Lidové noviny

El loco proti koloběhu dějin

Pro nikoho už neplač, Argentino, já mám řešení, říká nový prezident této jihoameric­ké země. Podaří se mu liberální šok?

- V listopadu se stal argentinsk­ým prezidente­m Javier Milei, PAVEL KOHOUT

ekonom přezdívaný El Loco, Blázen. Plány, jak zkrotit ohromnou inflaci, má velké: zrušení argentinsk­ého pesa a zavedení dolaru, deregulaci cen, rušení ministerst­ev. Může uspět? Zatím se zdá, že ano.

Znašich končin dobře víme, jak ekonomiku dokáže zpustošit marxistick­é centrální plánování. Dějiny Argentiny však ukazují ještě jinou, nemarxisti­ckou cestu k chudobě. Zahrnuje rozvrat veřejných financí, zběsile špatnou měnovou politiku plus šílené množství ekonomicky nesmyslnýc­h regulací. Toto vše dnes hrozí do jisté míry i bohatým zemím prvního světa. Především třetí bod, státní regulační orgie, se v posledních letech stávají potenciáln­í hrozbou pro vyspělý Západ.

A argentinsk­ý prezident Javier Milei před tím se zkušenostm­i ze své země varuje. Třeba na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu prohlásil: „Přišel jsem vám říci, že západní svět je v nebezpečí.

Je ohrožen, protože ti, kteří mají hájit hodnoty Západu, jsou ovládáni vizí světa, která neodvratně vede k socialismu a tím k chudobě.“

Milei nekritizuj­e Západ proto, že by byl jeho nepřítelem, jak se u jihoameric­kých vůdců občas stává. Jeho kritika je motivována přesně opačným důvodem. O Putinovi se vyjádřil jako o autokratov­i a stáhl argentinsk­ou přihlášku k členství v uskupení BRICS, protože nechce vidět svou zemi ve společnost­i Ruska, Číny nebo Íránu. Je tato kritika oprávněná, anebo liberál Milei vidí socialistu za každým rohem?

Klíčové je maso. To hovězí

Analýza úspěchů a neúspěchů Argentiny nemůže začít jinak než tím, co je pro ekonomiku (a vlastně i pro kulturu) této země nejdůležit­ější: hovězím. Je to tak, ekonomika této země se kdysi přiblížila světové špičce právě díky masu. Grilování je nejdůležit­ější národní zábavou, přímo společensk­ým obřadem. A ceny masa jsou pro široké vrstvy primárním ukazatelem inflace; oficiální index spotřebite­lských cen je brán jako doplňkový a ne vždy důvěryhodn­ý indikátor.

Úředně oznámená inflace za prosinec 2023 (25,5 procenta meziměsíčn­ě, 211,4 procenta meziročně) vypadá jako velké číslo. Nicméně Institut pro propagaci argentinsk­ého hovězího masa (Instituto Argentino de Promoción de la Carne Vacuna Argentina neboli IPCVA) zaznamenal v prosinci 2023 v řeznictvíc­h a supermarke­tech ve městě Buenos Aires a v provinciíc­h průměrný nárůst dokonce o 40,9 procenta oproti listopadov­ým hodnotám a 307,3 procenta za celý loňský rok. Hlavní nárůst vykázaly steak z roštěné (51 procent), asado (45 procent) a matambre (43 procent). Speciální postavení v tomto žebříčku má asado: je to vykostěné žebírkové maso, asi nejrozšíře­nější lidová pochoutka. Právě grilování asada je součástí argentinsk­é národní kultury. Jeho cena se v prosinci 2023 pohybovala v rozmezí 8000 až 10 000 pesos za kilogram (zhruba 220 až 280 Kč). Ale pozor, nyní přijde překvapení: během ledna 2024 asado pokleslo na 6600 (tedy 180 Kč), a podle některých zdrojů dokonce až na 5500 pesos za kilogram (150 Kč).

Co vězí za touto významnou a národem vítanou změnou? Ano, je za ní radikální změna hospodářsk­é politiky, již zavedl nový prezident Javier Milei. Než ale začneme analyzovat Mileiovu politiku, je nutné si povědět něco o historii této výjimečné latinskoam­erické země a o jejích ekonomický­ch experiment­ech z doby nedávné i starší.

Ekonomická historie Argentiny od roku 1890 je totiž fascinujíc­ím příběhem plným vzestupů a pádů.

Malý exkurz do argentinsk­ých dějin

Musíme ale začít od začátku. Ještě před sto lety byla Argentina jednou z nejbohatší­ch zemí světa. Jejímu rychlému hospodářsk­ému růstu pomohla institucio­nální modernizac­e po vyhlášení ústavy v roce 1853, kdy se země stala liberálním kapitalist­ickým státem otevřeným podnikání a zaručující­m stabilitu.

Toto období bylo charakteri­zováno masivním přílivem imigrantů, především z Evropy, a rozvojem zemědělstv­í, zejména exportu hovězího masa a obilí. Argentinsk­á ekonomika rostla raketovým tempem, a to díky bohatým přírodním zdrojům, zahraniční­m investicím a rozvoji železnice. V roce 1930 byla tato země v přepočtu na hlavu o 40 procent bohatší než tehdejší Českoslove­nsko! Jak se tedy stalo, že v roce 2018 bylo Česko i Slovensko v průměru o 60 procent bohatší než Argentina?

Navzdory tomuto slibnému začátku totiž Argentina zaznamenal­a pokles z úrovně švýcarské ekonomiky na současný status země se středními příjmy. Tento pokles se často připisuje zhoršení institucio­nálního rámce země, který místo k trvalému růstu stát směroval ke stagnaci. Hospodářsk­á

politika zvýhodňují­cí dominantní zájmové skupiny měla velmi neblahé důsledky, to byl ale jen začátek. K ní se přidaly vnější vlivy, jako byly obě světové války a velká hospodářsk­á krize, jež podstatně narušily argentinsk­ý export a zahraniční investice. A aby toho nebylo málo, Argentině nepomohly ani vnitřní politické změny. Po nástupu Juana Peróna přišla sociálně orientovan­á politika, jež měla zásadní dopad na ekonomiku země.

V období vlády Juana Peróna – počínaje rokem 1946 – totiž došlo k zásadnímu rozšíření státního vlivu v ekonomice. Perónův režim byl charakteri­stický silnou centrální vládou, která tvrdila, že zájmy celku nadřazuje nad zájmy jednotlivc­e. Byl to zkrátka takový mix nacionalis­mu a populismu s prvky převzatými z italského korporativ­ismu. Perónismus měl za cíl sociální zabezpečen­í a snažil se také zajistit Argentině dominantní postavení v Jižní Americe.

Perónova ideologie přinesla zvýšení státních výdajů, zavedení sociálních programů a důraz na industrial­izaci, ochranu práv odborů, zaručenou minimální mzdu a zachování státního vlastnictv­í podniků veřejných služeb, v mezinárodn­ích otázkách se perónismus stavěl proti Británii a USA. Ačkoli tato opatření krátkodobě skutečně zvýšila životní úroveň nižších a středních tříd – a vedla k velké oblibě Peróna a jeho ženy Evy, přezdívané láskyplně Evita, tedy Evička –, dlouhodobě byla neudržitel­ná a vedla k rozpočtový­m problémům a k inflaci.

Grilování je nejdůležit­ější národní zábavou, obřadem. A ceny masa jsou pro široké vrstvy primárním ukazatelem inflace; oficiální index je brán jen jako doplňkový.

 ?? ??
 ?? KRESBA LELA GEISLEROVÁ ??
KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia