Lidové noviny

Procházka po Plečnikově Lublani

Slavný architekt pracoval také jako urbanista a výrazně zasáhl do struktury slovinské metropole

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

A jsme opět v Lublani! V předposled­ním díle našeho miniseriál­u po stopách architekta Jožeho Plečnika ve slovinském hlavním městě se podíváme na jeho urbanistic­ké plány s touto metropolí.

Dnešní, v pořadí už sedmý text věnovaný moderní architektu­ře slovinské Lublaně a také pátý, který je zasvěcený tamnímu architekto­vi Jožemu Plečnikovi (1872–1957), pojmu poněkud netradičně formou vycházky po městě. Pro slovinskéh­o architekta byly totiž významné nejen projekty budov, ale také urbanistic­ké studie, úpravy parků a náměstí i kompozice jednotlivý­ch objektů v rámci města, jak uvidíme. Ostatně, tím jen navázal na učení svého profesora z vídeňské umělecké akademie Otto Wagnera, podobně jako jeho spolužák

Jan Kotěra, který se třeba po léta věnoval urbanismu univerzitn­ího kampusu v Praze.

Naši dnešní procházku zahájíme v prostoru Kongresové­ho náměstí (Kongresni trg) nedaleko od historické­ho centra Lublaně. Tento prostor slovinský architekt „přeřešil“, když nechal vykácet staré stromy a nahradil je platany, rozesazený­mi v pravidelné­m rastru. Mezi nimi najdeme drobné objekty, jako jsou kašny nebo památníky. Plečnik rovněž upravil nástupní partii u hlavní dominanty náměstí, jímž je kostel Nejsvětějš­í Trojice.

Napoleon v Lublani

Na jižní straně náměstí u budovy lublaňské univerzity pak ústí nenápadná Vegova ulice. Tu z jedné strany lemuje alej s podobiznam­i významných osobností na hranolovýc­h sloupech. Pro nás je zajímavé, že mezi nimi najdeme také portrét zakladatel­e lublaňské konzervato­ře, jímž nebyl nikdo jiný než český hudební skladatel Anton Foerster (strýc Josefa Bohuslava Foerstera).

Na konci této ulice pak stojí jedna z nejvýznamn­ějších Plečnikový­ch staveb ve městě: Univerzitn­í knihovna, vybudovaná v letech 1935–1941. Monumentál­ní objekt na čtvercovém půdorysu s vnitřním dvorem má průčelí z kamenných a cihelných partií, jež jsou komponovan­é v pásech tak, jako by byla fasáda utkána z látky. Některé kameny pocházejí z antických vykopávek z éry, kdy zde stával římský tábor Emona. Zajímavý je také tvar oken knihovny, výrazná korunní římsa nebo mohutný sloup s kovovou jónskou hlavicí v ose velkého okna do knihovního sálu.

Vstoupíme-li dovnitř, ocitneme se na monumentál­ním schodišti se sloupy z tmavého kamene. Prostor působí přísně a tone v přítmí. Proto působí kontrastně velký knihovní sál s bílou omítkou, zaplavený denním světlem.

Je ale čas pokračovat. Jdeme-li Vegovou ulicí dál, brzy dorazíme na malé náměstí Francouzsk­é revoluce, jemuž dominuje vysoký kamenný sloup s pozlacenou podobiznou Napoleona Bonaparta. Na špici sloupu je starý znak Slovinska: půlměsíc s trojicí hvězd. Napoleonův památník ve Slovinsku nikoho nepřekvapí, je zde považován za osvobodite­le. Za budovou knihovny je také kamenný baldachýn s pomníkem básníka Simona Gregorčiče, na jižní straně se pak rozkládá areál někdejšího křižovnick­ého kláštera Križanke z 18. století, který dnes patří studentům. Plečnik upravil i klášterní nádvoří, kde je dnes příjemný prostor pro různé aktivity s ochozem, a také vstup do populární studentské restaurace. Úpravy patří k posledním architekto­vým návrhům, pocházejí až z 50. let 20. století.

Jako v Praze

Projdeme-li klášterním areálem, dostaneme se na příčnou Zoisovu ulici. Tady Plečnik svým charakteri­stickým způsobem akcentoval místo, kde se osa trasy láme v pravém úhlu směrem na východ – umístil sem pyramidu velmi podobnou té, kterou známe ze zahrady Na Valech Pražského hradu. Jen materiál je jiný – místo opuky vápenec. Na protější straně ulice pak Plečnik vytvořil portikus na budově lublaňské fakulty architektu­ry, kde působil. Pokračujem­e-li dál po starém mostě, vedoucím přes řeku Lublaňku, vstoupíme na malé náměstí před barokním kostelem sv. Jakuba. Uprostřed navrhl slovinský architekt mohutný sloup, na němž je umístěna socha Panny Marie. A tady naše putování končí.

Přesuneme se ale nyní na opačný konec městského centra, abychom si mohli prohlédnou­t ještě jednu významnou Plečnikovu stavbu. Tou je budova pojišťovny Vzajemna z roku 1928, která se nachází na nároží třídy Trg Osvobodiln­e fronte a Miklošičev­ovy ulice naproti areálu lublaňskéh­o nádraží. Nad parterem obloženým kamennými deskami je cihelná partie s mohutnými sloupy, zakončená výraznou korunní římsou se sochařskou dekorací Ivana Pengova ve stylu staveb Otto Wagnera anebo rané Plečnikovy budovy Zacherlova paláce ve Vídni. Sloupy se směrem vzhůru mírně rozšiřují, takže se při pohledu z horizontu chodce nesbíhají. I zde najdeme paralely s Plečnikový­mi pražskými realizacem­i, jsou to např. dřevěné balustrády na schodišti, které upomínají na obdobný motiv na Vázovém schodišti Pražského hradu.

A příště se podíváme do Lublaně naposledy. Naše putování za Plečnikem zakončíme ve hřbitovním areálu v Žale.

Plečnik akcentoval místo, kde se osa trasy láme v pravém úhlu směrem na východ – umístil sem pyramidu velmi podobnou té, kterou známe ze zahrady Pražského hradu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Hra s perspektiv­ou. Sloupy na průčelí pojišťovny Vzajemna se směrem vzhůru mírně rozšiřují, takže eliminují perspektiv­u. Je to jeden z Plečnikový­ch osobitých motivů.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Hra s perspektiv­ou. Sloupy na průčelí pojišťovny Vzajemna se směrem vzhůru mírně rozšiřují, takže eliminují perspektiv­u. Je to jeden z Plečnikový­ch osobitých motivů.
 ?? ??
 ?? ?? Zleva pojišťovna Vzajemna, fasáda a vestibul Univerzitn­í knihovny, Napoleonův památník a úpravy býv. křižovnick­ého kláštera Križanke.
Zleva pojišťovna Vzajemna, fasáda a vestibul Univerzitn­í knihovny, Napoleonův památník a úpravy býv. křižovnick­ého kláštera Križanke.
 ?? ?? Pětkrát Plečnikovy stavby.
Pětkrát Plečnikovy stavby.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia