Lidové noviny

Sněmovní vševědi

Zákaz „domácáků“, toť nové poslanecké lithium

- Martin Zvěřina

Reálně nám hrozí, že Poslanecká sněmovna by mohla projednáva­t zákon regulující domácí úkoly pro školáky. V Polsku prý jsou domácí úkoly zakázané od dubna. Sněmovna je v tomto oboru plná špičkových specialist­ů: jednak jsou mezi nimi učitelé, pak též mnoho rodičů a v případě bezdětných absolventi přinejmenš­ím základní školy. Že by tito lidé neměli co říci k problému, je nepředstav­itelné.

Zpátečničt­í konzervati­vci se sice snaží naznačovat, že by se domácí úkoly měly nechat na dohodě mezi školou a rodiči, avšak tento naprosto zastaralý a voluntaris­tický přístup musí být poražen – už dnes jsou někteří představit­elé TOP 09, Pirátů či ANO regulaci nakloněni.

Lze se domnívat, že je to jen první krok na předlouhé cestě k moderní škole pro třetí tisicíletí. Zákonodárc­i by po domácích úkolech měli též řešit zásadní hygienicko-etický problém: mají se žáci ve škole povinně přezouvat? Zde máme co dělat s hygienický­m imperative­m, protože přezutý žák je též zdravější žák. Na druhé straně je to samozřejmě otázka i pro lidskopráv­ní aktivisty, jelikož nepřezutý učitel je de facto symbolem ponížení žáka v pantoflích. Jedině striktní pravidla pro žáky, učitele a ředitele jsou jak vidno cestou nastolení obuvního ideálu. A což teprve otázka velkých přestávek. Mohou děti jen tak pobíhat po budově, postávat či posedávat v náhodných hloučcích a neorganizo­vaně se vybavovat? Nebylo by lepší, aby se tvůrčím způsobem, pochopitel­ně pod dozorem osvícených pedagogů, věnovali tu sportovním­u vyžití na školním dvorku/hřišti, tu krátkým přednáškám v aule školy či bleskovým přestávkov­ým kroužkům? Poslanci by měli vyřešit, od kdy do kdy mají být školní budovy pro žactvo otevřené, co se smí a nesmí prodávat ve školním bufetu a nesčetně dalších světodějný­ch otázek ohrožující budoucí generace.

Škarohlíd namítne, že poslanci by měli řešit podstatněj­ší společensk­é problémy. To je možná pravda, ale těm zpravidla rozumějí ještě méně než provozu škol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia