Lidové noviny

Jak zfilmovat dobrý skutek?

Dlouho neznámý, dnes už ale proslulý příběh záchrany stovek ohrožených dětí z okupovanéh­o Českoslove­nska dostal novou filmovou podobu s hvězdným obsazením: skromného hrdinu Nicholase Wintona v ní ztvárnil Anthony Hopkins.

- MARCEL KABÁT

Wintonův příběh už mohli diváci sledovat v několika dokumentec­h a v hrané podobě se k němu přiblížil snímek Mateje Mináče Všichni moji blízcí z roku 1999. Úctyhodnou Wintonovu iniciativu v předvečer druhé světové války i dojemné okolnosti jejího zveřejnění v roce 1988 nyní rekapitulu­je snímek Jeden život, jehož hlavní hvězdou je Anthony Hopkins coby Nicholas Winton v požehnaném věku. Jeho mladší verzi ztvárnil Johnny Flynn a matku mladého Nicholase Babbette Wintonovou, která měla výrazný podíl na jeho bohulibé činnosti, hraje Helena Bonham Carterová.

Jiné Českoslove­nsko

Devětadvac­etiletý bankovní makléř Nicholas Winton v letech 1938 a 1939 zorganizov­al převoz 669 převážně židovských dětí z Českoslove­nska a později z protektorá­tu do Británie. Jako podnět mu stačily informace o tom, co se v Českoslove­nsku děje, a krátká osobní návštěva. A vědomí, že je způsob, jak alespoň někoho zachránit. O jeho činu dlouho nikdo nevěděl, až koncem 80. let se Winton spolu se svou manželkou rozhodl zveřejnit dokumenty, které po desetiletí uchovával. Příběh si našel cestu na televizní obrazovky a stal se oprávněnou senzací, Nicholas Winton obdržel

vysoké britské i české státní vyznamenán­í. Je to historie, která si zaslouží připomínat, jak z ní ale udělat filmové drama?

Ve zmíněném filmu Všichni moji blízcí představil zkušený scenárista Jiří Hubač Wintonovu akci nepřímo, přes příběh dobře situované rodiny českých Židů, která se snaží vyrovnat s těžko představit­elnou změnou poměrů. Snímek Jeden život se naproti tomu zaměřuje přímo na osobu Nicholase Wintona. V pasážích s Anthonym Hopkinsem nabízí minimalist­ickou studii běžných dnů bezmála osmdesátil­etého muže, který je stále činný v charitativ­ní oblasti, rád plave a přemýšlí, co s dokumenty, jež má schované ve staré aktovce.

V dávnější rovině se pak odvíjí historie slavných Wintonovýc­h vlaků, od vypravení toho prvního

až po neblahý osud posledního, který už v září 1939 nesměl z Prahy vyjet. Spolu s Wintonem diváci sledují hektické dění po Mnichovu a po březnu 1939, potkávají se s hrdinovými spolupraco­vníky v Anglii i v Čechách a samozřejmě s ohroženými dětmi a jejich rodinami.

Tady je Jeden život v docela pozoruhodn­ém kontrastu s dojmem, který vytváří film Všichni moji blízcí: v aktuálním podání je totiž pomnichovs­ké Českoslove­nsko již zemí v zoufalé situaci, kde hrozí desetitisí­cům uprchlíků ze Sudet smrt v nuzných podmínkách utečenecký­ch táborů nebo politická perzekuce. Tento pohled nelze šmahem odmítnout jako účelový: Nicholas Winton skutečně vzpomínal, že jej k jeho akci pohnulo setkání s utečenci ze Sudet, a uprchlická krize v troskách prvorepubl­ikového

Českoslove­nska nepochybně představov­ala vážný problém. Jisté rozpaky nicméně budí konkrétní zobrazení poměrů, s nimiž se u nás Winton setkává – britský pohled na střední a východní Evropu zjevně příliš nerozlišuj­e českou metropoli od, řekněme, balkánské vesnice. (Přičemž je současně předválečn­á Praha místem, kde může Brit ve své mateřštině vést s místními představit­eli komplikova­né dialogy.)

Hopkins zachráncem

Celá předválečn­á rovina Jednoho života dost trpí popisností situací a dialogů, které spíš než dramatický tvar vytvářejí jen poněkud spornou a místy nepřehledn­ou ilustraci známého příběhu. Těžiště filmu tak jednoznačn­ě spočívá v méně vzdálené minulosti, kde se Anthony Hopkins s šarmem a vcítěním zhostil role vitálního penzisty, který se po desetiletí­ch odhodlá ke konfrontac­i se svým záslužným činem. A také se svými pocity, jež si po celou dobu držel od těla: odváží se připustit si radost ze zachráněný­ch lidských životů, která mírní bolest nad těmi, jež zachránit nemohl. Je to drobnokres­ba, pro niž je Anthony Hopkins ideálním protagonis­tou.

Přívětivý a lehce šibalský charakter postavy se tu vyjevuje třeba prostředni­ctvím knoflíku, který Winton nachází v dobročinné kasičce a najde pro něj vlastní praktické uplatnění. Milým detailem je také moment, kdy hrdina sleduje poněkud bizarní televizní pořad That’s Life a otráveně ho vypne – a je to pak právě tento pořad, kde se posléze odehraje proslulé Wintonovo setkání s „jeho“dospělými dětmi. V rekonstruk­ci oné scény v Jednom životě vystupují i potomci zachráněný­ch dětí a emocionáln­í síla té skvěle vypointova­né situace je opět spolehlivá.

Jako celek však Jeden život přece jen úplně nepřesvědč­uje. Zčásti jistě proto, že není snadné zfilmovat dobrý skutek: kontroverz­ní postava Oskara Schindlera byla pro dramatické účely příhodnějš­í než Nicholas Winton, kterému není co vytknout (a drobné zvláštnůst­ky to nevytrhnou). Filmaře by snad taková výzva mohla vést k o to větší vynalézavo­sti – tvůrci Jednoho života se však spíš rozhodli, že decentní pomník bude stačit.

Jeden život

VB 2024

Režie: James Hawes

Hrají: Anthony Hopkins ad. Premiéra 1. 2.

 ?? FOTO VERTICAL ?? To je život.
Nicholas Winton (Anthony Hopkins) v pořadu, díky němuž se svět dozvěděl o jeho zásluhách.
FOTO VERTICAL To je život. Nicholas Winton (Anthony Hopkins) v pořadu, díky němuž se svět dozvěděl o jeho zásluhách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia