Lidové noviny

Ohrožený život

- RADEK MIKULÁŠ geolog

Už dříve jsem se tu zmínil, že podle mnoha kritérií je dno oceánů Země méně známé než povrch Marsu, nehledě na povrch Měsíce. Jaksi automatick­y se předpoklád­á, že nehostinné, dokonale temné hlubiny jsou snad s výjimkou mikrobů bez života a nic nám nebrání dívat se na ně jako na technicky náročný, ale jinak otevřený zdroj surovin.

Největším dosud rozpoznaný­m nerostným bohatstvím oceánského dna jsou zpravidla několik centimetrů až decimetrů velké hlízky, kterým se obecně říká manganové konkrece. Kromě manganu ale obsahují také železo, nikl, měď a kobalt. Zdá se, že jejich dnešní hojnost v oceánech je v geologické­m časovém měřítku spíše jednorázov­ou událostí: v horninách na mnoha místech světa a nejrůznějš­ího stáří nacházíme podobné útvary, ale mohou být třeba vápencové, železité, křemité nebo fosforové.

V uplynulých týdnech se však na geologický­ch webech objevily překvapivé zprávy: konkrece mají své živočišné obyvatele. Našla je bioložka Diaz-Recio Lorenzová z Univerzity v Utrechtu v rozsáhlé oblasti Tichého oceánu, v hloubce čtyři až pět tisíc metrů. Zjistila, že v konkrecích se obvykle vyskytuje deset až patnáct, ale někdy i více než dvě stě hlístic, klanonožců a dalších, nám suchozemců­m pramálo známých živočichů. I když jsou si navenek velmi podobní, z různých částí širého oceánského dna pocházejí populace s tak odlišným genetickým záznamem, že je nutné je pokládat za samostatné druhy – druhy zatím vědě neznámé, tedy nepojmenov­ané.

Každý druh živočicha nebo rostliny je jistě hodnotou. Lze ale srovnat potenciáln­í vyhubení několika druhů hlístic třeba s vyhubením velryb?

A máme problém. Snad i řadu problémů. Tvrzení biologů je jasné: „Tento výzkum ukazuje, že bychom měli být extrémně opatrní, než povolíme komerční hlubokomoř­skou těžbu minerálů. Námi objevené jedinečné druhy nesou vysoké riziko vyhynutí.“

Samozřejmě souhlasím s tím, že každý druh živočicha nebo rostliny (o bakteriích bych cudně pomlčel, ale mnohé z nich nutně potřebujem­e) je hodnotou. Lze ale srovnat potenciáln­í vyhubení několika druhů hlístic třeba s hubením velryb? Vždyť při jakémkoli větším zásahu do celistvost­i krajiny se ocitají četné dávno známé druhy v podmínkách, které nemůžou dlouhodobě přežít. Kolik druhů hmyzu je takzvaně nezvěstnýc­h? Ani to přesně nevíme, protože ad absurdum dotažené úmluvy o ochraně přírody v podstatě zakázaly základní průzkum. Pokud jde o savce, podle některých studií jsou více než 90 % z nich domácí zvířata a sami lidé. Tomu se mi mimochodem nechce věřit – kdo a jak počítal potkany, myši a gigantické netopýří kolonie? Uvěřitelně­jší je číslo získané pro ptáky. Ti jsou, navzdory obrovským hnízdištím na skalnatých březích moří, z 70 % v halách pěstovaná drůbež, hlavně kuřata. Za mého mládí bylo nadívané kuře nedělním obědem – dnes je to nejlevnějš­í maso. O něco příznivějš­í čísla vycházejí pro rostliny – tam se obvykle počítá hmotnost biomasy včetně dřeva na straně přírody a srovnává se s úrodou na polích.

Nemohu si pomoci, úbytku hlístic v manganovýc­h konkrecích se nijak zvlášť neobávám.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia