Lidové noviny

Chřipku prozradí i bolest svalů

Epidemiolo­g Prymula popisuje příznaky i komplikace spojené s chřipkou. Ta je na vzestupu

- MATĚJ KUČERA

Chřipka se moc neliší od jiných respirační­ch onemocnění, vyjímá se ale těžkou únavou nebo silnou bolestí svalů, popisuje v rozhovoru pro LN epidemiolo­g Roman Prymula. Přitom zejména pro některé skupiny pacientů může být velmi nebezpečná.

A i samotný průběh nemoci může lidi „zvyklé“na kýchání a zvýšenou teplotu při nachlazení zaskočit. „Někdy při chřipce tak bolí klouby, že člověk těžko vstává z postele,“uvádí příklad Prymula. Nejlepší čas na očkování je podle něj ještě před chřipkovou sezonou. Na každou sezonu se totiž připravují vakcíny, které jsou účinné proti aktuálním chřipkovým mutacím. Počet nemocných na sto tisíc obyvatel v tomto týdnu stoupl na 1919. Už minulý týden byla čísla za hranicí epidemie. Nejvíce nemocných je v Karlovarsk­ém a Jihomoravs­kém

kraji a na Vysočině. Epidemická čísla ale nejsou stejná ve všech krajích.

Minulý týden jsme překročili epidemický práh respirační­ch onemocnění. Jak v případě choroby poznat chřipku?

LN

Chřipka má řadu nespecific­kých příznaků, které se příliš neliší od jiných respirační­ch onemocnění, to znamená kašel, rýma, která však není u chřipky častá, zvýšená teplota. Co je ale u chřipky již specifičtě­jší, to je vysoká teplota, zimnice, třesavka, těžká únava, bolesti svalů, bolesti kloubů, které jsou někdy až tak závažné, že obtížně vstáváme z postele. Je zde i celá řada komplikací, jež se mohou vyvinout, až po postižení dolních dýchacích cest, vznik zápalu plic apod., kde už se projevuje nasedající bakteriáln­í flóra, jako je třeba pneumokok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia