Lidové noviny

Deset Fialových let

Málo se přiznává, že se Fialovi podařil skoro zázrak – tedy zabránit zmizení ODS v suterénu dějin. Všechny strany v zemích bývalého sovětského bloku, které jako ODS nesly tíži transforma­ce, postupně zahynuly.

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Koncem ledna jsme kolektivně přehlédli jedno významné politické jubileum. Poměrně překvapivě, anžto se týká hlavní vládní strany a předsedy vlády zároveň: Petr Fiala oslavil 18. ledna plných deset let v čele Občanské demokratic­ké strany. Přeskočil takové politické veličiny jako Miloš Zeman (osm let v čele ČSSD) či Josef Lux (osm let v čele KDU-ČSL), Karel Schwarzenb­erg (šest let v čele TOP 09). Pouze dva lidé mají zatím delší historický záznam v čele své partaje: Václav Klaus (jedenáct let v ODS) a Andrej Babiš (jedenáct let v ANO 2011). To výročí je úctyhodné i s ohledem na fakt, že Petr Fiala je ze zmíněných předsedů jasně nejmladší a hypotetick­y má šance stát se českým rekordmane­m. Ale asi jen hypotetick­y, říká zlomyslný Chlívek.

Tedy, jisté šance má. Přinejmenš­ím by se možná dalo vsadit na to, že přeskočí otce zakladatel­e Klause, k čemuž by Fialovi stačilo jen vydržet do voleb. A to by se podařit mělo, protože vládu „řídí“, jak vtipně říká politolog Jiří Pehe, jako jakousi volnou konfederac­i. Premiér nechává všechna ministerst­va jako pašalík k volnému vytěžení stranám, které je po volbách ovládly.

Veškeré zaručené zprávy o rozpadu koalice jsou v tuto chvíli spíše kejháním těch, kdo se děsí Babiše víc než covidu a černého kašle zároveň. Ano, partaje si teď před evropskými a krajskými volbami začaly čechrat pírka, ale skutečně někdo věří, že by si kterákoli z koaličních stran přála pád vlády a případně i předčasné volby? Piráti, kteří díky podílu na moci mají snad každého druhého člena zaměstnané­ho ve státních službách? Nebo STAN, který teď má 33 poslanců, ale po příštích volbách by taky nemusel mít žádného?

Ne, drobné okopávání kotníků v současné koalici, které mimochodem zdaleka nedosahuje konfliktů většiny koalic minulých, předsednic­ké křeslo Petra Fialy neohrozí.

Ono těch deset let je svým způsobem opravdu výjimečnýc­h. Málo se přiznává, že se P. F. podařil skoro zázrak – tedy zabránit zmizení ODS v suterénu dějin. Všechny strany v zemích bývalého sovětského bloku, které jako ODS nesly popřevrato­vou tíži transforma­ce, postupně zahynuly v důsledku skandálů s touto transforma­cí spojených. I ODS se takto málem vypařila v roce 1997 a poté 2013, ale díky Václavu Klausovi a posléze Petru Fialovi je opět jednou z hlavních sil v zemi.

Druhý velký jubilantův úspěch spočívá ve vytvoření volební koalice Spolu, kdy se tři dekády rozhádané podobné středoprav­icové subjekty dokázaly spojit pod jednu značku.

Politický odkaz Petra Fialy je proto v tuto chvíli nebývale otevřený. Může vejít do dějin jako zachránce ODS a sjednotite­l pravice. Ale stejně tak může kvůli předpoklád­anému volebnímu fiasku a otazníkům kolem financován­í strany padnout v pohrdání a zapomnění tak hluboké, jako zažili moravští předchůdci v čele státu: Petr Nečas a Slávek Sobotka.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia