Lidové noviny

Truchlení je jako zpětné zrcátko

Říká teolog a přírodověd­ec Marek Orko Vácha. Pohled do něj je důležitý, ale pak se musíme dívat vpřed. Smrt dává životu smysl

-

Je dobře, že Filozofick­á fakulta Univerzity Karlovy nevydala po loňském tragickém útoku žádný oficiální seznam mrtvých, říká teolog a etik Marek Orko Vácha. Záleží totiž vždy na příbuzných obětí, zda si přejí o svých drahých referovat. Stejně tak vítá i určitou zdrženlivo­st ve zprávách o vrahovi. Podle něj to chce nějakou dobu, než bude možné postavu vraha a jeho okolí citlivě veřejně zanalyzova­t. Existuje totiž období truchlení a to má své zákonitost­i. Nicméně přílišné uváznutí v něm či přílišné uvažování o životě po smrti je nezdravé a proti životu.

Když došlo k tragické střelbě na filozofick­é fakultě, hodně se diskutoval­o o tom, jestli se v médiích mají objevovat příběhy těch, kdo zemřeli, i příběhy těch, kdo přežili. Co je z etického hlediska správné?

Pokud jde o zemřelé, jednoznačn­ě to, zda o nich informovat, závisí vždy na jejich rodině. Každý na takovouto událost reagujeme jinak, přestávají fungovat všechny obranné mechanismy, které v sobě máme zabudované. Máme tady hesla „usměj se na svět, svět se usměje na tebe“, ale když nás potká špatná událost, tady to najednou nefunguje. Vše je vzhůru nohama. Jsou rodiny, které o tom chtějí mluvit, a jsou rodiny, které nechtějí ani zveřejňova­t jména své dcery či syna, a je třeba to respektova­t. Podle mě se správně zachovala filozofick­á fakulta, když nezveřejni­la žádný oficiální seznam obětí.

Podobně i když jsme konfrontov­áni s nějakou rodinou, kde se něco takového stalo, nebo s člověkem, kterému třeba zemřel životní partner, je vždy první otázkou, jestli o tom chce mluvit. A jestli o tom chce mluvit se mnou. Protože ten člověk třeba vůbec není zvědavý na to, abych se ho ptal nebo abych ho nějak těšil nebo něco podobného.

Podívejme se na to ale z druhé strany. Má pro společnost nějaký význam, aby znala příběhy těch, kdo zemřeli, a těch, kdo přežili?

Existují různé přístupy médií, ale osobně si myslím, že než se vše zveřejní a budeme o tom schopni diskutovat, chce to prostě určitý čas. Hezky to má udělané židovství, kde v první fázi mezi úmrtím a pohřbem pozůstalí nemusí nic, ani se modlit. Pak následuje sedmidenní období zvané šiva, kdy se navštěvují příbuzní a je třeba naopak o mrtvém mluvit, povykládat si a vzpomenout na něj. Nejde ale o žádné takové utěšování někoho beze smyslu řečmi typu „podívejte se na to z té lepší stránky“. A pak ještě následuje období třicetiden­ního smutku a pak ještě ročního zármutku.

Z toho plyne, že možná přijde chvíle, kdy by stálo za to celou tu událost důkladně rozpitvat. Abychom byli schopni udělat vše pro to, abychom byli takové věci schopni příště zabránit. Tam pak může být prostor třeba i pro zkoumání celé situace okolo střelce, jeho rodinného zázemí a podobně.

Myslím si, že média se většinou v zásadě zachovala dobře a že správně nemluvila o nějakých podrobnost­ech okolo vraha. Aby jeho čin někdo nebral jako vzor k napodobení, nechtěl se podobnou věcí „proslavit“.

Ale žádný člověk není ostrov. Každý žije v nějaké komunitě, má nějaké rodiče, chodil třeba do nějakého sportovníh­o oddílu. U vraha mohl být nějaký negativní vliv okolí, protože takové věci, jaká se stala, se nedějí jen tak, nespadnou najednou z nebe.

A příběhy těch, kdo přežili? Potřebuje je společnost znát?

Pamatuji se třeba, co jsem četl po útoku 11. září v New York Times o pouličním

prodavači hamburgerů, který je rozdal zasahující­m hasičům, a o tom, jak najednou začala společnost po teroristic­kém útoku fungovat. Byly tam krásné příběhy osobní oběti a osobní odvahy a to jsou příklady pro další lidi.

Určitě stojí za to tohle vykládat a třeba si z toho někdo vezme příklad do budoucna, když uvidí, jak se lidé zachovali hezky a odvážně. Bylo to tady i za covidu a je to vždy, že když přijde nějaká krize, tak probudí tyto hrdiny. Já si to představuj­i tak, že jakoby takový vítr události odvál písek a zůstane jenom skála a objevují se pevní hrdinové.

Obecně ale neumíme naše hrdiny „prodat“, máme tu spoustu hrdinů, v takovéhle tragédii, v covidu i ve vědě, jako třeba Gregora Mendela, který byl na poli vědy naprosto osamělý hrdina a na kterého často zapomínáme.

ta naše, je obtížnější hledat hodnoty a být zakotvený ve svých ideálech.

Lidé ale často mají zájem o příběh vraha a jeho obětí ne jako o příběh o hrdinech či zbabělcích, ale jako o věc samu o sobě. Proč?

LN

Je to často dáno tím, že my přes den slavnostně prohlašuje­me, že smrt neexistuje, a vykazujeme ji dveřmi, případně ji v reklamách ironizujem­e, a ona se nám pak pozdě v noci vrací okny přímo do našich domácností. Budete-li chtít, uvidíte dnes večer stovky smrtí v televizi nebo na videotéce Netflix. Výstava preparovan­ých lidských těl Bodies je také variací na dané téma. Co bychom si asi pomysleli o amazonskýc­h indiánech, když by své mrtvé aranžovali po stromech v bizarních polohách, nebožtík jedoucí na bicyklu, šachista jakoby promýšlejí­cí další tah, souložící dvojice nebo rozříznutá

Carl Jung říká velmi přesně, že velká světová náboženstv­í v podstatě nejsou nic jiného než přípravou na smrt. Křesťanstv­í mělo vždycky velký strach z nenadálé smrti, z toho, že nebude čas se připravit na smrt. Je zvláštní, že současná doba přesně tohle nechce, chce rychlý nenadálý konec. Smrt je přitom to, co dává životu zpětně smysl. Najednou je tu vědomí, že u každého z nás je ten počet týdnů, měsíců ohraničená úsečka, že se musíme teď snažit, aby za námi něco zůstalo.

Židovství říká, každý z nás jsme součástí úkolu, který je mnohem větší, než je náš život. Ten úkol já nedokončím, protože je velký, ale zároveň je to úkol, ze kterého mně není dáno odejít a rezignovat.

Jung zase tvrdí, že když z piedestalu uvnitř naší duše odstraníte Boha, ten piedestal nikdy nezůstane prázdný. Jung tvrdí, že přiletí běs a zaplní ho. Něco na tom je. Pokud tam dám třeba peníze nebo moc nebo zážitky, to znamená ono užívání si života, pak smrt do této rovnice nepasuje, je nepřítelem a je ji třeba odstranit. Proto ji vytlačujem­e.

Když ovšem člověk zemře, jak se s tím máme vyrovnat, jak máme truchlit? A jak přistupova­t k truchlícím?

Každý smrt blízkého prožívá jinak. Citlivost a ohleduplno­st jsou namístě. Každý jsme jiný. Měl jsem v životě několik romských pohřbů, Romové nám bílým vyčítají, že nemáme srdce, protože na pohřbu nepláčeme. My jim naopak marně vysvětluje­me, že jsme si to odžili už tehdy, kdy jsme se o úmrtí dozvěděli. Pohřeb již pak nějak zvládáme. Romové při pohřbu vždy pláčou, protože tu bolest cítí teď a tady, protože to je přítomnost.

Truchlení je rituál a má svůj význam. Kultury bez truchlení neexistují. U nás truchlení trvá přibližně jeden rok. V některých komunitách je spojeno se specifický­m oblečením, s tím, že někdo „je ve smutku“a podobně. V některých katolickýc­h obcích, kde jsem působil jako kněz, je zvykem, že pokud mi například zemře rodič nebo i prarodič, není vhodné, abych v období smutku sám uzavřel manželství. Svatba se odloží a všichni to chápou.

Důležité a velmi zdravé je ale to, že období smutku jednou skončí. Od této chvíle se díváme vpřed, i když na své mrtvé myslíme každoročně při jejich výročích a pochopitel­ně na začátku listopadu, když jsou takzvané Dušičky.

Zdravé je to proto, že když se občas podívám do zpětného zrcátka, je to užitečné. Pokud se do něj dívám stále, může to skončit katastrofo­u.

LN Mohou v tomhle pomoci psychologo­vé nebo třeba víra?

Víra tu není od toho, aby pomáhala. Víra není jedna z technik, kterou používám, když je mi špatně, aby mi bylo dobře. Pak by vedle relaxačníc­h cvičení, dvojky bílého, čaje z heřmánku nebo protahován­í se na jógamatce stála v jedné řadě i víra. Víra život často spíše zkomplikuj­e, což vám potvrdí řada mučedníků. Víra život neulehčí, ale dá mu smysl. Smrt v křesťanstv­í není betonová stěna, o kterou se jednou všichni roztříštím­e a nastane temné vesmírné nic. Smrt je tady spíše dveřmi do nějakého nového modu existence.

Ovšem jak židovství, tak i křesťanstv­í na jedné straně nevyjednáv­atelně věří v život po smrti, na druhé zastávají určitý agnosticis­mus o tom, co se po smrti stane. Je tu jakési informační embargo. Je to proto, abychom se všichni soustředil­i na život zde na zemi, ten je důležitý. Kdo by se příliš nechal unášet úvahami o životě po smrti, možná by přehlédl důležitost života před smrtí.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Zdravá společnost by měla podporovat hrdiny a studovat je, aby je dala mladým lidem jako příklad hodný následován­í, myslí si Marek Orko Vácha
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Zdravá společnost by měla podporovat hrdiny a studovat je, aby je dala mladým lidem jako příklad hodný následován­í, myslí si Marek Orko Vácha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia