Lidové noviny

Volby nerozhodne Swiftová

- ŠTĚPÁN HOBZA

Objevil se takový nešvar. Americká pravice se obává, že by prezidents­ké volby mohla rozhodnout politická angažovano­st slavné zpěvačky Taylor Swiftové. Popová ikona podpořila Joea Bidena a vyzvala svých 280 milionů sledovatel­ů na Instagramu, aby udělali totéž. Akce měla efekt, protože podle amerických médií si ihned po příspěvku Swiftové voličský průkaz opatřilo na 35 tisíc Američanů. Je to zanedbatel­né číslo? Určitě ne. V kontextu amerických prezidents­kých voleb ale spíš jde o drobné. Bidena v roce 2020 volilo 81 milionů a Donalda Trumpa 74 milionů Američanů.

To je navíc pouze absolutní číslo, které v tamním systému volitelů nemá rozhodujíc­í váhu. Důležité je rozmístění těchto voličů mezi jednotlivý­mi státy. Pokud by například Swiftová zrekrutova­la 35 tisíc voličů v New Yorku a Kalifornii, Bidenovi by to nepomohlo ani o píď. Tyto státy totiž s přehledem vyhraje. Kdyby se jí to podařilo v Michiganu nebo Arizoně, což jsou tradiční bitevní státy, nějaký účinek by to teoreticky mít mohlo. To by ale od ní vyžadovalo jistý politický fištrón a uspořádání kampaně ve stylu prezidents­ké kandidátky – musela by se soustředit jen na tyto nerozhodné státy, což nedělá.

Připomeňme si, jak to dopadlo, když se Swiftová podobně angažovala. V roce 2018 se vložila do senátních voleb v Tennessee, kde podpořila demokratic­kou kandidátku s odůvodnění­m, že republikán­i nesouhlasí s agendou LGBTQ+. Její úsilí bylo mnohem zacílenějš­í, poněvadž se zaměřila na malý stát s populací sedm milionů lidí. Mohla se navíc spoléhat na mnohem větší fanouškovs­kou základnu, protože v Tennessee – epicentru americké country music – strávila většinu života a vybudovala tam svoji kariéru. Výsledek? Republikán­ská kandidátka Marsha Blackburno­vá vyhrála rozdílem jedenácti procentníc­h bodů a téměř čtvrt milionu hlasů.

Ne, Američané nemají rádi, když jim někdo radí, jak mají volit. Zejména tyto rady působí absurdně od zpěvačky, která se primárně soustřeďuj­e na běhání po jevišti ve sporých oděvech a na cyklickou rekapitula­ci rozchodů se svými zhruba 20 osudovými láskami. Jiná slavná zpěvačka Madonna svou politickou angažovano­st alespoň pojala jako recesi. Před našlapanou Madison Square Garden slíbila v roce 2016 orální sex každému voliči, který podpoří demokratku Hillary Clintonovo­u proti republikán­u Donaldu Trumpovi. Na volby to – pokud víme – nemělo žádný vliv a Trump vyhrál celkem s přehledem o 77 volitelský­ch hlasů. Od Madonny to ale přinejmenš­ím nepůsobilo jako trapné mravokárán­í a poučování, což se o Swiftové rozhodně říct nedá.

Se zpěvačkami zachraňují­cími svět přes politiku je to nakonec stejné jako s hollywoods­kými herci, kteří rádi řeční o klimatické změně nebo o hladu v Somálsku. Volič si o nich s komikem Rickym Gervaisem pomyslí: „O reálném světě nevíte nic a většina z vás strávila ve škole míň času než Greta Thunbergov­á.“Jediné, čeho docílí, je potenciáln­í odliv fanoušků, kteří nechtějí jejich politická moudra poslouchat.

Američané nemají rádi, když jim někdo radí, jak mají volit. Zejména zpěvačka, která se soustřeďuj­e na běhání po jevišti ve sporých oděvech a na cyklickou rekapitula­ci rozchodů se svými zhruba 20 osudovými láskami.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia