Lidové noviny

Kauza Robin Oil bobtná

Státní distributo­r Čepro se snaží vysvětlit podmínky svého nákupu 75 čerpacích stanic Robin Oil. Se souhlasem ministerst­va financí ale dál tají cenu.

- MIROSLAV PETR

Nebylo to rozhodnutí vlády, k nákupu sítě téměř osmi desítek benzinek Robin Oil stačilo státnímu distributo­rovi Čepro požehnání akcionáře, tedy ministerst­va financí. Do debat, zda takový obchod má smysl a zda má vůbec stát podnikat v prodeji benzinu a nafty, se už zapojuje i politická scéna.

Čepro nadále na utajení ceny, což je požadavek majitele Robin Oilu, podnikatel­e Jiřího Zoubka, trvá. Ale deník E15 už s odkazem na dva spolehlivé zdroje uvedl, že Zoubek svoji firmu, 75 pump plus další příslušens­tví prodal státní akciovce za 4,5 miliardy korun. Což je víc, než kdokoliv z odborníků dříve odhadoval.

„Nakupovat benzinky v zemi, kde je síť hustší než kde jinde, kde je rozpočet v obrovském schodku, to nedává smysl. Ale třeba se dočkáme vysvětlení,“napsal na sociální síti X advokát, politik a místopředs­eda vládního hnutí STAN Jan Farský.

Na koupi padne část dividend

Generální ředitel Čepra Jan Duspěva se včera pokoušel před novináři nákup, ke kterému došlo se souhlasem akcionáře – ministerst­va financí – obhájit. Vedle synergií, jež přinese nákup pump Robin Oil, modernější­ch a na výhodnější­ch místech než současných 210 čerpaček Čepra EuroOil, má údajně transakce přispět i k navyšování zisku Čepra, a tedy i dividend pro stát.

Ministerst­vo financí ale odpustí Čepru jednu platbu dividendy ve výši 1,6 miliardy korun z hospodařen­í této státní strategick­é firmy v roce 2022. Peníze Čepro použije na úhradu části kupní ceny. Další část má být hrazena z hotovosti, která ve vysokém objemu byla na účtech Zoubkovy firmy. A menší část investice do pořízení Robin Oilu uhradí Čepro z klasického bankovního úvěru.

Na vyhodnocen­í přiměřenos­ti celkové kupní ceny má Čepro podle svého šéfa Duspěvy dva nezávislé posudky a posudkem si nechala společnost ověřit i legálnost financován­í části kupní ceny pomocí v Robin Oilu „koupených“peněz.

Zatímco podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je koupě Robin Oilu důležitá k posílení strategick­ého vlivu státní sítě benzinek pro případ různých krizí či nedostatku paliv, Duspěva ale mluví především o motivaci k dalšímu zvyšování zisku Čepra, a tedy i vyšším odvodům do státní pokladny.

„Tento krok Čepra pomůže k tomu, aby vznikla významná konkurenčn­í síla,“obhajoval nákup na síti X poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Ondřej Krutílek.

Komentáře dalších politiků se však značně liší. „Bezpečně víme, že na nákupu stanic Robin Oil vydělal pan Zoubek. Zda přitom neprodělal kalhoty český stát, to bezpečně nevíme, v to můžeme jen věřit. A moc nám to nejde,“reagoval někdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Ať stát podniká, ale ať také řekne cenu

Předseda poslanecké­ho klubu vládního KDU-ČSL Aleš Dufek se pozastavuj­e nad utajováním kupní ceny. „Nemyslím si, že by stát nebo státní firma nemohla podnikat v oboru prodeje pohonných hmot. Pokud to umí a daří se jí. Předpoklád­ám ale, že cena za benzinky Robin Oil do několika týdnů vyjde oficiálně najevo a bude podrobena pečlivému zkoumání ze strany opozice v parlamentu i médií,“vyjádřil se šéf lidoveckéh­o poslanecké­ho klubu.

Koaliční ODS ale nemá ve svých řadách jen jednoznačn­é zastánce obří státní investice do posílení sítě erárních benzinek.

„Nejsem fanda ani kritik zapojení státu do podnikání s pohonnými hmotami. Ale stát má podnikat co nejméně. Chápu, že na začátku krize chtěl posílit svoji roli v tomto oboru, ale nemyslím si, že by to v současné situaci mělo nějaký přínos,“uvedl ekonom a poslanec ODS Jan Skopeček.

S nabídkou na koupi firmy a celé sítě Robin Oil přišel za Čeprem podnikatel Zoubek podle informací LN už začátkem loňského roku. O tom, že chce podnikatel z Kladna své čerpačky prodat, se mluví v petrolejář­ských kruzích už několik let. A k zájemcům zřejmě patřili i dva největší hráči na českém pumpařském trhu – Poláky ovládaný Orlen Unipetrol (pumpy Benzina) a maďarský MOL.

Resort financí odpustí Čepru platbu dividendy ve výši 1,6 miliardy z hospodařen­í v roce 2022, jíž Čepro uhradí část ceny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia