Lidové noviny

„Od Rakušana to nebylo chlapské“

-

My na jihu Čech koncept samostatné kandidatur­y držíme a třeba v komunálníc­h volbách 2022 v Budějovicí­ch jako v krajském městě se potvrdilo, že ODS je sama o sobě životascho­pná a může získat až třicet procent hlasů voličů.

Myslím, že podceňujem­e to, jak voliči strany vnímají. Není to jen o soupisu programu. Je to o lidech, o tom, jak strana na voliče působí, jak její lidé pracují, jestli je voliči vnímají jako lídry, jako ty, kdo s nimi mluví a řeší jejich problémy a fakt plní, co slíbí. Je jedno, jestli ve vládě na kraji nebo na městě.

Mně prostě vadí, že přestáváme mít touhu vyhrávat sami a všichni trochu kalkulují, jaké spojení je pro ně nejvýhodně­jší. Vidím to i tady na kraji. Strany a hnutí, které kandidoval­y před čtyřmi roky spolu, jsou zas teď s někým jiným proti sobě, protože jim líp vychází, že získají křesla. To přece voliče musí trochu urážet.

Zdůraznil jste, že do krajských voleb půjde jihočeská ODS opět samostatně. Premiér, který je naopak fanouškem koalic Spolu, to respektova­l. Co vás k autonomii ODS vede?

LN

Kdysi mi někdo řekl, že když chce chlap něco dokázat, má mít plán. Něco na tom je a já se toho snažím držet. Chtěl jsem dokázat, že brand ODS není ani poškozený a už vůbec není nevoliteln­ý. S tím jsem do toho před čtyřmi roky šel. Zároveň jsem měl další plán, aby náš kraj byl to nejlepší místo v republice pro život. Slíbil jsem, že na tom budu poctivě pracovat.

Celou dobu se jako hejtman snažím být mezi Jihočechy, mluvit s nimi otevřeně o všem a dělat maximum, abychom splnili, co jsme slíbili. I když něco nejde tak rychle. A podpora voličů v krajském městě v roce 2022 nám naznačuje, že ten plán nemusí být úplně nereálný. Na jihu máme hejtmana i primátorku v krajském městě. Ano, asi máme jinou strategii, než ODS volí třeba v jiných krajích nebo na centrále, ale já si myslím, že tady zrovna značce ODS ostudu neděláme.

LN Čím chcete voliče na jihu Čech oslovit? A co je v regionu nejvíc trápí?

My jsme kraj vedli a nemůžeme teď říkat, že bychom to celé dělali jinak. To může opozice. Tím, jak kraj vedeme, jsme voliče buď oslovili, anebo ne, u voleb to poznáme. To nebude o měsíční kampani a nějakých heslech. A já s pokorou doufám, že Jihočeši už trochu vidí, že se věci v kraji rozhýbaly, že se teď tu staví snad nejvíc v historii kraje.

Letos dotáhneme spolu s ŘSD dálnici kolem Českých Budějovic až ke Kaplici a začneme stavět další obchvaty, které tady tak zoufale chybí. Doháníme vše, na co se roky kašlalo. Budeme dál pokračovat v tom, aby byl úřad efektivní. Jsme jediný kraj, který snížil počet úředníků z 500 na 430. Musíme dál pracovat na tom, abychom přiváděli lékaře na jih Čech, hlavně do ordinací mimo nemocnice a zubaře. To ale není nic, co bychom nově slibovali. Dokončíme nebo zahájíme další dostavby domovů pro seniory, modernizuj­eme střední školy, investujem­e do sportovišť.

Jsme první vedení kraje, které přispívá do měst a obcí na velké investiční akce: školky, školy, sportovní haly, kulturní domy. Budeme pracovat na tom, aby letiště, které jsme rozlétali, prosperova­lo. Hlavně ale chci voliče oslovit s tím, že tady pořád budu pro ně.

LN Proč stavíte kampaň na vás jako lídrovi, a ne na stranickýc­h barvách?

Myslím, že volby hejtmana jsou víc personální než stranické. S kolegy jsem čtyři roky vedl kraj a přijde mi fér stát teď před Jihočechy v kampani se svým jménem a za nic se neschováva­t. Pokud by u nás v kraji byl problém, kdo by za to mohl? Nějaká neosobní ODS? Nebo premiér, vedení ODS, poslanci nebo kdo? No přece ten, kdo stojí v čele kraje, a to jsem byl já. No a podle mě se jako chlap taky musím nyní za svoje výsledky Jihočechům zodpovídat. Volby budou o tom, zda mě Jihočeši chtějí nadále ve funkci hejtmana a zda podporují náš plán na rozvoj regionu, jestli jsou spokojení s tím, jak pro kraj pracuji. To, že jsem z ODS, u nás v kraji všichni ví, to nemusím nikam psát.

Jaký výsledek byste si přál?

LN

Při pohledu na republikov­é preference je jasné, že boj bude těžký. ANO vstupuje do souboje s preference­mi přes třicet procent a ODS má republikov­ě někde mezi 13 až15 procenty. Mým cílem je ale volby vyhrát. Tvrdím, že do voleb nemá smysl chodit s jiným cílem. A budu chtít požádat Jihočechy o co nejsilnějš­í mandát, abychom mohli realizovat dál všechno, co jsme rozjeli, a nemuseli mít spousty náměstků jen kvůli koalici.

Pokud byste obhájil a vyhrál, je některá strana či hnutí, s nímž byste zaručeně nevyjednáv­al povolební koalici? Byl byste připraven jednat o povolební spolupráci s ANO?

LN

Tahle otázka mě nepřestává překvapova­t. Řeknu vám to asi takhle: řada komentátor­ů z médií a někteří z ODS mi neustále nutí spolupráci s ANO a říkají, že se s nimi chystám spojovat a spolupraco­vat. Vlastně straší mojí osobou jako politikem, který osnuje nějaké plány s ANO. No, a přitom jsme jeden z mála krajů a České Budějovice jsou jedním z mála krajských měst, kde hnutí ANO nevládne. Je v opozici. A je to jen díky tomu, že jsme ve volbách uspěli a máme hodně mandátů.

Takže já říkám, o koalicích fakt tři čtvrtě roku před volbami neuvažuji. Bavme se o tom, co budeme dělat pro Jihočechy. Možnost koalice určíme hlavně tím, jak uspějeme, a ne siláckými výroky. Už mně přijde komické poslouchat silné výroky politiků z jiných stran, s kým by šli a s kým ne. A po pak volbách přijdou na vyjednáván­í a mají jednocifer­ný výsledek a pár mandátů. To se pak koalice skládají blbě. Osobně jsem byl zodpovědný za poslední dvoje volby: krajské 2020 a komunální v Budějovicí­ch v 2022. Vždy jsme dokázali složit koalici bez ANO. A přesto musím neustále odrážet tyhle útoky, zatímco jiných politiků, kteří sedí v koalicích s ANO na krajích nebo na městech, se nikdo neptá. Já bych rád zůstal na tom půdorysu, který tady dnes v kraji vládne.

Nicméně to není otázka jen na mě, ale i na mé možné partnery, aby ve volbách uspěli. Třeba TOP 09 spolu s lidovci měli dohromady v posledních volbách v krajském městě jen lehce přes pět procent a mají tam tři mandáty. Když musíte napočítat většinu 23 křesel, tak to moc velký příspěvek dvou stran není.

Váš spolustran­ík Jan Zahradil nedávno připustil, že by se případné koalice s ANO nezříkal v blíže neurčeném budoucnu. Problém ale je, že ODS investoval­a do Antibabiše tolik, že se z toho dá těžko vyjít ven. Najít pak řešení by byl podle něho těžký úkol. Jak vy to vidíte? Bylo by to nějak řešitelné?

LN

Jen poznámka k Antibabišo­vi: i když jsme v posledních volbách na jihu uspěli a ANO porazili, nikdy jsme nejeli kampaň Antibabiš. Takže to asi není jediný způsob, jak ANO porážet. Tvrdím, že politiku máte dělat proto, že nesete svou vizi světa, města nebo kraje a s tou se jdete utkat, pro ni chcete nadchnout co nejvíc voličů. Takže já se teď budu soustředit na to, abychom tady na jihu Čech uspěli, protože to je mimochodem nejlepší cesta, jak tyhle otázky nemuset řešit.

Když se posuneme právě ke sněmovním volbám v roce 2025, byl byste pro, aby ODS kandidoval­a samostatně? Nebo je větší sázkou na jistotu postavit se proti ANO ve větším celku Spolu? Nebyl by to potom ale už podvod na voliče a mrhání veřejných peněz, které stranám ze státní kasy jdou?

LN

Jak už jsem říkal, mně chybí v ODS touha zase být nejsilnějš­í stranou v ČR. Připadá mi, že se v české politice vlastně už pořád počítá, kdo se má s kým spojit před volbami, aby to hodilo co nejvíc procent a křesel. Respektuji, že to v jedné chvíli byla strategie, jak porazit ANO v parlamentn­ích volbách. Ale to se už stalo. Rád bych už viděl postupný posun ODS v preferencí­ch. Nebo ať pak někdo otevře debatu o spojení těch stran, protože tyhle naše tři strany mají stejně tři poslanecké kluby, tři předsedy poslanecký­ch klubů a každá tlačí nějaký svůj program. Navíc pokud se teď třeba lidovci opravdu dlouhodobě pohybují v průzkumech pod pětiprocen­tní hranicí, pak je jasné, že koalice Spolu je pro ně jediná možnost, jak zůstat v parlamentu a ve vládě. Jak už jsem řekl. Máme mít ambici kandidovat sami.

Petr Fiala je podle průzkumů veřejného mínění jedním z nejméně oblíbených premiérů. Je jeho pozice v rámci ODS neotřesite­lná?

LN

ODS stojí za svým předsedou. Petr Fiala ji dovedl do vlády a on teď také musí naplnit s touto vládou očekávání voličů a zvládnout vládní misi. Jeho pozice v ODS je teď ale jednoznačn­á.

LN V dubnu čeká ODS kongres, kde se bude volit nové partajní vedení. Očekáváte, že Petr Fiala obhájí předsednic­ký post?

Samozřejmě a já ani nevidím žádného vyzyvatele.

Máte vy sám nějaké ambice v celostátní politice? Část ODS i jejích voličů vás vnímá jako výrazného představit­ele strany, který se nebojí prosadit vlastní názor. Kdyby byla poptávka, vyslyšel byste tyto hlasy a „zabojoval“o vedení strany?

LN

Mám rozdělanou práci na jihu, tady u nás. Do Prahy se fakt teď nechystám. A musím se vám přiznat, že když teď musím jezdit na jednání do Prahy, tak se mi zdá, že se v té politice všichni trochu zbláznili. Že tam řeší úplné nesmysly a věci, které my tady na jihu vyřešíme za chvíli. Vidím, jak často spousta politiků úplně vypadne z reálného vnímání světa.

Proto se vždycky rychle vracím k nám domů a chci pořád zůstat normální. Řešit to, co lidi na jihu opravdu trápí. Starat se o kraj a nehádat se o všechno, jen proto, kdo jsme z jaké strany. Protože to má podle mě hejtman dělat. Být co nejvíce mezi lidmi a mluvit s nimi o všem a dělat maximum pro svůj kraj.

Netajíte se dlouhodobě­jší kritikou komunikace vlády. Proč podle vás ani v poločase vládnutí kabinet neumí mluvit s veřejností? Probíral jste to osobně s vedením strany?

LN

Probíráme to často a podle mě to rozhodně není nic, co bych chtěl řešit veřejně. Obecně vládnutí není kvůli turbulentn­í době, sociálním sítím a přelétavos­ti veřejného mínění nic jednoduché­ho a bude to těžší a těžší. Bez kvalitního a robustního týmu, bez přípravy je to vždy extrémně složité a jiné to už nebude. Doba je rychlejší, extrémnějš­í a bláznivějš­í. Ale jedno vám řeknu. Pokud si nějaký politik myslí, že z něj hvězdu udělá nějaký PR tým a on nebude přesvědčen­ý o tom, co říká, nebude umět svoje sliby plnit a nechá se od PR týmu natlačit do věcí, ve kterých vypadá neuvěřitel­ně, tak to stejně nefunguje.

Nejstrašně­jší případ toho byla premiérova Nutella. V politice to musíte být hlavě vy. Pokud jste produkt PR, stejně se to dřív nebo později zjistí. Jakmile dojdete do řídící funkce a lidé čekají, že se bude dít to, co jim vaše PR slibovalo, a vy to nezvládnet­e, pak to přestane fungovat. To byl i případ Andreje Babiše. Tohle za vás žádný PR tým neudělá.

LN O komunikačn­í karambol se nyní postaral vicepremié­r Vít Rakušan svým výrokem o „zestátnění“ČEZ. Co na tento přešlap říkáte?

Raději ani nic.

Do Prahy se fakt nechystám. A musím se přiznat, když tam jezdím na jednání, tak se mi zdá, že se v té politice všichni trochu zbláznili.

LN Rakušanovo hnutí STAN mimochodem zahájilo novou kampaň, o které se mluví jako o rozbušce v koalici. Premiér Vítu Rakušanovi vzkázal, aby se vzájemně nepřekvapo­vali. Je to dostatečný vzkaz? Jak nahlížíte na nové počiny hnutí STAN?

Ta kampaň je přesně o tom, co jsem říkal. Že mu to poradil PR tým. Vyhodnotil­i si, že lidé vnímají vládu špatně, že špatně komunikuje a lidé si to spojují s premiérem. A že je třeba se od toho jako Starostové začít odhlašovat, protože by na tom mohli vydělat. To z toho úplně čiší. Takže natočí video, kde ministr Rakušan má působit jako chlap, který bouchne do stolu a už to tomu premiérovi řekne. Kdyby byl takový chlap, jako se snaží video ukázat, tak už to premiérovi řekl asi tisíckrát a nemusel by nám všem napřed říkat, že mu to řekne.

Nicméně vnímám tam i aspekt čistě lidský. Nechápu, že je ochotný přistoupit ke kritice premiéra, který mimochodem jeho a jeho vlastní stranu mnohokrát podržel při jejich kauzách. Tohle mi zrovna vůči premiérovi nepřijde ideální. Prostě se snaží oslovit nespokojen­é lidi, nikdo jiný z vlády to zatím nedělá. Takto tedy jeho krok vnímám. To je holt politika a problém koalic.

Je současný premiér dostatečně silný na to, aby dokázal ukočírovat pětikoalic­i a zvládl i dobře komunikova­t navenek? A má k tomu dostatečně podpůrný tým?

LN

Doposud se mi nezdálo to, že by to nezvládal, že by vláda byla rozhádaná a zažívali jsme to, co v minulosti. Tedy že premiér říkal na tiskovce něco, pak vystoupil ministr vnitra a říkal zcela něco jiného. Takže kočírovat určitě ano. Komunikačn­í dojem celé vlády je něco jiného, k tomu už jsem své řekl a říkám to hlavně Petru Fialovi osobně. To, že všechny komunikačn­í úspěchy a neúspěchy vlády nakonec půjdou za ním, je jasné.

Nejstrašně­jší případ byla premiérova Nutella. V politice to musíte být hlavě vy. Pokud jste produkt PR, stejně se to dřív nebo později zjistí.

LN Velkou mezikoalič­ní debatou je nyní euro. Jak se díváte na jeho přijetí? Za jakých okolností byste ho podpořil? Jste pro, aby začala seriózní debata o euru a zřídil se třeba i post vládního zmocněnce pro euro?

Nemám v tom úplně vyhrocený názor, byť si nemyslím, že přijetí eura nějak zásadně vystřelí naši ekonomiku dopředu. Ta má pro budoucnost jiné strukturál­ní problémy než jenom to, čím platíme. Pokud je nebudeme řešit, tak euro na to lék fakt není. Ale je fajn, že se debata vede. Má se vést s ekonomy, s Českou národní bankou, s podnikatel­i i s obyčejnými lidmi.

 ?? Podle hejtmana Martina Kuby ODS značku Spolu nepotřebuj­e. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Kandidovat samostatně.
Podle hejtmana Martina Kuby ODS značku Spolu nepotřebuj­e. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Kandidovat samostatně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia