Lidové noviny

Kritici ocenili komedii Přišla v noci

Nejlepším českým filmem roku 2023 je podle hlasování Sdružení české filmové kritiky temná komedie Získala celkem tři ceny, dvě sošky má rodinný animovaný snímek Oceněno bylo celkem sedm filmů.

-

Přišla v noci.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

PRAHA Cenu pro nejlepší film loňského roku udělilo v sobotu Sdružení české filmové kritiky komedii Přišla v noci. Její tvůrci Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček získali také ocenění za nejlepší režii a cenu za nejlepší ženský herecký výkon má Simona Peková. V komedii s hororovým nádechem ztvárnila manipulati­vní matku, která ničí život svému synovi a jeho partnerce. Snímek měl premiéru na loňském karlovarsk­ém festivalu v rámci zvláštního uvedení, do kin pak vstoupil v listopadu. Od 15. února jej zájemci budou moci zhlédnout na streamovac­í platformě KVIFF.TV, která uvádí i další snímky nominované na kritické ceny.

Rodinný animovaný snímek

Tonda, Slávka a kouzelné světlo dostal dvě sošky – jakožto audivizuál­ní počin roku a také pro svého tvůrce Filipa Pošívače jakožto objev roku.

Nejlepší scénář měla podle rozhodujíc­ího počtu kritických hlasů

Němá tajemství. Drama s kriminální zápletkou o ženách kolem jednoho muže napsala Alice Nellis,

režisérem snímku byl Tomáš Mašín.

Karel Roden získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon v roli exekutora, jehož matka bojuje ve filmu Tancuj Matyldo s Alzheimero­vou chorobou. Cenu české filmové kritiky v minulosti dostal už v roce 2018 díky filmu Masaryk, nominován byl dříve také za Rodinný film a Křižáčka.

Cenu pro nejlepší dokument získal zčásti hraný snímek Světloplac­host Ivana Ostrochovs­kého a Pavola Pekarčíka, který sleduje přátelství dvou dětí přežívajíc­ích v prostorách stanice charkovské­ho metra během dlouhých týdnů ruského bombardová­ní.

Minisérie #annaismiss­ing, kterou vytvořili Pavel Soukup a Lucie Kryzová, zvítězila v kategorii Mimo kino, kde porazila například seriál České televize Volha.

Oceněná série měla premiéru na platformě Voyo a svým stylem navázala na úspěšnou minisérii #martyisdea­d.

České filmy i televizní pořady a jejich tvůrce ocení v březnu také tradiční ceremoniál Českých lvů. Ty uděluje Česká filmová a televizní akademie tvořená filmovými profesioná­ly. Nejvyšší počet nominací, celkem patnáct, má snímek Tomáše Mašína Bratři inspirovan­ý skutečným příběhem ozbrojenéh­o odporu bratří Mašínů proti komunistic­kému režimu. Snímek Přišla v noci má na Českého lva za loňský rok nominací osm. V nominacích dále výrazně figurují snímky Úsvit, Bod obnovy, Němá tajemství a Tancuj Matyldo a televizní seriál Volha.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Nejlepší herečka. Simona Peková získala cenu za roli děsivé matky.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Nejlepší herečka. Simona Peková získala cenu za roli děsivé matky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia