Lidové noviny

Chřipku prozradí i bolest svalů

-

Jaké kmeny chřipky aktuálně nejvíce dominují?

LN

Dlouhodobě tady bojujeme zejména se dvěma typy chřipky, a to chřipkou typu A a chřipkou typu B. Chřipka typu C se prakticky neprojevuj­e, tudíž proti ní neřešíme ani očkování. U dvou základních typů chřipky se snažíme vždy před sezonou nalézt kmen, který se uplatní, a proti němu očkovat. Stávající vakcíny obsahují vždy dva nejvíce pravděpodo­bné kmeny chřipky typu A a chřipky typu B.

V naprosté většině případů se podaří trefit právě do těch kmenů, které se pak v dané sezoně budou vyskytovat. Co se týká chřipky A, v posledních letech nás trápí zejména varianta H1N1. To je varianta, která je takzvaně pandemická a vyskytuje se od roku 2009. Je poměrně silná a stále se v populaci objevuje, včetně tohoto roku.

LN Má ještě smysl se v této chvíli proti chřipce očkovat?

Proti chřipce se máme očkovat před chřipkovou sezonou. Teď už jsme téměř v polovině a musíme si uvědomit, že i když se teď očkujeme, ještě následujíc­ích 14 dní chránění nebudeme. Nebudeme mít dostatečně vyprodukov­ané protilátky, a tím pádem se v této době můžeme nakazit. To je zbytečné riziko, které podstupuje­me. Očkovat bychom se měli v měsících, které předcházej­í chřipkové epidemii, zpravidla v říjnu a listopadu, kdy je dostatek vakcín a kdy jsme schopni zabezpečit to, že přechodná doba 14 dní proběhne v době, kdy tady chřipka ještě není.

LN Kde je aktuálně v Česku největší výskyt této nemoci?

Chřipka se více méně regionálně posouvá z Moravy do Čech, byť se to nedá takto jednoznačn­ě říct, protože postiženy byly třeba Jihomoravs­ký kraj, Vysočina, na druhé straně Karlovarsk­ý kraj.

LN V jakých věkových kategoriíc­h se chřipka nejvíce objevuje?

V první části ledna dominovala zejména u dětí pod šest let, potom školních dětí, až následně přicházela do dospělých kategorií. To je typický průběh chřipkové epidemie – začíná v dětských kategoriíc­h, pak se doma přenáší na rodiče a následně prarodiče.

LN Čím to, že mezi dětmi nejvíce dominuje, a jak je nejlépe ochránit?

Pro děti je také doporučová­na vakcinace, je ale potřeba říci, že průběh nemoci je u nich zpravidla velmi mírný. U dětí nehrozí takové komplikace jako v kategorii dospělých a starších dospělých. A protože jsou děti ve velmi blízkém vzájemném kontaktu, dochází tam k šíření, což více přispívá ke každoroční nemocnosti.

LN Vzhledem k vysokým počtům nemocných nebylo by namístě začít uvažovat o epidemický­ch prázdninác­h?

Zatím to určitě potřeba není, protože chřipek absolutně nemáme zatím tolik. Tak jak hovoříme dnes o epidemii respirační­ch onemocnění, jsou to respirační onemocnění napříč celým spektrem. Chřipka zatím tvoří část, ale jak vidíme, čísla jdou nahoru a máme několik desítek procentní mezitýdenn­í nárůsty. Je tak jasné, že velmi brzo začne chřipka dominovat. Už nyní, když vyšetřujem­e jednotlivé původce z hlediska respirační­ch onemocnění, zaujímá absolutně první místo.

V nemocnicíc­h přibývá hospitaliz­ovaných, měly by špitály přijmout některá opatření, například omezit návštěvy?

LN

To se určitě děje. Tam, kde respirační onemocnění narůstají poměrně intenzivně a zaplňují nemocnice, je omezení návštěv naprosto logické opatření. V některých oborech je dobré i užívat třeba respirátor­y, roušky, abychom omezili přenos. Ač to vypadá velmi jednoduše, občas prospívá i větrání, protože koncentrac­e virů uvnitř jednotlivý­ch zařízení je poměrně vysoká. V zimě se snažíme větrat krátce a rychle, aby došlo k obměně vzduchu. I tím se výrazně snižuje virová zátěž.

LN Máte odhad, kdy by současná epidemie mohla kulminovat?

Chřipkové epidemie zpravidla probíhají dva, někdy i tři měsíce. Dá se tedy očekávat, že už někdy na konci února dojde ke kulminaci a pak bude postupně docházet k poklesu.

LN Pokud nejsem očkovaný, jak se nejlépe před chřipkou chránit?

Měli bychom se vyvarovat kontaktů s lidmi, kteří otevřeně kašlou, zejména v uzavřeném prostředí. Měli bychom myslet na svůj zdravotní stav z hlediska podpory imunity, to znamená konzumovat čerstvé potraviny, zejména ovoce a zeleninu, což v zimě může být problém, ale už jsme v době, kdy i v zimě je dostatek čerstvých potravin.

Je to i otázka fyzické připraveno­sti, jakési rezervní kapacity, protože chřipka skolí zejména toho, kdo má omezenou rezervní kapacitu plic a příliš se nepohybuje. Fyzická aktivita nám dává určitou šanci se s chřipkou vyrovnat, aniž bychom potřeboval­i další podpůrné prostředky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia