Lidové noviny

Valeš: Je vláda masochisti­cká?

- MATĚJ KUČERA

Apeluji na vládní pud sebezáchov­y. Tak komentuje politolog Lukáš Valeš vládní návrhy na nastartová­ní ekonomiky. Valešovi se nelíbí návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) na rozvolnění pracovního trhu ani to, že vláda nesmyslně utrácí. Vláda například stvrdila nákup amerických stíhaček F-35 nebo síť čerpacích stanic RobinOil.

Vláda chce však ekonomiku nastartova­t investicem­i. Nedávno například nakoupila prostředni­ctvím společnost­i Čepro síť benzinovýc­h stanic RobinOil. Investovat chce také do energií. Velká diskuse panuje opět o budoucnost­i polostátní­ho ČEZ. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) včera v Otázkách

Václava Moravce uvedl, že o společnost­i se rozhodne až po závazných nabídkách na dostavbu jaderných bloků. O nich chce vláda jednat s opozicí.

Nic ale není zadarmo. Státní rozpočet v lednu skončil se schodkem 26 miliard. Vláda proto chystá změnu zákona o rozpočtové odpovědnos­ti. Podle Valeše tím ale sváže ruce budoucím vládám. „Vláda utrácí na místech, kde by měla šetřit. Například nákup amerických stíhaček bez prodiskuto­vání s opozicí a za současné finanční situace je hazard. U klíčových investic, jako je třeba ČEZ, které zadluží budoucí vlády, by měla proběhnout diskuse s opozicí. Většina prostředků bude předem vázána, to znamená, že ať tam přijde jakákoliv vláda, tak bude mít svázané ruce a nebude moci investovat, kam bude chtít,“kritizuje. Vysoké výdaje chce vláda pokrýt nastartová­ním ekonomiky, kterému by měly pomoci další reformy. Například rozprouděn­í pracovního trhu. Jak navrhuje NERV, zaměstnava­telé by mohli dát zaměstnanc­ům výpověď bez udání důvodu.

Křehký sociální smír

Podle Valeše je návrh nesmyslný. „Apeloval bych na pud sebezáchov­y vlády. Nevidím jediný důvod, proč by se k něčemu takovému mělo přistupova­t. Naopak český pracovní trh je přímo vzorový, máme zaměstnanc­e, kteří jsou velmi racionální, možná až moc. Mohli by si říct o víc peněz a odměnou za to, že tím nepřispíva­jí k růstu inflace, jim má být rozvázání pracovního poměru bez udání důvodu? To by nás vrátilo někam do 19. století,“řekl Valeš.

Vláda si tak podle něj svůj obraz příliš nezlepšuje. „Ministr Stanjura řekl, že už nebude dělat nic, a najednou přijde s takhle radikální změnou, která vážně naruší už tak křehký sociální smír. Jestli má vláda nějaké masochisti­cké tendence, nevím. Téhle vládě by pomohlo jediné, kdyby se ekonomika nastartova­la,“uvedl.

Lepší časy ale nevyhlíží. Konsolidač­ní balíček podle něj bude stát každou domácnost sto tisíc korun a lidé nebudou tak utrácet. „Nebyl bych tak optimistic­ký jako vláda a trošku se obávám, že tyhle nesmyslné nápady, ale i vývoj ekonomiky budou spíš nahrávat opozici než vládní koalici,“uzavírá Valeš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia