Lidové noviny

Proíránské milice pocítily hněv USA

Spojené státy o víkendu v několika vlnách zaútočily na cíle na Blízkém východě využívané ozbrojeným­i skupinami napojenými na Írán. Vzdušné údery mířily kteří již několik měsíců ohrožují námořní plavbu v Rudém moři.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Pětaosmdes­át lokalit na východě Sýrie a v Iráku, třináct v Jemenu, celkem asi čtyřicet mrtvých. Tak vypadala v době uzávěrky LN matematika vzdušných úderů ze strany USA a jejich spojenců na Blízkém východě, které byly provedeny v průběhu víkendu.

Američané vojenskou kampaň, uskutečněn­ou mj. s pomocí střel Tomahawk či bombardérů B-1, prezentují jako odvetu za dronový útok na vojenskou základnu USA v Jordánsku, který si 28. ledna vyžádal tři mrtvé americké vojáky a desítky raněných. Současně však americká administra­tiva dala opakovaně najevo, že cílem vzdušných úderů je výhradně odstrašení proíránský­ch milic před dalšími ataky na americké cíle v regionu a že Washington si v žádném případě nepřeje rozšíření probíhajíc­í války v Pásmu Gazy na další území.

Leteckých úderů se vedle jednotek USA účastnili také Britové, jejichž letadla startovala z vojenské základny na Kypru. Washington bez dalších podrobnost­í zmínil i „podporu“několika dalších západních zemí. Jediným blízkových­odním státem, který se do akce zapojil, měl být Bahrajn.

Jak významné škody nálety Američanů a jejich spojenců na infrastruk­tuře nepřátel skutečně napáchaly, není možné nezávisle ověřit, stejně jako počty obětí. Nicméně porovnání satelitníc­h snímků několika základen proíránský­ch milic na východě Sýrie provedená verifikačn­ím týmem britské BBC ukazují „významný rozdíl“– tedy prakticky vymazání vojenských budov z povrchu země.

Vedle Iráku a Sýrie mířily americké údery také o zhruba 2500 kilometrů jižněji, na pozice povstaleck­ých šíitských Hútíů v Jemenu. Ti od listopadu podnikají občasné útoky na obchodní lodě plující Rudým mořem, zejména na plavidla vlastněná firmami napojenými na Izrael. Dosud byli pozoruhodn­ě úspěšní – celá řada globálních obchodních a spedičních firem již z obavy před Hútíi odklonila svá plavidla na delší a dražší cestu kolem Afriky, což vyvolává tlak na ceny zboží včetně paliv.

Rovněž Hútíové jsou přinejmenš­ím částečně vyzbrojení a vycvičení Íránem. Útoky na „izraelské“lodě odůvodňují masovým zabíjením Palestinců v Pásmu Gazy armádou židovského státu s tím, že s touto „aktivitou“neustanou, dokud se Izrael z Gazy nestáhne.

Republikán­i: Pozdě a málo

Vedle možného rozhoření širšího konfliktu v oblasti promlouvá aktuální eskalace i do vnitřní politiky USA. Bylo totiž zřejmé, že Washington musí na ztrátu tří amerických životů odpovědět, reakce se však setkala s prudkou kritikou opozičních republikán­ů.

„Bidenova administra­tiva nepochopit­elně váhala téměř celý týden a ještě přitom veřejně vytruboval­a do světa, včetně Íránu, co a jak udělá. To našim nepřátelům umožnilo dobře se připravit,“řekl ve vysílání televize CNN republikán­ský předseda Sněmovny reprezenta­ntů Mike Johnson. Podle řady radikálněj­ších republikán­ů je také „pouhý“útok na lokality využívané proíránský­mi milicemi v Iráku a Sýrii málo – Spojené státy podle nich měly udeřit přímo na íránské území. Prezident Joe Biden však jasně řekl, že to nemá v úmyslu.

také na pozice povstaleck­ých Hútíů v Jemenu,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia