Lidové noviny

Vyšší splátky číhají na 80 tisíc lidí

Platby klientů, kterým letos končí fixace hypotéky, vzrostou i o tisíce korun měsíčně

- ROMAN ŠITNER NEMOVITOST­ECH

Letos končí fixace hypotéky 80 tisícům Čechů. Měli by počítat s většími výdaji na splátky. Úroky jsou nyní vyšší, než byly před třemi a pěti roky, kdy si většina z těchto lidí fixaci dojednával­a. Splátky vzrostou i o tisíce korun měsíčně a u vyšších hypoték i o více než deset tisíc korun.

Velké rozdíly jsou i mezi jednotlivý­mi bankami, navíc o lepší sazbě se musí vyjednávat. „Bohužel se mnohdy setkáváme s tím, že klientům s končící fixací stávající banka nabídne velmi vysoké sazby. Takový člověk musí dál studovat aktuální podmínky, srovnávat, počítat, volat do banky a prosit o snížení nabídky,“říká Lucie Drásalová, hypoteční analytička ze společnost­i Sirius Finance.

Srovnávat včas

Oslovené banky doporučují ozvat se ideálně měsíce dopředu, aby byl na všechno čas. Některé banky to dělají samy i s půlročním předstihem. „Základ je udělat si představu o aktuálních podmínkách své banky, ideálně i o ostatních. Nečekat až na nabídku úrokové sazby, ale tento průzkum si udělat ještě před touto nabídkou,“doporučuje Marek Richter, vedoucí hypotečníc­h služeb Air Bank.

„Dnes je v hypotékách poměrně velká konkurence a většina bank dokáže svým vlastním klientům nabídnout vhodné řešení jejich situace,“dodává mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Nedokážou splácet

„Setkáváme se s jednotkami klientů měsíčně, kteří mají obavy, že nedokážou splácet vyšší měsíční splátky,“říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Klientům v takovém případě doporučují využít možnost odložení splátek či změny délky hypotéky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia