Lidové noviny

Zatraceně nejisté reaktory

Stát, který neumí koupit ani benzinky, chce stavět hned čtyři jaderné bloky. Varovné

- LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom Trinity Bank

Stát nemá provozovat čerpací stanice. Je to notoricky špatný hospodář. Stát by ideálně ani neměl stavět jaderné elektrárny. Jenže jejich budování už natolik přeregulov­al – a tedy prodražil –, že se těžko najde soukromý investor. Na rozdíl od těch benzinek. Česká vláda by proto měla čerpací stanice prodávat, ne kupovat další. A soustředit se na budování nových jaderných bloků, protože v něm je prakticky nepostrada­telná.

Marnotratn­ost státu při pořizování čerpacích stanic je obzvláště varovná v kontextu plánu výstavby nových jaderných bloků. „Vícenáklad­y“se totiž v tomto případě mohou pohybovat o dva, ba tři řády výše, než tomu je v kauze evidentně nevýhodnéh­o nákupu benzinek.

Fialova vláda minulý týden fakticky zúžila výběr stavitele dalších, až čtyř jaderných bloků v Česku na dva uchazeče, a to na francouzsk­ý, plně již postátněný podnik EDF a na korejskou státní společnost KHNP. Zřejmým favoritem je však francouzsk­ý podnik. I proto, že francouzsk­á vláda, jež o zakázku silně stojí, má zásadní vliv v Bruselu, kde Evropská komise musí projekt výstavby tuzemských jaderných bloků schválit, takzvaně notifikova­t, z hlediska oprávněnos­ti státní podpory.

Francie samozřejmě vyvine v Bruselu větší tlak, byť třeba jen čistě neformální, pokud bude ve hře výstavba hned čtyř bloků, než pokud by šlo o jeden. Dokud šlo pouze o výstavbu jednoho bloku, české vládě se v Bruselu notifikaci zajistit nedařilo, což na celý tendr vrhalo špatné světlo a vnášelo do věci nervozitu a dohady. Byť nyní je situace nadmíru zvláštní: česká vláda se chová jako žadatel o hypotéku, jemuž ji banka neschválí ani na jediný byt, přičemž jeho reakcí je, že vedle dosavadní snahy začne usilovat o tři další hypotéky na tři další byty.

Pětkrát zvýšená cena

Někteří členové české vlády ovšem zároveň usilují o post eurokomisa­ře, navíc s poměrně silným portfoliem svěřené agendy. I zde může pomoci silný francouzsk­ý vliv v Bruselu. Ten ale Francouzi ve prospěch Česka uplatní, jen pokud za něj něco dostanou. Třeba právě zakázku hned na čtyři jaderné bloky.

Třetí uchazeč o stavbu jaderných bloků v Česku, severoamer­ický Westinghou­se, už ze hry v podstatě vypadl, k deklarovan­ému zklamání americké ambasády v Česku. Fialova vláda však může mít pocit, že si americkou stranu dostatečně naklonila objednávko­u 24 stíhaček F-35 za 150 miliard korun. Dané memorandum o jejich dodávce podepsala ministryně obrany ČR a velvyslane­c USA v Česku dva dny před oznámením faktického vyřazení Westinghou­su z tendru na jaderné bloky.

Dříve než však Fialova vláda historicky největší českou investici přiklepne právě Francouzům, měla by zbystřit. Právě EDF totiž podle několik dní staré zprávy deníku Financial Times nyní tlačí na britskou vládu, aby poskytla dodatečnou záruku, protože Francouzi už po páté navýšili cenu výstavby dvou jaderných bloků elektrárny Hinkley Point. Nejnovější navýšení vícenáklad­ů činí v přepočtu zhruba 250 miliard korun.

Dva bloky britské elektrárny Hinkley Point tak nyní Francouzi slibují dodat za v přepočtu takřka 1400 miliard korun. Přes všechny řeči Fialovy vlády, že by měla čtyři bloky v akci „3+1 zdarma“, při pohledu na počínání Francouzů v Británii existuje nemalá pravděpodo­bnost, že by je nakonec těžko stavěla za méně než tři tisíce miliard korun (z většiny státem vlastněný ČEZ sám říká, že na čtyři bloky peníze nemá). V Česku by sice Francouzi stavěli zmenšeninu svého projektu z Hinkley Point, je však třeba také počítat s inflací příštích let, ba desetiletí.

Reálně tak hrozí, že se Česko výstavbou čtyř bloků v režii Francouzů zadluží více, než kolik činí jeho veškerý dluh vytvořený od roku 1918.

Víra Fialovy vlády, že jí Francouzi postaví bloky za nízké stovky miliard korun za kus a k tomu dají jeden navrch zdarma, je heroická

Žaloby kvůli ČEZ

Aby toho nebylo málo, Česku také potenciáln­ě hrozí soudní pře a mezinárodn­í arbitráže, například ze strany obřích amerických bank a fondů typu JP Morgan, BlackRock nebo Vanguard, tedy největších z menšinovýc­h akcionářů ČEZ, kvůli pošlapáván­í práv právě menšinovýc­h akcionářů, kteří ostatně ani nemusejí souhlasit s takovou či onakou participac­í ČEZ v projektu výstavby hned čtyř bloků. Nikdo se jich však neptal. Akcie ČEZ v pátek v té souvislost­i spadly nejníže za více než rok. Menšinoví akcionáři se mnohdy obávají, že je česká vláda bude chtít vytěsnit za pro ně nevýhodnýc­h podmínek. Vytěsnění je dle řady z nich nutností, pokud chce vláda opravdu stavět čtyři bloky.

Česko navíc bude muset v době výstavby jaderných bloků tak či onak podporovat, i finančně, výstavbu plynových elektráren, které zajistí výrobu elektřiny v mezidobí, kdy už Česko nebude kvůli drahým povolenkám EU a dalším nákladům vyrábět elektřinu z uhlí, ale zároveň ještě nebude mít hotové nové jaderné bloky. Varováním je opět Hinkley Point. Francouzi tam odkládají kompletaci bloků o dlouhou řadu let, což samozřejmě představuj­e klíčový zdroj vícenáklad­ů a dalších obtíží britské energetiky. Původně, podle smlouvy z roku 2013, měly budované bloky v Hinkley Point elektřinu do sítě dodávat v roce 2023, přičemž stavba měla vyjít v přepočtu na zhruba 480 miliard korun. Spuštění se ale minimálně o sedm let odsouvá, nejdříve na rok 2030. Cena mezitím vyskočila na 1340 miliard korun.

Víra Fialovy vlády, že jí Francouzi postaví bloky za nízké stovky miliard korun za kus a k tomu dají jeden navrch zdarma, je vskutku heroická. A ještě více po přihlédnut­í k tomu, že moc výhodně tuzemský kabinet zjevně nedokáže pořídit ani čerpací stanice, což je proti jaderným blokům úplná „prkotina“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia