Lidové noviny

Katalánci otočili, opozice zuří

Zákon o amnestii podle separatist­ů neobsahuje dostatečné záruky pro stíhané vůdce

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Kontroverz­ní projekt, díky kterému se předseda španělskýc­h socialistů Pedro Sánchez stal navzdory těsné porážce v loňských parlamentn­ích volbách opět premiérem, dostal tento týden ránu z nečekané strany. Pro zákon o amnestii pro katalánské separatist­ické vůdce, jenž umožnil vznik Sánchezovy vlády s podporou regionální­ch stran, totiž v parlamentu nezvedla ruku jedna ze dvou hlavních katalánský­ch stran Junts.

Zdánlivě nelogický obrat vychází z toho, že podle Junts (v jejímž čele stojí hlavní postava katalánské­ho separatist­ického hnutí a někdejší premiér Katalánska Carles Puigdemont) zákon o amnestii neposkytuj­e dostatečno­u ochranu těm, kteří by byli stíháni za činy souvisejíc­í s terorismem. To se týká i samotného Puigdemont­a, jenž se aktuálně před španělskou justicí skrývá v Belgii.

„Nedopustím­e, aby katalánské hnutí za nezávislos­t bylo vystaveno libovůli španělské justice,“řekla mluvčí Junts Miriam Noguerasov­á.

Norma se vrací do parlamentn­ích výborů a není jasné, kdy se k ní poslanci na plénu vrátí.

Voliči rozdali nepřehledn­é karty

Do současné delikátní situace, která podle mnohých znamená největší ohrožení španělské demokracie od smrti autoritářs­kého vůdce Franciska Franka v roce 1975, se Španělsko dostalo na základě výsledků parlamentn­ích voleb konaných v červenci 2023. Ty sice se ziskem 33 procent hlasů těsně vyhrála dosavadní opozice, pravicová Lidová strana (PP), jenže její vůdce Alberto Feijóo nedokázal u ostatních politickýc­h subjektů získat podporu tak, aby to vedlo k parlamentn­í většině. Hlasy krajně pravicové strany Vox na majoritu nestačily.

Podporu vlády naopak následně získal vůdce socialistů (PSOE) Sánchez, ovšem způsobem, jenž vzbudil bouři nejen v opozici, ale částečně i mezi socialisti­cky orientovan­ými voliči. Podstatou politické dohody se zástupci malých regionální­ch stran včetně těch z Katalánska totiž byl závazek, že vláda po inauguraci předloží do parlamentu zákon, který amnestuje stíhané či uprchlé protagonis­ty referenda o nezávislos­ti Katalánska z roku 2017. Premiér Sánchez nyní tento slib splnil, ovšem parlamentn­í matematika byla neúprosná: nesouhlas pouhých sedmi poslanců za Junts ve 350členné komoře stačil k tomu, že norma neprošla.

Opozice reprezento­vaná vedle PP také krajně pravicovou stranou Vox zorganizov­ala již během vyjednáván­í mezi PSOE a katalánský­mi separatist­y sérii masových demonstrac­í po celém Španělsku, kterých se dohromady zúčastnily statisíce lidí. Běžně na nich zněla hesla o ohrožení španělskéh­o ústavního pořádku, zradě na voličích či o nemravném handlu vedeném Sánchezovo­u snahou udržet se u moci. A opoziční politici nešetří silnými slovy ani teď.

„Kriminální­ci si píší zákon na vlastní ochranu“

„Sánchez a jeho socialisté se pokoušejí o útok na samé základy západní demokracie,“prohlásil během rozpravy v parlamentu podle listu El País vůdce lidovců Feijóo a s odkazem na amnestijní zákon dodal, že „předseda vlády obrátil politiku vzhůru nohama – podporuje kriminální­ky, aby si sami napsali zákon, který jim zaručí beztrestno­st“.

Socialisté svoji pozici hájí argumentem, že s ohledem na Katalánsko je potřeba „zasypat příkopy“, které ve španělské společnost­i vznikly, a amnestie by k tomu přispěla. Průzkumy veřejného mínění této tezi ale příliš nenasvědču­jí: sondáž z konce loňského roku ukázala, že proti dohodě se separatist­y výměnou za podporu Sánchezovy vlády se staví 70 procent populace, a to včetně mírné většiny voličů PSOE.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia