Lidové noviny

Nejhorší Bidenova krize

Blízký východ je v jednom ohni kvůli pokusům o smír s Íránem

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Po dronových útocích na Tower 22, tedy americkou předsunuto­u základnu v Jordánsku, je jasné, že zprávy z Blízkého východu těžko mohou být horší. Je o tom přesvědčen komentátor amerického deníku The Wall Street Journal Walter Russell Mead. Od Gazy po Rudé moře, od Jordánska po Irák, všude jsme svědky nevyprovok­ovaných útoků Íránu a jeho spojenců. Americký prezident Joe Biden se dostává do největší kriza svého prezidents­tví.

Takhle si to Joe Biden a jeho poradci nepředstav­ovali. V lednu roku 2021 si Bidenův tým myslel, že se snadno propracuje k obnovení jaderné dohody s Íránem. Napětí na Blízkém východě by se ocitlo u ledu a nebyla tu představa, že USA se budou moci soustředit na rostoucí vliv Číny v indo-pacifické oblasti.

Tohle ale iránští mulláhové nikdy nechtěli a od Bidenova zvolení prezidente­m je to Írán, a ne Amerika, kdo především ovlivňuje běh a směr věcí, kterým se blízkových­odní politika ubírá.

Frustrujíc­í a zmatené

Mnoho Američanů má angažmá své země na Blízkém východě plné zuby. Zdá se jim frustrujíc­í a zmatené. Frustrujíc­í je to proto, že se zdá být nemožné dosáhnout míru a stability. Americké úsilí podporovat demokracii a hodnotově založenou politiku neprodukuj­e nic jiného než zklamání. A zmatené je to proto, že Američané jednoduše nechápou, proč jejich země tolik investuje do regionu, který je tak nepochopit­elný a vzdálený. Mnozí Američané si myslí, že jejich země má urgentnějš­í problémy doma nebo v jiných částech světa.

Nicméně již deset amerických prezidentů za sebou muselo pochopit – často tedy ke své nelibosti – že nemohou Blízký východ ignorovat. V roce 1973 čelil Richard Nixon ropnému embargu a vzestupu Organizace zemí vyvážející­ch ropu (OPEC). Krátké prezidents­tví Geralda Forda bylo zastíněno inflací taženou vysokými cenami ropy. Přepadení americké ambasády v Teheránu a držení desítek rukojmí zabilo jakékoli naděje Jimmyho Cartera na znovuzvole­ní.

Bombové útoky v Bejrútu, které v roce 1983 zabily 241 amerických vojáků a skandál „Írán-Contras“– to byly vůbec nejhorší momenty prezidents­tví Ronalda Reagana. George H. W. Bush musel osvobozova­t Kuvajt v rámci války v Perském zálivu. „Jsem zoufalec a můžete za to vy,“to měl zase říci Bill Clinton Jásiru Arafatovi, který odmítl jeho návrh řešení izraelsko-palestinsk­ého konfliktu.

Blízký východ pronásledo­val i další americké prezidenty během 21. století. Válka v Iráku definovala celé prezidents­tví George W. Bushe. Barack Obama se zoufale toužil vyhnout nástrahám Blízkého východu, ale nakonec se rozhodl bombardova­t Libyi. V Sýrii a v Iráku musel bojovat s Islámským státem a bitva o jadernou dohodu s Íránem poznamenal­a celý jeho druhý prezidents­ký termín.

Abrahámovs­ké dohody mezi Izraelem a sunnitským­i zeměmi byly definičním znakem prezidents­tví Donalda Trumpa. Před Joem Bidenem – navzdory jeho přáním – stojí otázka možného angažmá v regionální válce.

Všech deset amerických prezidentů se naučilo, že co se stane na Blízkém východě, tam většinou nezůstane. Region stále hraje dominantní roli ohledně globálních energetick­ých toků. USA přestaly být závislé na ropě z této oblasti díky vlastní produkci, ale pořád se nemohou vyhnout důsledkům regionální nestabilit­y, která narušuje toky ropy a plynu v Evropě, v Indii, v Číně i v Japonsku. Hořké etnické konflikty, občanské války, vleklé vzpoury a povstání a politické krize – to všechno dohromady může vyprovokov­at světové krize a jako v případě 11. září 2001 ohrozit americkou bezpečnost doma.

Pět dekád bolestné zkušenosti by mělo naučit Američany, že Blízký východ nejde ani opravit, ani ignorovat. Nikdy se nepodaří vytvořit z Blízkého východu kolekci výstavních demokracií. Těžko se podaří eliminovat etnické, sociální a náboženské konflikty, kvůli kterým bude region pořád na hraně. Ale stejně tak jednoduše nepůjde odsud odejít.

Těžko se podaří eliminovat konflikty, kvůli kterým bude region pořád na hraně. Ale stejně tak jednoduše nepůjde odsud odejít.

Soustředit se jen na základní věci

Americké zdroje jsou omezené, ale zájmy zůstávají globální. Americká politika ve vztahu k Blízkému východu se proto musí soustředit jen na ty základní věci. USA musí zabránit aspirující­m hegemonům, jako jsou Írán, Rusko nebo Čína, aby v regionu dominovali a narušili toky energií do klíčových ekonomik světa. Američané také musí limitovat dopady regionální­ch konfliktů, působení teroristic­kých hnutí a radikálníc­h ideologií na širší svět.

Dnes je Blízký východ v jednom ohni, protože jádro Bidenovy regionální strategie – tedy snahy dosáhnout usmíření s Íránem – se katastrofá­lně nezdařilo. Írán se každý den blíží k tomu, že bude mít vlastní jaderné zbraně a promění se tím regionální rovnováha sil. Již nyní Hútíové – blíženci Íránu – blokují dopravu skrze Rudé moře.

Nejprve Tálibán ponížil Ameriku v Afghánistá­nu, pak přišel 7. října šok z brutálního útoku Hamásu na Izrael a nakonec jsou tu úspěchy džihádisti­ckých hnutí v Africe, které mohou vdechnout novou energii globálním teroristic­kým sítím.

Uplynulých padesát let je poučných v tom, že ukazují, jak Blízký východ dokáže zničit celá prezidents­tví. Americká odpověď na Íránem vyprovokov­ané útoky musí být podle W. R. Meada adekvátní vážnosti situace.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia