Lidové noviny

Muž se rodí v boji

- PAVEL MATOCHA

Málokterou šachovou partii znají a se zatajeným dechem sledovali i naprostí šachoví analfabeti. Možná jedinou takovou je dávný královský gambit Borise Spasského a Davida Bronštejna, která se stala předlohou šachové partie z klasické bondovky Srdečné pozdravy z Ruska. Hrála se v Leningradě v roce 1960 na mistrovstv­í Sovětského svazu a velmistr Spasskij tuto divokou a krátkou přestřelku vyhrál v pouhých 23 tazích. Bylo mu tehdy 23 let a začal stoupat na šachový olymp.

Tento týden dávný mistr světa Boris Spasskij oslavil 87. narozeniny a za jeho úchvatnou kariérou se dnes ohlédneme. Narodil se 30. ledna 1937 v Leningradě do nelehkých časů. Brzy vypukla válka a pětiletý Boris byl s mladší sestrou a starším bratrem evakuován z Leningradu do dětského domova daleko za frontu, kde umíral hladem, ale naučil se šachy.

Po válce žil s matkou a sourozenci v Leningradě v jediné místnosti o velikosti čtrnácti metrů čtverečníc­h a neměli ani na boty, a tak na svůj první šachový turnaj šel bos. Dostal tehdy šustr mat: „Hned v první partii jsem dostal mat na f7 a vytryskly mi slzy. Ten báječný svět mi ukázal svoji pravou tvář…“

Rychle se ale zlepšoval a již v roce 1953 se šestnáctil­etý Boris dostal na první silně obsazený mezinárodn­í turnaj do Bukurešti, kde se utkal mimo jiné s mistry světa Smyslovem a Petrosjane­m či se starým českým mistrem Opočenským. Když mu po prohrané partii s posledně jmenovaným vytryskly slzy, vzal ho Karel Opočenský kolem ramen a řekl mu: „Chlapče, nebreč, muž se rodí v boji.“

O dva roky později vyhrál juniorské mistrovstv­í světa, v roce 1961 triumfoval na mistrovstv­í SSSR, což byl tehdy nejsilněji obsazený turnaj na světě, a v roce 1969 se stal desátým mistrem světa šachové historie.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia