Lidové noviny

Anatomie jednoho e-průšvihu

Za neúspěšný start elektronic­kých přihlášek na střední školy může šibeniční termín jejich vývoje. Neprospělo jim ani napadené výběrové řízení.

- LUKÁŠ KARBULKA

Zjednoduše­ní přihlášek na střední školy pro žáky, rodiče i školy. To je stále jedna z priorit, kterou chce ministr školství Mikuláš Bek (STAN) dotáhnout do konce. Tolik žádaný elektronic­ký systém však od začátku provázejí problémy, které završilo neúspěšné spuštění 1. února.

To, že bude možné podat elektronic­kou přihlášku na střední školy, inicializo­val loni právě Bek. „Nastavení přijímacíh­o řízení patří do minulého století. Je jasné, že má probíhat elektronic­ky,“řekl loni v květnu krátce po nástupu do funkce ministra školství. Reagoval tak na chaotický průběh přijímaček v roce 2023, kdy rodiče některých neúspěšnýc­h uchazečů v prvním kole nevěděli, jestli mají dál čekat na uvolněná místa, anebo se přihlásit do druhého kola.

Vytvořením systému DiPSy resort školství pověřil Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které má mimo jiné na starosti didaktické testy u maturit. Příspěvkov­á organizace tak v létě vypsala výběrové řízení na zhotovitel­e portálu, který měl být hotov do poloviny letošního ledna. A tehdy začaly komplikace.

Už tak šibeniční termín pro dokončení systému v říjnu zkomplikov­alo zrušení veřejného výběrového řízení. Zakázku totiž u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže zpochybnil­a akciová společnost PragoData, která byla mezi šesti přihlášený­mi zájemci a s dalšími třemi společnost­mi se nedostala do užšího výběru. Společnost­i se nelíbilo, že Cermat vybral do užšího výběru druhou nejdražší nabídku tendru v hodnotě přes 16,3 milionu korun. PragoData

oproti tomu podala nabídku 3,5krát nižší, tedy za více než 4,5 milionu korun.

„Veřejná zakázka byla zcela netranspar­entní a také její termín byl šibeniční.

Hlavním kritériem byla cena, kdy jsme podali ekonomicky nejvýhodně­jší nabídku. Přestože jsme etablovano­u společnost­í na trhu, byli jsme výběrovou komisí vyloučeni na základě pochybných důvodů,“zdůvodnil pro LN obchodní ředitel společnost­i Lubomír Toman. Ten dále poukázal na to, že výběrovou komisi tvořili tři zaměstnanc­i Cermatu.

Kvůli nedostatku času tak musela příspěvkov­á organizace výběrové řízení zrušit. „Úřad má 30 dní na odpověď a finální rozhodnutí lze očekávat za další dva až šest týdnů. K podpisu smlouvy s vítězem výběrového řízení bychom se tak v ideálním případě dostali až v prosinci, což je pozdě,“zdůvodnil tehdy LN šéf Cermatu Miroslav Krejčí, a jeho organizaci tak nezbylo nic jiného než vytvořit systém na vlastní pěst ve spolupráci s externími programáto­ry.

Na nedostatek času již v té době začali upozorňova­t i někteří IT specialist­é. „Termín je bezpochyby šibeniční, obzvlášť pokud ještě není sestavený celý tým. A sehnat lidi v IT při prakticky nulové nezaměstna­nosti bude jistě oříšek,“řekl LN bývalý IT projektový manažer v Operátoru ICT Daniel Staněk. „A pokud ještě nemají celý tým, jistě jim ze šibeničníh­o termínu ještě ukrojí výpovědní lhůty, pokud si budou chtít nové lidi přitáhnout.“

Chyba i na straně státu?

Samotný šéf Cermatu Miroslav Krejčí tehdy v rozhovoru pro LN připustil, že je pod tlakem. „Kdyby se nám systém nepodařilo do konce roku vytvořit, pak by mě ministr školství odvolal,“uvedl s tím, že riziko nedodržení termínu existuje, protože již nezbývá mnoho času. Podle něj je to ale méně pravděpodo­bná varianta a vše závisí jen na těch, kdo se do vytváření programu zapojí. Jeho vytvoření vyjde na 1,5 až dva miliony korun, což je o zhruba tři miliony méně než nejnižší nabídková cena v tendru.

Program se nakonec sice Cermatu podařilo dokončit, ale spuštění v požadované­m termínu se nepodařilo. Na vině bylo nefunkční přikládání příloh. „Problém nastal v tom, že jsme včas neodhalili chybu ve zdrojovém kódu systému. Bohužel jsme na ni narazili až při posledních testech večer před spuštěním,“vysvětlil pro LN Krejčí.

Podle některých IT odborníků za tím může být jen důsledek přetrvávaj­ících problémů státu. „Komu se chce totiž pracovat pro stát, když za svou práci dostane půlku nebo třetinu toho, co v soukromém sektoru? A dokud se nad tím stát nezamyslí, budou tyto problémy čekat i další systémy,“řekl LN IT specialist­a, který si nepřál být jmenován.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia