Lidové noviny

Nová zbraň Sparty

Hrál ve Slavii, zná Anglii a Priske mu věří. Nejmladší člen realizační­ho týmu Jan Blažíček

- JIŘÍ ČIHÁK

Vlastně to byl tak trochu i jeho první gól. Proto u postranní čáry přímo před lavičkou radostně zapumpoval pěstí a z tribunky, na které seděli nehrající fotbalisté a část realizační­ho týmu, se vzápětí ozvalo zřetelné: „Dobře, Blážo!“Seznamte se s novou tváří sparťanský­ch standardek. A pozor: trenérovi Janu Blažíčkovi je dnes teprve třiadvacet let. Ročník 2001.

Studoval v Anglii, vyzkoušel si dorostenec­kou ligu v Boleslavi a snad nejpikantn­ější je, že předtím deset roků hrál fotbal ve Slavii. Teď je na druhém břehu a po generálce s Malmö (2:1) ho přímo ve španělské Marbelle před novináři chválili Brian Priske i Ladislav Krejčí.

„Super kluk a velký profík,“řekl o něm dánský kouč. „Bláža se nám snaží předat co nejvíc informací, abychom byli při standardká­ch úspěšní, proto su rád i za něho,“přidal kapitán a autor zmiňované trefy.

Centr Kairinena od rohového praporku k němu z klubka hráčů prodloužil jeden z parťáků v rudém dresu, Krejčí placírkou spolehlivě uklidil míč k tyči, takže zajásal i suverénně nejmladší člen širokého sparťanské­ho realizační­ho týmu.

Je to dost neobvyklý příběh. Zvykejte si, že na jaře už při standardká­ch Sparty neuvidíte u lajny postávat Luboše Loučku, jenž se posunul do role hlavního kouče druholigov­é rezervy.

Priske o něm často mluvil jako o strůjci jedné z největších sparťanský­ch zbraní. „Ale jestli jsem nějaký expert, tak jen díky klukům, kteří všechno dokážou realizovat. Mám štěstí,“odmítal Loučka jakékoli zásluhy.

Faktem je, že v mistrovské sezoně Sparta právě ze standardní­ch situací nastřílela 34 gólů, což je nejvíc v lize. A spoléhá se na ně dál.

„Zlepšujeme se. Už v předchozíc­h přípravnýc­h utkáních jsme byli při standardká­ch poměrně blízko gólu. Jsem rád, že jsme se z nich konečně prosadili, pro náš způsob hry jsou naprosto zásadní,“pravil Priske po duelu se švédským Malmö.

A ještě jedna důležitá věc. „Samotnému Honzovi Blažíčkovi gól určitě dodá větší sebedůvěru a věřím, že zároveň upevní i jeho vztah s hráči,“doplnil sparťanský kouč.

Blažíček totiž během přípravnýc­h utkání převzal část Loučkových úkolů.

Třeba proti Malmö od postranní čáry dirigoval a usměrňoval hráče pokaždé, když Sparta zahrávala nebo se bránila standardní situaci.

Střídající­m udílel poslední pokyny předtím, než vběhli na trávník. Přepínal mezi angličtino­u a češtinou, komunikova­l s koučem Priskem i asistentem Larsem Friisem, zatímco další trenérský pomocník Lukas Babalola v průběhu zápasů tradičně seděl mezi analytiky.

„Honza je do práce zapálený, standardky ho baví. Ostatně za poslední tři nebo čtyři týdny, co je s námi, jich viděl mraky,“pousmál se Priske, který sám před půldruhým rokem do Česka přicházel s podobnou nálepkou; vždyť ho díky oku na standardní situace před lety lanařil do Manchester­u City sám Pep Guardiola.

To Blažíček je pořád na začátku cesty. Také proto ho klub dosud chránil před zájmem médií.

On sám přitom ještě nedávno se sportovní žurnalisti­kou dost koketoval, v Anglii ale mezitím vystudoval fotbalový obor na univerzitě v Southampto­nu, na ostrovech jako hráč taky poznal nižší soutěže. A když pak loni v létě oznamoval svůj přestup do Sparty, na sociální síti LinkedIn napsal mimo jiné: „Děkuju za nabídku, kterou prostě nešlo odmítnout.“

Tehdy dorazil jako analytik do strahovské akademie a zároveň působil u mládežnick­ých reprezenta­cí.

Po přesunu o devatenáct let staršího Loučky však nečekaně povýšil. „A je skvělé vidět, že dělá pokroky. S hráči si na sebe postupně zvykají,“oceňuje Priske. „Gól ze standardky je vždy vzpruha pro sebevědomí celého týmu,“zopakoval.

Pro nejmladšíh­o sparťanské­ho kouče to v tomhle případě jistě platí dvojnásob.

 ?? ??
 ?? FOTO SPARTA, MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Posila. Jan Blažíček se ve Spartě nově stará o standardky, těží z nich i Ladislav Krejčí.
FOTO SPARTA, MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Posila. Jan Blažíček se ve Spartě nově stará o standardky, těží z nich i Ladislav Krejčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia