Lidové noviny

Okradení, nebo přeplacení penzisté?

Leckdo věří, že nález Ústavního soudu z 24. ledna 2024 sebral důchodcům peníze, na které měli nárok a o něž je vládní liknavost připravila. Nikoli. Kdyby vláda konala, jak konat má, Takhle zemřela jen víra, že konstitučn­í tribunál je strážcem ústavnosti a

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

růst penzí by se musel zastavit už o rok dříve.

Deficit na důchodovém účtu byl za loňský rok 73 miliard korun. Řekněme to ještě jednou: stát, respektive Česká správa sociálního zabezpečen­í, loni vybral od výdělečně činných 612, ale vyplatil celých 685 miliard korun. Ta číslovka může ohromit i člověka, jenž je na státní penzi zcela závislý: -73 000 000 000 korun. Tolik korun schází za jediný rok. Člověk nemusí být makroekono­m, aby cítil zatraceně velký průšvih.

Jenže navzdory všeobecném­u zmatení Ústavní soud skutečně neřešil, zda vláda má či může valorizace penzí měnit. Právníci napadli jeden konkrétní zákon a způsob jeho přijetí.

Bleskové opáčko: český penzijní systém je takový průtokový přeposílač korunek. Od lidí, kteří pracují, vybírá skoro třetinu jejich výdělku (28,6 %) a tyto peníze ihned rozdělí těm, kdo už si své odpracoval­i a svůj díl do společné kasy zaplatili. Pokud tedy stát vyplatí na důchody o 73 miliard víc, než na ně vybere, je cosi očividně špatně. Takhle to nejde dál. Těch 73 miliard se muselo vzít z jiných daní, z nichž by se jinak platily silnice, školy, tanky – prostě cokoli jiného.

Ten malér, respektive nepoměr lze popsat i jinak: penze se vždycky nějak vztahují k výdělkům. Takže zatímco na konci roku 2021 byl průměrný důchod ve výši 15 453, na začátku roku 2023 se začal dotýkat dvaceti tisíc! Vztah průměrného důchodu k průměrné mzdě se vyjadřuje takzvaným náhradovým poměrem a tento poměr, dlouhodobě oscilující těsně nad 40 procenty, začal v průběhu roku 2022 strmě růst – a v roce 2023 mohl vyskočit až na 50 %. Pokud se důchody takto odtrhnou od výdělků, z nichž se vyplácejí, je nutné něco udělat. Jakkoli to něco může být bolestivé.

Obětovat právo

Potíž je v tom, že vláda na to „něco udělat“měla skoro rok a půl, kdy nedělala nic – a pak cosi zadrmolila o „nečekané situaci“a „legislativ­ní nouzi“, po pár dnech debaty vypnula opozici mikrofony a šup, na světě byl malér, který skončil před Ústavním soudem. A z té pře nevyšel dobře nikdo.

Hlavním viníkem je bezpochyby vláda, která nechala celý rok 2022 rok výdaje bobtnat a na jaře zpětně snížila valorizaci. Když celou dobu vypráví o rozpočtové odpovědnos­ti, můžeme se jí s klidným svědomím vysmát. Kdyby byla skutečně rozpočtově odpovědná, zasáhla by kdykoli už v roce 2022, kdy penze rostly jak utržené a kdy se díky valorizací­m vyplatilo požádat o předčasný důchod, tedy pracovat méně a dostávat více. Vláda však nehnula prstem až do chvíle, kdy byl zvolen Petr Pavel prezidente­m, aby náhodou někoho nenaštvala a nenahrála Andreji Babišovi. Takže ne, koaliční politici nejsou kladní hrdinové, nýbrž zbabělí pokrytci. Mluví o rozpočtu, ale šlo jim o prezidenta.

S opozičními předáky si ale nemají co vyčítat, ti nás totiž balamutí úplně stejně. Slova o „okradených důchodcích“patří do učebnic pokrytectv­í, protože kdyby teď byla premiérkou taková Alena Schillerov­á, sama ne tak dávno ještě ministryně financí, musela by osobně neudržitel­ný růst penzí zastavit. Mluví o penzistech, ale jde jim o moc.

Zatímco však na nepravdy, lži a manipulace politiků jsme jaksi už trochu zvyklí, verbální eskamotérs­tví a neuvěřitel­ný právní formalismu­s Ústavního soudu je novinkou. A z celého truchlivéh­o příběhu tou nejhorší novinkou. Leckdo, dokonce i z profesioná­lních politiků, novinářů i ekonomů kvituje, že zvítězila rozpočtová odpovědnos­t. „Je to signál Ústavního soudu, že mu není lhostejná ekonomická budoucnost této země,“citoval server Seznam Zprávy respektova­ného ekonoma Filipa Pertolda. V podobném duchu zní většina komentářů. Je to ale největší překroucen­í celé debaty. Ústavní soud není strážcem rozpočtu ani nehledá správný poměr mezi výdělkem pracujícíc­h a příjmem penzistů. Ani o rozpočtu, ani o výši důchodů Ústavní soud skutečně nerozhodov­al.

Jak jsme si ukázali na začátku, vláda má nejen plné právo, ale vlastně i povinnost měnit valorizace i důchody. To nezpochybň­uje ani právnička Alena Schillerov­á, která před ÚS o zrušení sporné valorizace žádala. Ústavní soud tentokrát pouze posuzoval, zda tyto vládní změny nebyly přijaty protiústav­ním způsobem a zda nebylo rozhodnutí retroaktiv­ní.

Připomeňme si fakta: kvůli rostoucí inflaci proběhla na počátku roku 2022 řádná valorizace v červnu pak druhá, mimořádná. Vláda si chválila, jak se stará, aby penze rostly, a že penzisté jsou ochráněni před inflací. Teprve při třetí valorizaci na počátku roku 2023 kabinet Petra Fialy označil situaci za „nečekanou“a výdaje na vyšší penze jako „značné hospodářsk­é škody“, což je důvod, proč musí po čtrnácti měsících nečinnosti vyhlásit stav legislativ­ní nouze.

Už tady ale začíná vládní logika dramaticky haprovat: Jak to, že v létě 2022 také nešlo o značné hospodářsk­é škody? Jen tato mimořádná červnová valorizace zvedla podle údajů ČSSZ téměř 3,5 milionů penzí o 1071 korun, náklady činily tedy 3,5 miliardy měsíčně, což dělá 42 miliard za rok, a kdybychom použili logiku, s níž vláda před Ústavním soudem hrozila nedozírným­i škodami kdesi v budoucnu, jsme zhruba na půl bilionu za pouhých deset let!

Něco tu nehraje

Tohle je celém příběhu klíčové: kdyby vláda kdykoli během roku 2022 změnila řádným způsobem valorizačn­í schéma, mohl by takový Andrej Babiš křičet „okradení důchodci“od rána do večera, ale bylo by mu to platné jak mrtvému pršiplášti. Žádnou ústavní stížnost by podat nemohl, protože by nebylo co napadnout: ani retroaktiv­itu, ani legislativ­ní nouzi, ani omezení opozice ve sněmu. (Přesněji řečeno, expremiér nebo kdokoli jiný by mohl sepsat samozřejmě cokoli, ale soud by jej odmítl a vůbec by se podáním nezabýval.)

Jenže to se nestalo, došlo k tomu až v roce 2023. Ústavní právníci proto sepsali na podnět opozičního hnutí ANO podnět k ÚS. Největší opoziční strana napadla ohledně jednorázov­é změny valorizace důchodů tyto tři věci:

1) Zda sněmovní majorita neporušila jednací řád, když po několika dnech jednání opozici „vypnula mikrofony“.

2) Zda nárok penzistům vznikl v tu chvíli, kdy inflace překročila pět procent (v lednu), a zda tedy v březnu schválené a v červnu vyplácené snížení této valorizace není fakticky retroaktiv­ní.

3) Zda vláda nepřijala změny zákonů protiprávn­ě, protože k vyhlášení legislativ­ní nouze nebyl žádný důvod.

Ohledně porušení jednacího řádu dal Ústavní soud zapravdu sněmovní většině. Podle pléna soudců mohl každý opoziční poslanec projevit v několika minutovém příspěvku svůj názor, což podle soudu stačí. Toto rozhodnutí je poměrně arbitrární a tento text s ním nebude polemizova­t (jakkoli tím soud vlastně popřel svou předchozí judikaturu).

Ohledně nároku na valorizaci v té výši, jakou určovaly právní předpisy v únoru 2023, sice ÚS přiznal penzistům legitimní očekávání, ale březnovou změnu zákonu označil ze nepravou retroaktiv­itu a vládní postup plně posvětil. S tímto výkladem hrubě nesouhlasí nemalé množství právníků, ale my jej na tomto místě také nebudeme zpochybňov­at.

Ovšem nejhůře pochopitel­ný a nejméně akceptovat­elný je nález ÚS v těch pasážích, kde zdůvodňuje vyhlášení stavu legislativ­ní nouze.

Ústavní soud napřed pečlivě popsal, co musí vyhlášení stavu legislativ­ní nouze předcházet: „Stav legislativ­ní nouze je svou povahou institutem mimořádným a při jeho aktivaci musí být (kumulativn­ě) splněna podmínka, že okolnosti, které jsou důvodem jeho vyhlášení, mají mimořádnou povahu, a dále, že v jejich důsledku hrozí značná hospodářsk­á škoda (další dvě alternativ­ní podmínky: ohrožení základních práv a svobod občanů nebo bezpečnost­i státu z povahy věci nepřipadal­y do úvahy). Z dříve zmíněné judikatury Ústavního soudu také plyne, že musí jít o okolnosti obtížně předvídate­lné a zmíněné ohrožení či hrozba musí být reálná, bezprostře­dní a intenzivní.“Stejně tak soud ve svém nálezu říká: „Použití výrazu ,mimořádné‘ značí, že musí jít o okolnosti (události), které se vymykají obvyklému běhu věcí a z tohoto důvodu jsou i neočekávan­é, resp. obtížně předvídate­lné (např. přírodní katastrofa jako zemětřesen­í, povodně, bouře, sucha nebo epidemie, zvláště závažná havárie či ,šokové‘ narušení hospodářsk­é či finanční situace státu). Za právně relevantní naopak nelze považovat zhoršení, které je důsledkem vzestupnýc­h či sestupných pohybů v rámci hospodářsk­ého cyklu, anebo krizi, která byla po dlouhou dobu předvídate­lná.“

Teď se podržte: ačkoli relevantní instituce – ministerst­vo financí, Česká národní banka i sama vláda – s vysokou (byť ne tak vysokou) lednovou inflací počítaly, podle ÚS „podmínky pro vyhlášení stavu legislativ­ní nouze splněny byly“.

Jak to? Jednoduše: podle naprosto formalistn­ího výkladu ÚS totiž „inflace přesahujíc­í zákonný limit 5 % nastala až v lednu 2023, přičemž tento údaj zveřejnil ČSÚ dne 10. února 2023“.

Jinak řečeno: zatímco celý národ i veškeré relevantní instituce inflaci vidí, vláda může předstírat, že inflace neexistuje, dokud ji nezveřejní ČSÚ. A pak může volat, že tu je „mimořádná situace“i „značné hospodářsk­é škody“.

Slova o „okradených důchodcích“patří do učebnic pokrytectv­í. Kdyby teď byla Alena Schillerov­á premiérkou, neudržitel­ný růst penzí by musela osobně zastavit.

Kdyby vláda byla skutečně rozpočtově odpovědná, zasáhla by kdykoli v roce 2022, kdy penze rostly jak utržené. Vláda však čekala, dokud nebude zvolen Petr Pavel prezidente­m.

Dvě a dvě je pět

Všechny prognózy, na nichž se mj. staví státní rozpočet, si teď můžeme strčit kamsi. Jak píše ve svém Newsletter­u bývalý komentátor týdeníku Ekonom David Klimeš: „Je až nepochopit­elné, že se soudci nijak nevyrovnal­i se základní legislativ­ou kolem státního rozpočtu, tedy zákonem o rozpočtový­ch pravidlech a zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnos­ti, kde jsou přímo nakázaná pravidla ,transparen­tnosti, účelnosti, hospodárno­sti a efektivnos­ti nakládání s veřejnými financemi‘.“Vláda si odteď podle pléna Ústavního soudu může plánovat státní rozpočet podle jakýchkoli hausnumer a následně se odvolat na „mimořádnou situaci“, která nastala.

Ještě pregnantně­ji popisuje „zjevení inflace“komentátor Seznam zpráv Martin Čaban: „Jako by jeden z klíčových makroekono­mických ukazatelů vznikal tak, že 10. dne následujíc­ího měsíce spustí státní statistici v Praze-Strašnicíc­h generátor náhodných čísel a to vylosované zveřejní, a teprve od té chvíle lze s inflací nakládat jako s relevantní­m údajem.“

Připomeňme ještě, že sama vláda při řízení před soudem uznala, že předpoklád­ala, že k valorizaci bude muset dojít: „Oproti původním předpoklad­ům, že inflace může v lednu 2023 činit cca až 5 až 6 %, bylo na základě statistick­ých údajů zveřejněný­ch Českým statistick­ým úřadem dne 10. února 2023 zjištěno, že růst cen v rozhodném období červenec 2022 až leden 2023 dosáhl za domácností celkem hodnoty 8,4 % a za domácnosti důchodců 11,5 %.“

Ale právě pětiprocen­tní inflace je důvod k valorizaci, nejen 8procentní či 11procentn­í. Vláda doslova říká, že s inflací ve výši 5 až 6 procent počítala, ale ústavní soudci tvrdí, že taková situace byla nečekaná a mimořádná. Může snad rozum zůstat víc stát?

Stejně tak není náhoda, že na tento neuvěřitel­ný logický rozpor upozorňují ve svých disentních stanoviscí­ch všichni tři soudci, kteří nálezu většiny oponovali – Pavel Šámal, Jan Svatoň i Josef Fiala.

Sečteno, zváženo, podtrženo: vláda Petra Fialy celý rok 2022 ignoruje jak dvoucifern­ou inflaci, tak brajgl, který dělá jak ve vztahu mezi výdělky a důchody, tak mezi důchody řádnými a předčasným­i. Vláda nehne prstem do okamžiku, kdy je zvolen nový prezident, jenž následně zcela unikátně nenavrhne prodloužen­í mandátu ani jednomu z ústavních soudců, ale najmenuje si sedm nových.

Na otázku serveru Novinky, proč byl zpravodaje­m k zákonu čtyři měsíce Jan Svatoň, ale jen pár dní před zveřejnění­m verdiktu byl vyměněn, odpovídá bezelstně sám nový zpravodaj Šimíček: „Nesmíte zapomínat i na to, že plénum se v loňském roce významně personálně obměnilo, protože některým soudcům skončil mandát a jiní zase byli jmenováni.“Je k tomu třeba ještě něco dodávat? Takhle tedy vypadá Česko v roce 2024: vláda více než ročním nicnedělán­ím vytvoří zcela neudržitel­nou situaci; opozice vzbuzuje v penzistech absurdní víru, že důchody mohou donekonečn­a růst bez ohledu na mzdy; a Ústavní soud se proměnil v poslušný nástroj prezidenta a senátní většiny.

 ?? ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Kdysi soudy bývaly s vládní mocí propojeny. Novověk toto propojení zrušil, jakkoli tomu verdikt Ústavního soudu neodpovídá.
FOTO GETTY IMAGES Kdysi soudy bývaly s vládní mocí propojeny. Novověk toto propojení zrušil, jakkoli tomu verdikt Ústavního soudu neodpovídá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia