Lidové noviny

Šéfové byznysu ve „Fialově“záložně

PDZ, druhá nejmenší finanční instituce v zemi, přilákala vlivné postavy stavebních a developers­kých firem

- MARTIN SHABU

Obvykle mezi stavebními a developers­kými firmami panují napjaté vztahy. Svádí bitvy, aby získaly často mnohamilia­rdové zakázky od státu. Nezřídka tendry končí žalobami. Přesto se ale kapitáni stavebnict­ví sešli v druhé nejmenší finanční instituci v zemi – Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ). A to rovnou s tehdejším předsedou ODS Petrem Fialou, který zapomněl milionové konto přiznat. Z pátrání LN vyplynulo, že mezi celkem 123 podílníky záložny byli v roce 2017 nejen prominentn­í politici ODS včetně exministra zdravotnic­tví Luďka Rubáše či exšéfa poslanecké­ho klubu Petra Tluchoře, ale hned čtyři vysoce postavení manažeři. A to šéf Penta Real Estate Petr Palička, divizní ředitel Metrostavu Jan Cuc, obchodní ředitel Geosan Group Ivan Havel a také generální ředitel Eurovia Martin Borovka. Většinu z nich spojoval byznys i s představit­eli záložny včetně samotného Kamila Bahbouha.

Podle analytika Transparen­cy Internatio­nal (TI) Petra Leyera přitom nebankovní instituce poskytují svým klientům nižší standard kontrol. Za vágní postupy v boji proti praní špinavých peněz dostala PDZ pokuty od České národní banky a Finančně analytické­ho útvaru (FAÚ). „Působí to jako zvláštní náhoda, že se tam zrovna špičkoví manažeři z těchto konkrétníc­h oborů sejdou. Vzbuzuje to celou řadu otázek, jestli ta platforma nesloužila k nějakým jiným účelům, než je tedy jenom zhodnocová­ní úspor. Jestli tam nedocházel­o k nějakým dohodám ohledně byznysu, ve kterém podnikají,“uvažuje pro LN Leyer.

Klíčovou postavou záložny je její manažer Kamil Bahbouh. Podle webu Seznam Zprávy Bahbouh figuruje v podezřelýc­h transakcíc­h a zmizení 14 milionů eur na nákup munice pro Ukrajinu.

Jeho někdejší společník Pavel Wurst dokonce tvrdí, že se v záložně praly peníze, což ale PDZ odmítá. Bahbouh v PDZ shromáždil VIP klientelu včetně dnešního premiéra Petra Fialy. Ten měl v družstevně podíl v letech 2015 až 2020. Bahbouha, jenž odpovídá za styk s klienty a byl i pokladníke­m, spojovala známost i s Petrem Paličkou, jenž je odpovědný za developmen­t a real estate skupiny Penta, ve které působí od roku 2007.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia