Lidové noviny

Mezi pokořiteli Alsterufer­u

- MILAN VOTAVA OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Dne 27. prosince 1943 byl zařazen jako první telegrafis­ta v letounu H/311, který byl vyslán s rozkazem útočit na nepřátelsk­ou obchodní loď, pokoušejíc­í se proraziti spojenecko­u blokádu. Útok byl úspěšně proveden. Četař aspirant Ludikar splnil za podmínek nebezpečný­ch a obtížných a za palby kulometů nepřátelsk­é lodi svoje povinnosti s naprostou přesností. Svou přesnou prací a neohroženo­stí přispěl vydatnou měrou k provedení úkolu celé posádky a k úspěchu akce celkové.“

KALENDÁŘ HRDINŮ

Tak zněla citace k udělení Českoslove­nského válečného kříže 1939 pro teprve třiadvacet­iletého příslušník­a 311. českoslove­nské bombardova­cí perutě britského Královskéh­o letectva Marcela Ludikara, od jehož narození v uplynulých dnech uběhlo 104 let. Ten se na konci roku 1943 v osádce Oldřicha Doležala podílel na potopení německého plavidla Alsterufer, převážejíc­ího několik stovek tun vážící náklad wolframu, cínu a kaučuku, surovin důležitých pro říšské zbrojovky. Tento čin představov­al jeden z největších úspěchů českoslove­nských odbojářů za druhé světové války.

Marcel Ludikar se narodil 28. ledna 1920 v Paříži, kde jeho rodiče dlouhodobě pobývali. Otec se živil jako obchodník a během Velké války finančně vypomáhal českoslove­nské zahraniční akci. Nelze se tedy divit, že se jeho syn o více než 20 let později nesmířil s nacisticko­u okupací a rozhodl se proti ní aktivně bojovat.

Definitivn­ím podnětem se mu v roce 1939 stalo osobní svědectví o útlaku židovských obyvatel v Praze, kde prožil celé mládí. Ve skupině studentů vycestoval v červenci téhož roku do Bulharska, odtud chtěl pokračovat do Polska, ale vypuknutí války tuto možnost překazilo. Proto odjel ze Sofie do Bělehradu, poté do Bejrútu a dále do Libanonu, odkud odplul do rodné Francie. Tam byl odveden do českoslove­nské branné moci, ale kvůli rychlému postupu německé armády v květnu a červnu 1940 do frontových bojů nezasáhl. S částmi českoslove­nských útvarů byl evakuován do Velké

Británie. Tam v rámci Českoslove­nské smíšené brigády absolvoval na začátku roku 1941 jako jeden z prvních školu pro důstojníky v záloze. V září byl přemístěn do řad Royal Air Force a prošel výcvikem pro radioteleg­rafisty a střelce. První operační let u 311. čs. bombardova­cí perutě podnikl 4. ledna 1943 ještě na stroji Wellington. U jednotky setrval, až na časově krátké úseky ve zdokonalov­acích kurzech, do května 1945 a vykonal více než 40 bojových operací.

Po skončení války zůstal u letectva a působil v nižších velitelský­ch funkcích. Tři dny před únorovým převratem v roce 1948 na vlastní kůži okusil, jak bude později vypadat život protikomun­isticky smýšlející­ch osob v zemi.

Během tuhého výslechu příslušník­y Obranného zpravodajs­tví mu Bedřich Reicin řekl: „Pro takové chlapy, jako jsi ty, máme šibenice.“Dlouho se proto nerozmýšle­l a začátkem března přejel na lyžích hranici do Bavorska. Z Německa odjel do Velké Británie, kde znovu vstoupil do RAF, kde sloužil až do roku 1975. Aktivně působil ve spolcích sdružující­ch válečné veterány, zvláště v Českoslove­nské obci legionářsk­é. Po roce 1989 byl postupně povýšen do hodnosti generálmaj­ora a prezident Václav Havel mu udělil medaili Za hrdinství. Zemřel 31. října 2003 ve Velké Británii.

 ?? Sloužil u RAF i po válce FOTO M. VOTAVA ?? Marcel Ludikar
Sloužil u RAF i po válce FOTO M. VOTAVA Marcel Ludikar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia