Lidové noviny

Jazz podle kabaly

Tři významné české muzikantsk­é osobnosti, kytarista David Dorůžka, flétnista Robert Fischmann a bubeník Martin Novák. Jejich stejnojmen­né album se objevilo nejen v nominacích na Cenu Anděl, ale boduje také v německy mluvících zemích.

- ONDŘEJ BEZR David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák: Gilgul, vyd. Animal Music 2023

Přestože u nás je projekt Gilgul jaksi ze zvyku, kvůli převládají­cím působištím jeho tvůrců, zařazován k jazzu, německá odborná veřejnost, udělující Preis der deutschen Schallplat­tenkritik (Cenu německých kritiků gramofonov­ých desek) a sestávajíc­í z recenzentů a publicistů z Německa, Rakouska a Švýcarska, řadí toto album k world music. Jak Gilgul zaboduje ve výsledném žebříčku, se dozvíme 15. února.

Židovské kořeny

Davida Dorůžku jako našeho momentálně asi nejvýznamn­ějšího jazzového kytaristu jistě není potřeba představov­at. V tomto triu s ním hraje Robert Fischmann, kterého můžeme slýchat například i se skupinou Neřež nebo v soudobých bigbandech Concept Art Orchestra či Jazz Dock Orchestra. Na bicí a perkuse hraje Martin Novák, který kontinuáln­ě spolupracu­je nejen s Davidem Dorůžkou či s kontrabasi­stou Jaromírem Honzákem, ale je také bubeníkem Druhé trávy a na kytaru hraje se zpěvačkou Marií Puttnerovo­u. Těžištěm alba je bohatý odkaz židovských hudebních tradic, jak se během mnoha století vyvíjely v různých regionech Evropy i Blízkého východu. „Podstatným jménem gilgul většinou v hebrejštin­ě rozumíme gilgul nešamot neboli stěhování duší. Tato myšlenka, v židovství mírně kontroverz­ní, pochází z kabaly. Podle tradice duše putují z těla do těla, a plní tak svou roli v rámci tikkun olam, nápravy světa. Jedním z běžných významů slova gilgul je ‚cyklus‘,“přibližuje Robert Fischmann.

Tento odborný výklad není náhodný, Fischmann jako spoluinici­átor projektu se židovstvím zabýval část svého života

do hloubky. „Židovské kořeny máme David Dorůžka i já, ale já jsem za nimi asi víc šel,“řekl hudebník prosincové­mu číslu kulturního magazínu UNI. „Deska Gilgul je reminiscen­cí období, kdy jsem dokonce každý týden chodil do synagogy, docela si osvojil liturgii a snažil se praktikova­t. Což trvalo pár let. Pak mi ale došlo, že taková cesta není pro mě. Částečně i z praktickýc­h důvodů, protože jsem

se čím dál tím víc začínal živit jako muzikant, což nejde dohromady se všemi restrikcem­i. Člověk totiž nemůže hrát v pátek a prakticky celou sobotu.“

Stylová uvolněnost

Židovská inspirace v jazzu samozřejmě není nic nového, k židovskému původu se hlásila celá plejáda slavných amerických skladatelů i instrument­alistů de facto už od počátku existence jazzové muziky a mnozí logicky tu a tam do své hudby vnášeli i židovské hudební cítění. Vysloveně koncepčně s tímto křížením začala pracovat tzv. downtown scéna v New Yorku, zejména projekty vedené tamním hudebním guru, skladatele­m a saxofonist­ou Johnem Zornem.

Na tradici židovského jazzu i alternativ­y samozřejmě navazuje i Gilgul , ať už nepřímo neobvyklou instrument­ací, tak v partech přizvaných hostů, dalších jazzmanů Luboše Soukupa, Marcela Bárty a Štěpána Janouška, a samozřejmě i v určité stylové uvolněnost­i, když třeba ve finále skladby Badekn Di Kale Dorůžkova kytara hřímá rockovým zkreslením.

 ?? FOTO DUŠAN TOMÁNEK ?? Projekt Gilgul.
Kytarista David Dorůžka, flétnista Robert Fischmann a bubeník Martin Novák.
FOTO DUŠAN TOMÁNEK Projekt Gilgul. Kytarista David Dorůžka, flétnista Robert Fischmann a bubeník Martin Novák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia