Lidové noviny

Ouvej, reputace

Experti se na digitaliza­ci dívají jinak než rodiče

- Zbyněk Petráček

Při psaní této glosy ještě nebylo jasné, zda systém digitálníc­h přihlášek na střední školy (DiPSy) funguje. Ale to není prioritní. Ať bude fungovat od soboty, neděle, či až od pondělka, na technologi­cké stránce věci to nic nemění. Na tom, že digitaliza­ce stále víc prostupuje naše životy. Jenže jisté věci nezávisí na technologi­ích, ale na lidské duši, emocích a zkušenoste­ch. Například pověst. A z tohoto pohledu přináší krátký kiks systému DiPSy reputační problém pro celou digitaliza­ci – ve školství, státní správě či třeba ve volbách.

Záleží na úhlu pohledu. Na webových debatách převažují lidé z prostředí IT. Pro ně je to banalita vnímaná vlastní zkušeností. Ve stylu: klobouk dolů před programáto­ry, kteří ten systém napsali ve čtyřech lidech za dva měsíce. Každý dělá chyby. Já bych takovou zakázku nevzal ani za zlaté prase.

Jiní to měří optikou státního a soukromého sektoru. Proč to v soukromém (od zpravodajs­kých webů přes webové bankovnict­ví až po porno) funguje, ale ve státním startují digitální systémy (od dálničních známek až po DiPSy) s průšvihy? Možná je to tím, nabízí se intuitivní odpověď, že v soukromém sektoru, kde vládne tvrdá konkurence, jde firmám víc o reputaci. Systémy spouštějí, až když vyzkoušeně fungují, kdežto ve státních sférách to bývá častěji na rozkaz daný politickým rozhodnutí­m.

Z hlediska zákazníků – ne specialist­ů IT, ale v nynější situaci běžných rodičů – teď digitaliza­ce sklízí reputační problém. Kolik z nich lze vysvětlová­ním přesvědčit, že jinak než s počátečním­i kiksy to nejde? Podobá se to tématu koresponde­nční volby. I tam je velká snaha vysvětlit, že koresponde­nční (natož elektronic­ká) volba žádné riziko nenese. A přesto má tato volba pochrouman­ou reputaci. Ne kvůli technologi­i hlasování, ale pro lidské stránky věci: v nepřímé (koresponde­nční, elektronic­ké) volbě je snazší „přesvědčit bábu, aby volila správně“, než když volí přímo a tajně za plentou. Takovou roli má reputace a ta se mění jen pomalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia