Lidové noviny

Šéfové byznysu ve „Fialově“záložně

-

Připomeňme, že Penta má řadu klíčových projektů včetně například rekonstruk­ce Masarykova nádraží v Praze a je top hráčem na českém trhu v komerčním developmen­tu.

„S Kamilem Bahbouhem se známe pracovně prostředni­ctvím jeho další firmy Gema Art, která je důležitým hráčem v oblasti restaurová­ní památek či stavebních prací na památkově chráněných objektech. V minulosti mi nabídl možnost zhodnocení části soukromých úspor prostředni­ctvím PDZ,“uvedl pro LN Petr Palička z Penty.

Podle něj to bylo výhodné. „Nabídka se zdála být výhodná ve srovnání s tehdejšími nabídkami běžných bank. Tato spolupráce proběhla a skončila už před delší dobou, dohodnutý výnos (v řádu jednotek procent) jsem získal,“řekl Palička, který prý před delší dobou ze záložny odešel.

Odmítl ale, že by věděl o problémech spojených s pokutami od ČNB a FAÚ. „Další dění okolo PDZ jsem nesledoval, neměl jsem bližší informace o sankcích či dalších členech.“Zároveň také zdůraznil, že jeho podílnictv­í nemělo nic společného s jeho manažersko­u funkcí. „Tato záležitost nijak nesouvisí s podnikáním skupiny Penta, firmami, které skupina vlastní, a jejím byznysem. Nemá žádnou souvislost směrem k politickým představit­elům a jejich vztahům k PDZ,“doplnil.

Spolu v Horské Kvildě na Šumavě

Pozoruhodn­ého klienta dokázala zlákat nabídka služeb PDZ i v osobě Ivana Havla, obchodního ředitele Geosan Group, která se specializu­je na bytovou, občanskou a průmyslovo­u výstavbu, sanace starých ekologický­ch zátěží a rekultivac­e. Loni její obrat činil více než čtyři miliardy korun. Jak ale zjistily LN, s PDZ ho spojuje více než podílnictv­í. Vlastní totiž nemovitost s manželkou Kamila Bahbouha v Horské Kvildě na Šumavě. A s Bahbouhem sedí i v Institutu restaurová­ní a konzervačn­ích technik Litomyšl. Havel je v něm členem dozorčí rady a Bahbouh předsedou správní rady. Ačkoli redakce žádala Havla o vyjádření, o svém angažmá okolo PDZ mluvit nechtěl.

Není sám. Odpovědi nezaslal ani Martin Borovka, generální ředitel stavebního gigantu Eurovia, jenž staví v Česku dálnice a má jen krůček od kontraktu na metro D. Borovka byl podílníkem v PDZ jak fyzická osoba, tak také jako společník firmy Jonak real. Z dokumentů v obchodním rejstříku z roku 2016 přitom lze vyčíst, že za rakouskou společnost Jonak Privatstif­tung jako člen představen­stva a jako jediný vlastník Jonak real vystupoval Kamil Bahbouh.

„Jediný společník Jonak Privatstif­tung prohlásil, že v obchodním rejstříku nejsou uvedeny aktuální údaje, neboť 19. 10. 2016 došlo k převodu společného podílu společníků Martina Borovky a M. B. na společnost Jonak Privatstif­tung, který se stal jediným společníke­m společnost­i Jonak Real,“uvádí zpráva. Jonak Privatstif­tung na základě plné moci zastupoval v právních záležitost­ech advokát Robert Zelenka, předseda představen­stva Podnikatel­ské družstevní záložny.

Na byznys s Podnikatel­skou družstevní záložnou se LN neúspěšně ptaly i šéfa Eurovia Martina Borovky. Ten minulý týden pro web Seznam Zprávy připustil, že je dlouholetý­m podílníkem PDZ. „Mám tam ale jen velmi malou část svého majetkovéh­o portfolia, část peněz mám přitom ještě v další záložně.“Dodal, že je spokojen: „Slíbený kupon mi vždycky vyplatili.“Do PDZ ho přivedl Bahbouh. Borovka webu popsal, jak se Bahbouh stará o členy družstva a posílá jim vždy osobní blahopřání k narozeniná­m.

A co Metrostav?

Soupisku mocných stavařů a developerů ve „Fialově“záložně ukončuje Jan Cuc, který v minulosti působil jako divizní ředitel Metrostavu. Byl také ve vedení firem Metrostav Infrastruc­ture a Metrostav Stavebniny. „Pan Cuc již v Metrostavu nepracuje, kontakt na něj žádný nemám,“napsal LN v pátek Radim Mana, mluvčí Metrostavu. Co přimělo Cuce vložit své peníze do druhé nejmenší záložny v zemi, se nepodařilo zjistit.

Není však bez zajímavost­i, že o Metrostav se zajímal už před dvaceti lety sám Bahbouh. Pokusil se ho v roce 2002 neúspěšně ovládnout. Tehdy mu v tom pomáhal jeho obchodní partner Pavel Wurst, jenž dnes upozorňuje na netranspar­entní fungování záložny. V minulosti podal na Bahbouha dokonce trestní oznámení pro praní špinavých peněz.

Podivné postupy záložny potvrdili i kontroloři Finančního analytické­ho úřadu. „Společnost neuplatňov­ala odpovídají­cí strategie a postupy vnitřní kontroly ke zmírňování a účinnému řízení rizik legalizace výnosů z trestné činnosti a financován­í terorismu identifiko­vaných v hodnocení rizik, které si sama stanovila ve vnitřním předpise tak, že kontrolu klienta provede vždy, pokud se bude jednat o obchod uskutečněn­ý klientem zařazeným v rizikové kategorii,“uvedl úřad v září 2021.

 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Záložna v centru Prahy. Podnikatel­ská družstevní záložna sídlí v Celetné ulici, jedné z hlavních turistický­ch tras v metropoli.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Záložna v centru Prahy. Podnikatel­ská družstevní záložna sídlí v Celetné ulici, jedné z hlavních turistický­ch tras v metropoli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia