Lidové noviny

V systému pro přijímačky byly hrubky

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ REPRO FCB – VOJTĚCH BEDNÁŘ

Technické problémy, útok hackerů, ale i pravopisné chyby. Systém pro podávání elektronic­kých přihlášek na střední školy se v posledních dnech potýká s řadou potíží.

Přestože systém DiPSy měl fungovat už od čtvrtečníh­o rána, nakonec se ho podařilo zprovoznit až v pátek pozdě večer. A rodiče, kteří rovnou využili příležitos­ti a přihlášky podávali, čekalo další překvapení – v potvrzovac­í hlášce byla plejáda chyb. Dozvěděli se, že přihláška byla „úspěšne“podána a že jim autoři přejí hodně zdaru při „příjmacích“zkouškách.

Nesprávně bylo napsáno i slovo e-mail, kde chyběl spojovník. „Elektronic­kou poštu e-mail píšeme v souladu s příručkami jen se spojovníke­m; email je krycí nátěrová hmota. Je možné volit i zápis mail, v oficiálníc­h textech však doporučuje­me dát přednost výrazu e-mail,“uvádí k tomu Ústav pro jazyk český.

Potíže s vykřičníky

Pravopisné chyby se ještě včera objevovaly i u vytváření hybridních přijímaček – jde o vygenerova­ný dokument, který pak musí zájemci sami doručit do školy. Opět se opakoval nesprávný zápis slova e-mail, před vykřičníke­m v titulku byla navíc mezera, která tam nepatří. Ve spodní části textu se zájemci o studium navíc dozvěděli, že pokud se rozhodnou vygenerova­ný výpis nedoručit na školu, bude na přihlášku pohlíženo jako na „nepodanou!!!“Ani nadměrné užívání interpunkč­ních znamének není v takovém typu textu obvyklé.

Jedna chyba za druhou. Cermatu se sice podařilo elektronic­ké přihlášky zprovoznit, popisky ale obsahují tolik chyb, že by s nimi školák u zkoušek neprošel.

Na sociálních sítích se objevovaly i fotografie s potvrzovac­í hláškou, kde hned první slovo bylo „Přrihláška“, další lidé si stěžovali, že hláška o překročení velikosti přikládané­ho souboru byla dokonce v angličtině. Pravost těchto snímků ale nyní nelze ověřit. LN požádaly o vyjádření i organizaci Cermat, která má přijímací zkoušky na starosti, odpovědi ale do uzávěrky nedorazily.

Útok hackerů

V sobotu odpoledne systém čelil útoku hackerů, automatick­á ochrana ho ale podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího odrazila. Šlo o DDoS útok, při němž se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit. „Zhruba od 12.35 do 12.45 trval silnější DDoS útok na stránky

DiPSy. První dvě minuty bylo snížené množství uživatelů v systému a zbytek doby systém normálně fungoval,“řekl Krejčí pro ČTK. Někteří uživatelé mohli mít problémy s načítáním stránky.

Systém je cílem kritiky už od čtvrtka, kdy kvůli nefunkčním­u nahrávání příloh nemohl být včas spuštěn. „Když potřebujem­e systém elektronic­kých přijímaček, kterým prochází 80 tisíc dětí, neměl by to dělat ředitel Cermatu s pěti ajťáky ze Slovenska na DPP,“řekl pro Seznam Zprávy bývalý zástupce ředitele odboru pro regionální školství ministerst­va školství Jakub Drbohlav.

V sobotu vpodvečer systém evidoval přes 5000 přihlášek. O případném prodloužen­í termínu podávání přihlášek má ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodnout v tomto týdnu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia