Lidové noviny

„Od Rakušana to nebylo chlapské“

O své straně. Kritizuje šéfa Starostů

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Kuba video od Rakušana považuje za PR produkt. A připomíná, že premiér, do kterého se šéf Starostů trefuje, Rakušana a spol. dříve několikrát podržel.

Premiér moc dobře ví, že neúspěchy v komunikaci vlády nakonec půjdou za ním, říká v rozhovoru pro LN Martin Kuba (ODS), který chce na podzim obhajovat post hejtmana Jihočeskéh­o kraje. O voliče se jeho strana utká samostatně, bez značky Spolu. „V ODS mi chybí touha zase být nejsilnějš­í v Česku. Máme mít ambici kandidovat sami,“zdůrazňuje. Naopak svoji vlastní iniciativu vstoupit do celostátní politiky, kterou by část

ODS uvítala, ale zatím vylučuje: „Do Prahy se fakt teď nechystám. Zdá se mi, že se v té politice všichni trochu zbláznili, že tam řeší úplné nesmysly a věci, které my tady na jihu vyřešíme za chvíli. Vidím, jak často spousta politiků úplně vypadne z reálného vnímání světa. Proto se vždycky rychle vracím k nám domů a chci pořád zůstat normální.“

Někdejší ministr obchodu zároveň varuje před zkratkovit­ými PR přehmaty. A to jak ODS, tak i koaličních partnerů, zejména z řad Starostů. Nedávné video kritizujíc­í vládu, které předseda hnutí STAN Vít Rakušan zveřejnil na sociálních sítích, je podle něho jasným PR produktem. Podle hejtmana však odhaluje, že vicepremié­r Rakušan nejednal chlapsky. „Kdyby byl takový chlap, jak se snaží video ukázat, tak už to premiérovi řekl asi tisíckrát a nemusel by nám všem napřed říct, že mu to řekne,“říká Kuba a upozorňuje na to, že to byl přitom právě premiér, který Rakušanovu stranu mnohokrát podržel při jejích kauzách.

Letošní volební rok zahájí evropské volby, do nichž jde ODS v rámci koalice Spolu. Ve straně se nicméně ozývají obavy, že se značka ODS kvůli projektu Spolu ředí. Jak to vnímáte?

LN

Mně spíš vadí, že ODS přestává mít ambici sama zásadně vyhrávat volby. To jsem taky kolegům na výkonné radě říkal. Máme mít ambici získávat 25 procent a výše sami na sebe, na své jméno. A dokázat si postupně brát voliče jiných stran. Tu nikde nevidím.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia