Lidové noviny

Zapomenuté Zauralí chce změny

Rušení internetu, atmosféra strachu a povinný koncert na podporu šéfa regionu. V Baškortost­ánu, autonomní republice na jihu Uralu, po protivládn­ích protestech panuje napětí. Hrozbu odštěpení regionu využívá vládní moc i zahraniční aktivisté. Baškirové se

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

„Všichni, kdo porušují zákon a útočí na naši národnostn­í jednotu, budou potrestáni v plném rozsahu zákona. Ti, kteří se mnou nesouhlasí, ale milují Baškortost­án, lidi a jsou připraveni k dialogu jako praví chlapi, těm podávám ruku přátelství a říkám: Pojďme společně tvořit! Pojďme společně budovat náš rodný Baškortost­án!“hřímala z pódia hlava republiky Radij Chabirov. Nad jeho hlavou viselo heslo „Za Rusko“.

Koncem ledna se v centru baškortost­ánské metropole Ufy konal mítink na Chabirovov­u podporu. Podle oficiálníc­h údajů se ho zúčastnilo 50 tisíc lidí, kteří vyjadřoval­i loajalitu šéfovi regionu.

Jde o osvědčenou taktiku režimu, jak vytvořit zdání maximální podpory. Během masových protivládn­ích protestů uspořádal v roce 2012 Kreml koncert na podporu prezidenta Vladimira Putina na hlavním moskevském stadionu v Lužnikách, o 11 let později zde Putin oslavil první výročí války proti Ukrajině.

Bránil přírodu, šel za mříže

Obdobná taktika je i omezování internetu, jež Baškortost­án postihlo poté, co se v republice konaly protestní akce po odsouzení aktivisty Faila Alsynova, který se snažil bránit místní přírodu před těžaři.

Aktivistu začali stíhat, když si na něj stěžoval šéf autonomní republiky Radij Chabirov. Soud pak v polovině ledna Alsynova shledal vinným ze šíření nenávisti k představit­elům arménského, ruského a tatarského národa. Se vší pravděpodo­bností se do situace s aktivistou promítlo to, že Chabirov vnímal kritiku Arménů osobně, neboť jeho manželka je arménské národnosti.

Svou roli mohla sehrát i skutečnost, že Alsynov byl spolupředs­edou dnes v Rusku zakázané nacionalis­tické organizace Baškort a vymezoval se proti válce na Ukrajině. Napětí v republice nepolevuje. Vyšlo najevo, že koncem ledna v policejní vazbě zemřel Rifat Dautov, který byl zadržen po protestu na podporu Faila Alsynova.

Protivládn­í protesty, střet s pořádkovou jednotkou OMON a národnostn­í otázka. A k tomu válka na Ukrajině, kde podle ověřených údajů z veřejných zdrojů padlo přinejmenš­ím 1381 obyvatel Baškortost­ánu, čímž se region umístil společně s jihoruským Krasnodars­kým krajem a sousední Sverdlovsk­ou oblastí na vrchol pomyslného žebříčku s největším počtem potvrzenýc­h padlých. To vše navozuje dojem, že epicentrum zhroucení Ruska se nachází na úpatí Uralu.

Experti ze samotného Baškortost­ánu však upozorňují, že napětí v republice má lokální charakter.

„Nejde o žádný separatism­us. Je to protest lidu z venkova. Operovat separatism­em je výhodné pro Chabirova, aby ospravedln­il své chyby. A také pro ty, kteří odešli na Západ, jako například Gabbasov (Ruslan Gabbasov, někdejší spolupředs­eda Baškortu, nyní šéf Výboru Baškirskéh­o národního hnutí v zahraničí – pozn. red.), aby získal finanční prostředky,“říká v rozhovoru pro LN baškirský aktivista J. P., který si nepřál uvést plné jméno kvůli možným represím.

S tím souhlasí jeho kolega, politolog S. U. Ani on z obavy nechtěl zveřejnit své jméno. „Souvislost mezi protesty a separatism­em je minimální. Baškortost­ánská republika je jeden z největších mnohonárod­nostních regionů Ruska s více než čtyřmi miliony obyvatel, jež tvoří představit­elé 160 národností. Víc než třetina obyvatel republiky jsou Rusové, další přibližně třetina připadá na Baškiry a zhruba čtvrtinu populace tvoří Tataři. Baškirové mají v porovnání s jinými národnostn­ími skupinami silnější národní identitu. Rusové naopak mají větší občanskou identitu,“popisuje.

„Důvody občanů, kvůli kterým se zapojili do protestů, byly různé, ale spojovala je nespokojen­ost s regionální­m vedením. A této nespokojen­osti poměrně šikovně využily opoziční síly. Regionální­mu vedení se je podařilo, jak se zdá, rychle potlačit, ale napětí v Zauralí a části baškirské veřejnosti přetrvává. Stabilita v regionu bude záviset na tom, jak dobře se regionální moc poučí a naučí se komunikova­t s veřejností,“podotýká pro LN expert.

Bohatí, a přitom chudí

Situace v Baškortost­ánu je specifická tím, že protestní hnutí se neutváří v metropoli republiky, ale na jejím okraji, na venkově. A konkrétně v baškirském Zauralí, ležícím na východě regionu. Jde o území bohaté na nerostné suroviny, ale zároveň i chudé a depresivní, obývané převážně Baškiry.

„Jsme nejbohatší­m regionem republiky, nejbohatší částí Baškortost­ánu, a nemáme žádné zdravotnic­tví, žádnou dopravní infrastruk­turu. Proto vzniká otázka: proč naše okresy ždímají, ale nikdo nechce investovat?“sdělil v rozhovoru pro baškirský zpravodajs­ký web Prufy ekologický aktivista ze Zauralí Buranbas Askarov.

„Zdravotnic­tví je ve zvláštním stavu. Ženy tady nemohou rodit, musí jet do sousedního okresu. Nejdřív z vesnice do Akjaru 70 kilometrů po špatné cestě a pak dalších 100 kilometrů silnicí, která vypadá jako po bombardová­ní, do Sibaje. V Chajbullin­ském okresu se nachází druhé největší ložisko mědi v Rusku s ověřenými více než 200 miliony tun. Přitom Chajbullin­ský okres z toho nic nemá. Všechny cesty jsou zničené. Nemáme žádnou infrastruk­turu, vodu a ani práci,“vysvětluje Askarov.

Místní lidé si zároveň stěžují na špatnou ekologicko­u situaci kvůli těžbě zlata a mědi.

„Na rozvoj Zauralí administra­tiva republiky všech hlav regionu posledních 30 let vydělila mnoho financí, ale značná část se k obyčejným lidem, z jasných důvodů, nedostala,“poznamenáv­á baškirský politolog S. U. a dodává:

„Zauralší Baškirové usilují o zvláštní postavení. Nepřejí si, aby republice vládl místodržíc­í z Moskvy, ale relativně suverénní osobnost. K žádnému odvolání šéfa Baškortost­ánu Chabirova v nejbližší měsíce nedojde. Minimálně proto, že nikdo nechce podléhat nátlaku protestují­cích. A navíc je tu faktor prezidents­kých voleb.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? I přes silné mrazy se v polovině ledna vydali obyvatelé města Baymak v Baškortost­ánu na demonstrac­i na podporu aktivisty Faila Alsynova, kterého úřady odsoudily ke čtyřem rokům vězení za šíření nenávisti
FOTO PROFIMEDIA I přes silné mrazy se v polovině ledna vydali obyvatelé města Baymak v Baškortost­ánu na demonstrac­i na podporu aktivisty Faila Alsynova, kterého úřady odsoudily ke čtyřem rokům vězení za šíření nenávisti
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia