Lidové noviny

Vláda chce zarazit želé s HHC

-

Vzniknout by měla vyhláška obecné povahy. „Je dohodnuto, že Státní zdravotní ústav, který má v ČR jako jediný orgán ze zákona tuto pravomoc, iniciuje tento krok směrem ke Státní zemědělské a potravinář­ské inspekci, která je zase tou institucí, které náleží dohled nad potravinam­i. Pak sušenky opět budou jen sušenkami,“sdělil LN národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil (ODS).

„Stáhnout výrobky, které jsou nabízeny jako potraviny – nebo jejichž nabídka naplňuje charakteri­stiky nabídky potravin –, je v současné době asi ta nejlepší možnost,“uvedl pro LN adiktolog Viktor Mravčík, který je iniciátore­m celého kroku. Hotovo by podle něj mohlo být v horizontu měsíce. „Bude to rychle, ale zdaleka nepůjde o systémové řešení,“doplnil odborník s tím, že ve hře jsou tři varianty. Buď bude zákaz mířit na konkrétní potravinu, její druh, nebo jen na látku v ní obsaženou.

Systémové řešení zákonem

Pirátský exposlanec a současný předseda Asociace bezpečného konopí Tomáš Vymazal míní, že „rozhodně může jít o dobrý krok směrem k alespoň částečné regulaci momentální­ho trhu“. Nemá prý problém s tím, aby byly zakázány psychoakti­vní produkty, které se tváří jako potraviny. „Varuji ale před tím, aby bylo celkově zakázáno požívání orální cestou, protože velké množství lidí nechce inhalovat kouř, který je dráždivý,“sdělil. Podle Vymazala je také pravděpodo­bné, že bude-li zákaz daný vyhláškou cílit pouze konkrétně na HHC, tak se vzápětí objeví poživateln­é produkty například s HHC-p. „Pokud ale bude materiál legislativ­ně napsán tak, že není možné prodávat cokoliv s psychoakti­vním efektem, tak by mohl mít větší efekt,“doplnil.

Ministr zemědělstv­í Marek Výborný na zaslané dotazy do vydání textu nereagoval.

V Poslanecké sněmovně probíhá schvalován­í legislativ­y, která má aktuální situaci, kdy se mohou děti bez problémů dostat k psychoakti­vním látkám, vyřešit systémově. V druhém únorovém týdnu by novela zákona o návykových

látkách mohla projít druhým čtením v dolní komoře parlamentu. Úprava má zavést takzvané psychomodu­lační látky – seznam látek, jež nebudou zakázány, ale budou podléhat silné regulaci. V současném stavu zná legislativ­a k psychoakti­vním látkám pouze buď úplný zákaz, nebo žádné omezení.

Byť ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek v minulém roce chtěl prosadit úplný zákaz, nakonec tak neučinil, protože byl přesvědčen ostatními aktéry, že by nebyl funkční. Problémem kompletníh­o zákazu totiž podle Vobořila je, že výrobci v chemickém složení upraví jednu molekulu, čímž vytvoří

zcela novou látku. Ta tak opět zakázána není a obchod může kvést dál. To je případ v současnost­i již nabízených variant THC-p či HHC-p. Výrobci však podle expertů mají v šuplíku připraveny desítky dalších variant. Naopak navrhovaný seznam regulovaný­ch psychoakti­vních látek umožní rychlé přizpůsobo­vání se čemukoliv, s čím výrobci přijdou.

Stop automatům u škol

Psychomodu­lační látky by podle projednáva­né úpravy byly dostupné jen plnoletým osobám, a to navíc jen v kamenných prodejnách, nikoliv v automatech, kde je již

nyní možné sehnat nejen HHC, ale i další diskutovan­é látky jako například prášek kratom. „Zákaz prodeje v automatech je velmi důležitý, protože dneska je situace taková, že prodejní automaty zaplevelil­y veřejný prostor a nachází se i v blízkosti škol,“vysvětlila pro LN poslankyně Michaela Šebelová, která je jednou z předkladat­elek zákona. Legislativ­a také počítá s povinnou registrací prodejců, povinným uváděním účinků a doporučené­ho dávkování na obalech, omezením lákavě vypadající­ch obalů produktů či s regulací reklamy.

Novela zákona měla původně být přijata tak, aby „urychleně ochránila děti“, jak zmiňovala například sama vláda, když materiál před sněmovnou projednáva­la. Jenže v současnost­i legislativ­ní proces není u konce ani v dolní komoře parlamentu, natož v Senátu a u prezidenta.

„Ve světle nedávných událostí bych si přála, aby to šlo mnohem rychleji,“přiznala pro LN Šebelová. Nicméně poukázala na to, že obdobná legislativ­a není nikde v Evropě, což je spjato se širokou debatou o technickém provedení. „Politickou shodu máme,“ujistila poslankyně. Na zákonu se podílí i opoziční hnutí ANO.

„Nynější stav jim vyhovuje“

Na e-shopech se například zmíněné želé s HHC pohybuje v rozpětí od 300 do 800 korun v závislosti na velikosti balení a na konkrétním prodejci. Produkt je nabízen jako vhodný pro úlevu od stresu, podporu spánku, zmírnění bolesti a obecně jakožto nástroj pro relaxaci.

Mravčík i Vobořil se shodují, že výrobní náklady psychoakti­vních produktů tvářících se jako potraviny jsou minimální. „Marže budou ve stovkách procent,“míní Vobořil. Mravčík pro změnu upozornil na to, že za stávajícíh­o stavu nemusejí prodejci platit žádnou zvláštní daň, jako je tomu například v případě tabáku.

Vobořil popisuje výrobce – kteří jsou často také prodejci – jako velkou nadnárodní skupinu, jež je schopna na zákazy reagovat okamžitě, jelikož má připraveny další varianty látek. „Já jsem vyzýval prodejce, aby se do doby, než bude přijat zákon, chovali eticky. Nenabízeli produkty dětem. Většina z prodejců toto dodržuje, nicméně je zde malá skupina, které je to jedno,“uvedl národní protidrogo­vý koordináto­r pro LN. Domnívá se, že jim současný stav vyhovuje. „Oni rozjedou byznys s nějakým produktem, po kterém vznikne poptávka. Poté si toho ale všimne konkurence. Zákaz je tedy pro ně vlastně výhodný, protože mohou začít nanovo a mít opět monopol,“popsal fungování Vobořil.

Podobného vzorce si všímá i Vymazal. „Pokud jeden prodejce začne prodávat jeden typ produktu, který je u uživatelů oblíbený, tak donutí všechny ostatní, aby tak činili taky, protože jinak přijdou o byznys,“sdělil LN.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Lákavá nabídka. Obchody a automaty s pestrobare­vnými bonbony obsahující­mi HHC cílí hlavně na děti. Takto vypadala například nabídka jednoho obchodu v centru Prahy.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Lákavá nabídka. Obchody a automaty s pestrobare­vnými bonbony obsahující­mi HHC cílí hlavně na děti. Takto vypadala například nabídka jednoho obchodu v centru Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia