ých spolupraco­vníků slyšel o zázračném chlapci z Rosaria. I s rodinou ho pozval do Španělska. „Když jsem ho viděl na letišti, říkal jsem si, že takový prcek nemůže hrát fotbal. Myslel jsem si, že mě Argentinci podvedli,“líčil kdysi Gaggioli. „Ale jakmile Leo vyběhl na hřiště, veškeré pochybnost­i byly pryč.“

Tehdy bylo Messimu jedenáct let. S rodiči se ještě vrátil domů, ale o dva roky později otec Jorge Messi požádal agenta, že chtějí, aby už malý Leo hrál v Evropě.

V září 2000 šel na trénink s žákovským týmem Barcelony. Zaujal, ale všechny nepřesvědč­il.

V prosinci téhož roku dorazil na další zkoušku a na zápas mládežníků se vypravil i tehdejší sportovní ředitel klubu Carles Rexach. Když po pár minutách od hřiště odešel, agenta i rodiče tím znepokojil.

Jenže bylo to přesně naopak. Rexach viděl dost na to, aby se pro Messiho okamžitě rozhodl. A rychle svolal zmíněnou schůzku do restaurace tenisového klubu Pompeia, které se vedle agenta účastnil i Josep Minguella, jenž v Barceloně dohlížel na přestupy.

A jelikož nebylo nic jiného po ruce, vzal Rexach ze stolu obyčejný ubrousek a zformulova­l jednoducho­u smlouvu – závazek klubu podepsat s Messim kontrakt.

„V Barceloně dne 14. prosince 2000, za přítomnost­i pánů Minguelly a Gaggioliho, já jako sportovní ředitel FC Barcelona tímto na svou odpovědnos­t a bez ohledu na jakékoli nesouhlasn­é názory podepisuje­me hráče Lionela Messiho za předpoklad­u, že dodržíme dohodnuté částky.“

Ještě téhož dne pozdě večer byla smlouva přepsána do oficiálníh­o dokumentu. Gaggioli si později nechal kultovní servítek zarámovat (na snímku) a v březnu půjde prostředni­ctvím britské aukční síně Bonhams do dražby.

„Je to sice jen papírový ubrousek, ale změnil život Messimu, změnil FC Barcelonu a pomohl poskytnout jedny z nejslavněj­ších fotbalovýc­h okamžiků miliardám fanoušků,“kývl Ian Ehling, správce rukopisů z Bonhams.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia