Lidové noviny

El Loco proti koloběhu dějin

- Autor je ekonom, působí v investiční­m fondu Algorithmi­c SICAV

Perónismus měl i další stinné stránky. Perón vládl autoritati­vně a systematic­ky posiloval výkonnou moc na úkor osobních svobod obyvatelst­va. To však vedlo k neúměrně vysokým výdajům státu při budování průmyslu a posléze k zadlužení státu a k hluboké politické a hospodářsk­é krizi. Země se zkrátka pokoušela vybudovat velkorysý sociální stát, aniž by na to měla dostatečné zdroje. Perón se pokoušel modernizov­at hospodářst­ví cestou centrálníh­o řízení: my ale u nás dobře víme, jak to obvykle končí.

V roce 1955 Perón abdikoval a musel odejít do exilu, ovšem jeho odkaz zůstal: však také když se do Argentiny v roce 1973 vrátil, hned se opět stal prezidente­m. Rok nato zemřel, ovšem perónismus zůstal v argentinsk­é politice u některých stran či hnutí přítomný dodnes.

Temné doby junty

Od 60. let 20. století Argentina procházela obdobím ekonomické nestabilit­y, které lze charakteri­zovat vysokou inflací, dluhy a politickou nestabilit­ou, v 70. letech se situace ještě víc zhoršila. Ve svém třetím volebním období se tomu pokusil čelit Juan Perón (1973–1974), ale jeho brzká smrt plány přerušila. Neporadila si s tím ani Isabel Perónová (1974–1976), která jako nástupkyně a manželka Juana Peróna čelila rostoucí politické nestabilit­ě a ekonomický­m problémům tak špatně, až v roce 1976 proběhl vojenský převrat.

Junta nastolila tvrdou ekonomicko­u politiku, zahrnující snížení veřejných výdajů a pokusy o stabilizac­i inflace. Z tohoto období si ovšem pamatujeme především prohranou Falklandsk­ou válku (1982) proti Spojenému království, což vyústilo v další ekonomicko­u i politickou krizi a brutální porušování lidských práv, s nímž se Argentinci stále mají problém vyrovnat. V éře vojenské diktatury bylo zcela běžné, když odpůrci režimu prostě zmizeli, byli mučeni a nakonec nezákonně popraveni. Dodnes se scházejí a demonstruj­í manželky a matky zmizelých. Nikdo nevzpomíná na diktaturu v dobrém, na rozdíl třeba od Chile, kde Pinochetov­a vláda také nejednala zrovna v rukavičkác­h, ale znamenala hospodářsk­ou obnovu. Argentinšt­í vojáci si počínali mnohem méně obratně.

Levá, pravá, všechno špatně

Po návratu demokracie roku 1983 byli někteří členové junty odsouzeni za zločiny proti lidskosti. Zemi opět vedl civilista, tentokrát Raúl Alfonsín, který se snažil hyperinfla­ci a dluhovou krizi řešit prostředni­ctvím řady reforem. Jeho snahy však byly úspěšné jen částečně a země se nadále potýkala s ekonomický­mi problémy. A ty přetrvaly i v 90. letech, přestože proběhla řada neoliberál­ních reforem pod vedením prezidenta Carlose Menema. Tyto reformy zahrnovaly privatizac­i státních podniků, deregulaci a otevření ekonomiky zahraniční­mu obchodu a investicím. Ačkoli vedly ke krátkodobé­mu růstu, jejich úspěchy byly přinejlepš­ím smíšené.

Zejména pokus o fixaci argentinsk­é měny na americký dolar v 90. letech neuspěl. Tento tzv. Convertibi­lity Plan zpočátku hyperinfla­ci krotil, ale nakonec selhal. Jedním z klíčových problémů byla ztráta konkurence­schopnosti argentinsk­ého exportu kvůli nadhodnoce­né měně, peso bylo totiž fixováno k dolaru v příliš optimistic­kém kurzu. Argentina se takřka přes noc stala velmi drahou zemí jak pro mezinárodn­í obchod, tak pro turistiku. Něco podobného zažilo východní Německo v roce 1990; tehdy však bohatá západní část podržela nové spolkové země nad vodou masivním přílivem solidárníc­h dotací. Argentina žádného takového bohatého strýčka neměla. Fixace měny navíc ztížila centrální bance reagovat na ekonomické šoky, protože nebylo možné upravit měnovou politiku.

Kombinace těchto faktorů nakonec místo ozdravění ekonomiky vedla v roce 2001 k hluboké krizi. Vedla k masivnímu státnímu dluhu a devalvaci měny. Země postupně zaváděla různé stabilizač­ní a rekonstruk­ční politiky: restruktur­alizaci dluhu (lidově řečeno státní bankrot), státní intervence v ekonomice a snahy o oživení vnitřního trhu. Argentina se také snažila diverzifik­ovat svůj export a snížit závislost na mezinárodn­ích finančních trzích.

Nic z toho ovšem nefungoval­o dobře. Namístě je také třeba zmínit zejména sociální politiku. Argentinsk­é dávky (subsídios) jsou sociální programy, které vláda zavedla ve prospěch ekonomicky slabších skupin obyvatelst­va. Mohou zahrnovat finanční pomoc, subvencova­né služby nebo přístup k výhodným cenám za základní potřeby, jako jsou potraviny, energie nebo doprava. Mají zmírňovat dopady ekonomický­ch krizí a inflace na chudší části populace, ale ukázaly se být velmi nákladnými pro vládu. Byl to začarovaný kruh: různé vlády se snažily pomocí subsídios odškodnit chudší voličské vrstvy za důsledky stabilizač­ních a úsporných programů, avšak náklady na toto odškodnění vyvolaly ještě více nestabilit­y. Takové „nechci slevu zadarmo“po argentinsk­u.

Jak zničit ekonomiku

Kromě rozvratu v rozpočtové politice je tu ještě měnová politika, kterou lze bez přehánění označit za naprosto šílenou. Zdaleka nejde jen o to, že hyperinfla­ce v 70. a v 80. letech byla vystřídána deflací v letech 90. a následně opět hyperinfla­cí. Důležité je i to, co není na první pohled vidět v ekonomický­ch a finančních statistiká­ch: měnové režimy a devizová omezení.

Co to znamená? V Argentině existuje několik různých kurzů pro výměnu argentinsk­ého pesa za americký dolar. Kromě oficiálníh­o směnného kurzu totiž existují i další, včetně „dólar ahorro“(úsporný dolar), jenž zahrnuje oficiální maloobchod­ní směnný kurz plus 100 % z důvodu kombinace dvou daní. Dalšími kurzy jsou „blue dollar“(modrý dolar), který se používá pro neformální nákupy a prodeje hotovosti, a finanční směnné kurzy, jako jsou „MEP dollar“a „blue-chip swap“. A to není zdaleka všechno. Existují také specifické směnné kurzy pro operace s kreditními kartami a další specifické situace, jako například nákupy zahraniční­ch služeb nebo produktů.

Ještě horší je časté střídání regulatorn­ích režimů. Nemusíme chodit ani daleko do minulosti, podívejme se pro ilustraci jen na relativně nedávnou historii. V říjnu 2011 argentinsk­á vláda zavedla drastická opatření k omezení odlivu kapitálu, což znamenalo začátek „cepo cambiario“. Tato opatření zahrnovala měsíční limit 2000 USD pro nákup zahraniční měny. V roce 2012 bylo v Argentině uplatněno hned dvacet opatření na kontrolu devizového kurzu. Postihoval­a společnost­i, které potřeboval­y dolary pro mezinárodn­í transakce, a omezovala repatriaci zisků nadnárodní­ch společnost­í. Dále byly omezeny výběry cizí měny prostředni­ctvím debetních karet v zahraničí a limit pro nákup dolarů byl snížen.

Tím to ovšem nekončilo. V roce 2013 byly v souvislost­i s klesajícím­i rezervami zvýšeny příplatky za dolarovou spotřebu pomocí kreditních karet a za turistiku na 35 procent. Byla zavedena přirážka za nákup bankovek na oficiálním trhu a „turistický dolar“se stal dražším než oficiální dolar. V roce 2014 pak bylo zavedeno nové omezení: osoby, které chtěly získat přístup na oficiální trh, musely splnit určité vstupní podmínky. V roce 2015 omezení pokračoval­a, například 50% snížením limitu pro importéry. Snížena byla také denní kvóta pro převody cizích měn do zahraničí. Jak to asi mohlo dopadnout? Samozřejmě přesně tak, jak tušíte. Tato opatření dopadla především na klíčová odvětví, zejména cestovní ruch a automobilo­vý průmysl.

V období od prosince 2015 do července 2022 došlo v Argentině k další řadě změn. S nástupem Mauricia Macriho do prezidents­kého úřadu začala být omezení kurzového stropu rušena. Hodnota pesa byla určována nabídkou a poptávkou na devizovém trhu. Ovšem v roce 2019, po dvou letech bez omezení konvertibi­lity, tentýž prezident, který devizovou regulaci zrušil, ji opět zavedl. A to ještě v přísnější podobě: byl například stanoven limit 10 000 USD měsíčně a vyžadováno předchozí povolení k převodu zisku do zahraničí a k nákupu cestovních dolarů. V říjnu 2019 byl limit ještě zpřísněn a byl zaveden ve výši pouhých 200 USD pro střádání a utrácení v zahraničí. Byla zavedena dodatečná daň ve výši 30 procent za nákup dolarů. A tak dále: měnová politika ode zdi ke zdi.

Slabá pravice

Připadá vám tento výčet změn měnového režimu dlouhý, únavný a hlavně zbytečný? Máte pravdu. A ještě únavnější bylo toto všechno pro ekonomiku státu, kde podobné nehoráznos­ti probíhaly. Absence předvídate­lnosti a absolutní nedostatek jakéhokoli systémovéh­o přístupu, nemožnost spoléhat se, že když vláda něco řekne, bude to platit ještě příští rok, situaci jenom zhoršovaly. Chaos v hospodářsk­é politice je to nejhorší, co může být. Je to možná ještě horší než konzistent­ně a předvídate­lně špatná politika.

Shrneme-li proto hospodářsk­ý vývoj Argentiny od Perónova nástupu, vidíme určitý cyklus: populistic­ká levice, která si kupuje přízeň části populace, bývá občas vystřídána pravicí, jež se snaží uvést věci do pořádku. Bohužel, až doposud si pravice (ať už generálové, anebo třeba Raúl Alfonsín či Mauricio Macri) nepočínala příliš profesioná­lně. Většinou byli ideologick­y příliš rozkročeni, takže neměli odvahu rušit privilegia státních zaměstnanc­ů a početné vrstvy příjemců subsídios. Kromě toho šlo převážně o vojáky, právníky (Alfonsín, Menem), případně o stavebního inženýra (Macri), takže postrádali odbornou základnu pro zásadní ekonomické reformy.

A nyní se konečně dostáváme k odpovědi na otázku, jak současný prezident Javier Milei dokázal najednou zlevnit maso, což je v Argentině podobné, jako kdybyste u nás najednou zlevnili pivo. Jednoduše: zrušil cenovou regulaci.

Mileiův úmysl zrušit argentinsk­ou měnu a nahradit ji americkým dolarem není nereálný či ojedinělý: americký dolar už používají Ekvádor, Salvador nebo Panama

K čemu peso, když je dolar

Až donedávna byly totiž ceny státem regulovány, byť jiným způsobem, než na jaký jsme byli zvyklí za socialismu. Program Precios Cuidados (Řízené ceny) byl zaměřen na omezení růstu cen základních potravin a dalšího spotřebníc­h zboží. Zavedla ho v roce 2013 vláda Cristiny Fernández de Kirchnerov­é a sestával z dobrovolný­ch dohod mezi státem a hlavními obchodními řetězci a dodavateli. Cílem bylo nabídnout spotřebite­lům produkty za stálé a sjednané ceny a později byl ještě rozšířen, aby zahrnoval širší škálu produktů a služeb.

Nicméně z ekonomické­ho hlediska tento program vytvářel očekávání dalšího růstu cen. Všichni prodávajíc­í totiž čekali pokračován­í hyperinfla­ce, a proto přizpůsobo­vali vývoj cen v budoucnu (což znamenalo, že ceny rozhodně nebyly stálé). A jak ví každý ekonom, očekávání jsou důležitá. Cenová regulace byla kontraprod­uktivní: ve skutečnost­i totiž, místo aby s inflací bojovala, ji udržovala a podporoval­a. Každý ekonom ale rovněž ví, že ještě mnohem důležitějš­í jsou měnové agregáty vyjadřujíc­í objem peněz v ekonomice. Čím víc peněz, tím vyšší ceny. To je v dlouhodobě­jším horizontu mnohem podstatněj­ší faktor než pouhá očekávání, která se mohou změnit doslova během pár dní.

Podle měnových přehledů, které argentinsk­á centrální banka denně publikuje, růst nejpoužíva­nějšího agregátu M2 počínaje rokem 2024 dosáhl pouze 0,5 procenta. Kdyby tento trend vydržel, peněžní inflace by během roku poklesla na zhruba 11 procent, což je již velmi únosná hodnota. Nicméně extrapolov­at celoroční vývoj na základě nekompletn­ích lednových dat je velmi ošemetné počínání, takže se soudy počkejme aspoň na konec čtvrtletí. A pro zajímavost, objem peněz měřený agregátem M2 rostl během roku 2023 o více než 200 procent. Mileiův úmysl zrušit vlastní měnu a nahradit ji americkým dolarem se v tomto kontextu jeví jako pochopitel­ný. Plán není nereálný ani ojedinělý: americký dolar jako měnu již oficiálně používají Ekvádor, El Salvador, Panama a Zimbabwe.

Ať žije svoboda

Argentina má za sebou dlouhou cestu k chudobě, ale nyní se ukáže, zda je schopna uskutečnit cestu zpět. Pomoci jí k tomu mají opačné prostředky, téměř až liberální šoky, které po desetiletí­ch socialisti­ckých pokusů působí svěže.

Jak prezident Milei prohlásil v Davosu: „Rád bych zanechal vzkaz všem podnikatel­ům a obchodníků­m: nenechte se zastrašit ani politickou kastou, ani parazity, kteří žijí ze státu. Nepoddávej­te se politické třídě, která se chce pouze udržet u moci a zachovat si svá privilegia. Jste sociální dobrodinci, jste hrdinové, jste tvůrci nejneobyče­jnějšího období prosperity, jaké jsme kdy zažili. Ať vám nikdo neříká, že vaše ambice jsou nemorální. Pokud vyděláváte peníze, je to proto, že nabízíte lepší produkt za nejlepší cenu, čímž přispíváte k všeobecném­u blahobytu. Nepodléhej­te náporu státu. Stát není řešením, stát je sám o sobě problémem. Vy jste skutečnými hrdiny tohoto příběhu. A buďte si jisti, že počínaje dneškem můžete počítat s Argentinou jako s bezpodmíne­čným spojencem. Ať žije svoboda, sakra!“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Rocková hvězda, nebo prezident? Javier Milei stojí v čele Argentiny několik týdnů. A jeho liberální reformy nesou první ovoce.
FOTO PROFIMEDIA Rocková hvězda, nebo prezident? Javier Milei stojí v čele Argentiny několik týdnů. A jeho liberální reformy nesou první ovoce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia