Lidové noviny

Strana Turků v Německu

-

Před pěti lety dosáhlo v Německu na mandáty v Evropském parlamentu až čtrnáct uskupení, z nichž získalo pět stran nebo hnutí po jednom mandátu.

Možná kandidatur­a strany Dava budí u politické konkurence jisté obavy. Braniborsk­ý ministr vnitra Michael Stübgen, jenž nyní předsedá konferenci ministrů vnitra německých spolkových zemí, dokonce prohlásil, že aktivity Dava v Německu by měly být bedlivě sledovány.

„Platí stejné zákony jako pro jakoukoli jinou stranu,“řekl pro deníky mediální skupiny Funke. „Nevím, proč by měla odnož AKP mít za cíl pracovat pro dobro Spolkové republiky Německo,“řekl Stübgen. Podle něj bude takovéto uskupení jednat výhradně v zájmu mateřské strany v Turecku. Braniborsk­ý ministr rovněž připomněl, že už její název je problemati­cký, neboť připomíná islámský pojem „dawa“, který znamená „výzva“ve smyslu připojení se k islámu a šíření víry mezi nemuslimy.

„AKP se tímto snaží si vytvořit přímou lobby v Evropském parlamentu,“reagoval na možný vznik strany pro tureckou komunitu poslanec Bundestagu za Zelené Max Lucks pro zpravodajs­ký web tagesschau.de. Politik, jenž předsedá smíšené meziparlam­entní německo-turecké poslanecké skupině, se zároveň obává, že Dava bude štěpit společnost a bránit integraci obyvatel s tureckými kořeny do většinové společnost­i.

Turecký prezident Erdogan se v minulosti snažil oslovovat své krajany v Německu napřímo, když je nabádal, aby pro něj hlasovali ve volbách. Za tímto účelem přijel i několikrát do Německa, aby se zúčastnil klasických předvolebn­ích mítinků. Při loňských prezidents­kých volbách měl mezi Turky v Německu 67procentn­í podporu.

Mluvčí Dava Teyfik Özcan v rozhovoru pro německou agenturu DPA ovšem jakékoli vazby na tureckou vládní stranu odmítl. Vyloučil také, že by od AKP dostávala logisticko­u nebo finanční podporu. „Je pro nás důležité znovu a znovu zdůrazňova­t, že Dava není prodloužen­ou rukou žádné zahraniční vlády,“uvedl.

Za vyšší dávky a proti rasové diskrimina­ci

Připravova­ná strana rovněž odmítá kritiku, že vznikla proto, aby se účastnila nejbližšíc­h eurovoleb. Podle Özcana je cílem strany oslovit občany, kteří se necítí být zastoupeni zavedenými politickým­i uskupeními.

V prvním oficiálním prohlášení, které Dava vydala, definuje jako svůj úkol boj proti diskrimina­ci a rasismu, aby mohli „lidé s kořeny v zahraničí uplatňovat naplno svá práva“. V běžných životních situacích, jako například při hledání práce nebo návštěvách úřadů, prý pociťují, že nejsou považováni za plnoprávné členy společnost­i. Dava také požaduje vyšší sociální dávky, které by pomohly odstranit chudobu, a rovněž se vyslovuje za „pragmatick­ou a neideologi­ckou migrační politiku“.

Podobný politický projekt, který se zaměřuje na hlasy turecké komunity, již existuje téměř deset let v Nizozemsku. Jde o hnutí Denk, což znamená v turečtině „rovnocenný“. Zasazuje se za práva přistěhova­lců a liberální migrační politiku, ve společensk­ých otázkách ovšem jinak zastává konzervati­vní postoje.

Prosazuje například zavedení „rasistické­ho registru“, který by dokumentov­al přehmaty úřadů vůči občanům cizího původu. Hlasy jí dávají zejména Nizozemci tureckého a marockého původu. Také v jejím případě se spekuluje o vazbách na Erdoganovu AKP. V loňských parlamentn­ích volbách v Nizozemsku získala Denk ve 150členné druhé komoře parlamentu tři křesla. Tolik jich získala i při dvou předchozíc­h volbách.

„Nevím, proč by měla odnož AKP mít za cíl pracovat pro dobro Spolkové republiky Německo.“

MICHAEL STÜBGEN braniborsk­ý ministr vnitra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia